ŞİMDİ DE İMAM HATİPLİLERİN FİŞLENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI!
Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi'nin haberine göre,
Jandarma 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın bazı kaymakamlıklara gönderdiği fişleme raporunun henüz yankıları sürerken, Tercüman'a İl Merkez Jandarma Komutanlığı tarafından, Jandarma Karakol Komutanlığı'na gönderilen bir belge ulaştı.
Bu belgede, İmam Hatip Lisesi olup da, müdür, yönetici, öğretmen kadrolarında çalışan personelin isim listesi talep ediliyor.
Aşağıda belgeyi aynen yayınlıyoruz:
KİMDEN: İL MERKEZ JANDARMAKOMUTANLIĞI
KİME: JANDARMA KARAKOL KOMUTANLIĞI/BÜTÜN
İLGİ:
A) KAYSERİ JANDARMA BÖLGE KOMUTANLIĞI 26.2.2004 GÜN VE İSTH: 3590-32-04/ASAF (10386) SAYILI MESAJ EMRİ
B) AKSARAY İL JANDARMA KOMUTANLIĞININ 02.03.2004 GÜN VE İSTH: 3590-225-04/TER OLYKS 312 (776) SAYILI EMRİ
1) Bir çalışmaya esas olmak üzere, sorumluluk bölgenizdeki kamu kurumlarında ve okullarında İmam Hatip Lisesi mezunu olup da, müdür, yönetici, öğretmen kadrolarında çalışan personellerin isim listelerinin 10 Mart 2004 gününe kadar komutanlığımıza gönderilmesini (müsbet)
2) 02.03.2004 gün ve isth 35,090-76-04/1738 sayılıdır.
İMAM HATİP LİSEELERİ MEZUNU OLUP DA RESMİ KURUMLARDA ÇALIŞANLARIN İSİM LİSTESİ
S.NO:
ADI SOYADI:
ÜNVANI:
NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU YER:
GÖREV YERİ:
MEZUN OLDUĞU OKUL:
DÜŞÜNCELER:
İmza: ÖZEVİM
KUTU
Gazeteci -Yazar Ali Bayramoğlu'nun değerlendirmesi
EMASYA:
Türkiye, demokratikleşme çabalarını kanunî düzenlemelerle sürdürürken, iç güvenlik meseleleri fiilen askerlerin kontrolü altına girmiş bulunuyor. 7 Temmuz 1997'de, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokolün bu gelişmede önemli bir rolü var. Anaplı İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın döneminde imzalanan protokol, 1960'lı yıllardan beri faaliyet gösteren Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) birimlerinin işleyişini değiştirdi. En önemli değişikliklerden biri, EMASYA birliklerinin tâli olmaktan çıkarılması oldu. Protokol öncesinde, mülkî ve askerî işbirliği kapsamında, EMASYA birlikleri, valilikten bir talep olduğunda, destek faaliyeti vermek üzere, bölgede görev üstleniyor, bunun haricinde aslî işleri ile ilgileniyordu. İller İdaresi Kanunu'nun 11/D maddesine göre, mülkî amir, askerî birlikleri icap ettiği takdirde çağırıyor, genel emir komutanın kimde olacağını vali tayin ediyordu. 6 sayfalık protokol, 11/D maddesine dayanıyor. Ama, yetkiyi tamamen Genelkurmay'a, daha doğrusu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na devrediyor. Protokole göre, vali çağırdığı andan itibaren, emir komuta askere geçiyor. Ayrıca, kuvvet talebini yapacak, müdahale fonksiyonlarını karşılayabilecek bir mülkî makamın ya da geçici koordinatör vali mekanizmasının bulunmadığı durumda, EMASYA birimleri kendiliklerinden görev üstlenebiliyor. Bir başka ifadeyle, validen izin alınmadan, askere, duruma el koyma yetkisi veriliyor. EMASYA birlikleri protokolden sonra, süreklilik kazandı ve personelin 24 saat görev başında olması yöntemi benimsendi. Bu kapsamda, asker, istihbahrat yapma, bilgi toplama , bu bilgileri değerlendirme imkânına kavuştu. Asayiş Harekât Merkezleri, garnizon içinde kuruldu. Emniyet ve mülkî idareden elemanlar çağırılmakla birlikte, kontrol tamamen askerin eline geçti.
Askeri, mülkî idarenin fiilen amiri durumuna getiren ve siviller tarafından denetlenemeyen bu mekanizma demokrasiye aykırıdır. Protokol iptâl edilmediği takdirde fişleme devam edecektir.
JİTEM:
JİTEM, yani Jandarma İstihbarat, yıllarca kanunî bir temele dayanmadan bilgi topladı. Sadece Jandarma'nın egemen olduğu kırsal alanda değil, kentsel alanda da istihbarat yaptı. Emniyet Müdürlüğü'nde, dinleme cihazları için toplam 6 milyon dolar harcanmışken, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın açıklamasına göre, 2002 yılında askere 40 milyon dolarlık dinleme cihazı alındı.
* * *
Askerler, meselâ Orman Bakanlığı ile de fabrika atıklarını ve işçileri denetlemek için bir protokol imzalamışlar, Orman Bakanı Osman Pepe göreve gelir gelmez bu protokolü iptâl ettirmiş. Görüldüğü gibi, kanun dışında yapılan küçük protokollerle, devletin altındaki fiili işleyiş tamamen askere devredilmiş durumda. Geçen fişleme olayında gördüğümüz gibi, bu yüzden binbaşı, kaymakama talimat verebiliyor. Genelkurmay Başkanlığı, orduyu resmen temsil eden makam sıfatıyla, hükûmet ile ilişkileri belirli bir düzeyde yürütüyor. EMASYA birlikleri ve Jandarma İstihbarat, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı. Bu yüzden de, ortaya bir sürtüşme görüntüsü çıkabiliyor. Bu faaliyetler belki de Genelkurmay'ın bilgisi dışında cereyan ediyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:55