Asayiş
  • 11.4.2005 06:00

ŞİMDİ DE 'BİLGİ HIRSIZLIĞI'!..

Son zamanlarda meydana gelen ‘ilginç’ hırsızlık olaylarından yayınevleri de nasibini aldı. Çok sayıda yayınevinin bulunduğu İstanbul Cağaloğlu’nda faaliyet gösteren 50 şirket soyuldu.

Hırsızlar, genellikle paralara dokunmayıp bilgisayar kasası veya harddiskleri, CD’leri, yedek disketleri ve güvenlik hologramlarını çaldı. Güvenlik kameralarında faillerin kaydedilmemesi, soygunların elektrik kesintilerinin meydana geldiği zaman dilimlerinde gerçekleşmesi şüphe uyandırdı. Hırsızlık olayları sebebiyle huzuru kaçan yayıncılar, İstanbul Valisi Muammer Güler’den tedbir alınmasını istiyor. Bir süre önce Cengiz Çandar, İsmet Berkan, Gülay Göktürk gibi bazı ünlü gazeteci ve yazarların da evlerine hırsız girmişti.

Alfabe Yayınları, Bab-ı Ali Yokuşu’nda, valilik binasıyla arasında 10 metre mesafe bulunan Güncer Han’ın ikinci katında faaliyet gösteriyor. Çaprazında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Defterdarlığı, Eminönü İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlık bulunuyor. 50 metre mesafedeki polisler, bölgeyi 24 saat boyunca koruma altında tutarken güvenlik kameraları da çevreyi sürekli gözetliyor. Buna rağmen 9 Mart 2005 gecesi hana gelen hırsızlar, demir kapıyı levyelerle kırıp içinde şirkete ait bilgilerin bulunduğu bilgisayar kasalarını aldı. Çocuklara yönelik kitaplar basan Alfabe Yayınları’nın sahibi Rıfat Tezcan, kamera kayıtlarında hiçbir şey görülmediğini, Olay Yeri İnceleme Ekipleri’nin de parmak izine rastlanmadığını ifade ediyor. Aynı kattaki İlk Ekin Yayınları’nın sahibi Bülent Karadoğan da kendilerinden sadece bilgisayar kasasının çalındığını bildiriyor.

Cağaloğlu Çatalçeşme Sokak’taki Yücel Han’a da geçtiğimiz hafta hırsız girdi. Handa, ülkücü çizgide yayın yapan Kumsaati, Marksist çizgideki Sorun Yayınları, İslamî eserler yayınlayan Saadet Yayınevi ve kişisel gelişim eserleri yayınlayan Beyaz Yayınları soyuldu. Kumsaati’nden, yayına hazır 30-35 civarında kitap çalışmasının yer aldığı harddiskler ve yedek CD’ler çalınmış. Aralarında misyonerlik ve istihbarat konuları üzerine çalışmaların da bulunduğu eserlerin bir gecede yok olması yayınevi sahibi İlhan Bahar’ı kahretmiş. Yücel Han’daki Sorun Yayınları, Marksist inceleme-araştırma-eleştiri dergisi Sorun Polemik’i de çıkarıyor. Yayınevi sahibi Sırrı Öztürk, “Olayın olduğu gece elektrikler kesilmiş.” diyerek hırsızlığın arkasında ‘derin’ anlamlar arıyor. Masanın üzerindeki 2,5 milyar lira yerinde dururken 30 yıllık arşivlerinin saklandığı bilgisayarı çalınmış. Hırsızlar, Öztürk’ün telefon defterini çalmayı da ihmal etmemiş. Beyaz Yayınları’nın sorumlusu Hidayet Pınarbaşı, da “Ticari bilgilerin olduğu bilgisayarımız değil de yayın bilgilerinin olduğu kasanın alınması garip.” diyor. Türkiye Yayıncılar Birliği Koordinatörü Akın Dirik, “Olaylar 2-3 aydır yoğunlaşmaya başladı.” diyor. Akşamları Cağaloğlu bölgesinin tenhalaştığını hatırlatan Dirik, güvenlik zafiyetine dikkat çekiyor. “Bu adi bir hırsızlık mıdır yoksa bilgiye yönelik bir tür faaliyet midir, onu şu andaki verilerle tefrik etmek zor.” ifadesini kullanan Dirik, Boğaziçi Yayınları’nın bazı dokümanlarının da çalındığını sözlerine ekliyor.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER