SINIR VALİLERİNE SÜPER YETKİ
MGK’da alınan kararlar çerçevesinde yürütülen ve valilere sınır ötesi sıcak takip ile “Vur” emri yetkisi de veren teknik çalışmanın ayrıntılarına ulaşıldı.
PKK’nın son dönemde gerçekleştirdiği kanlı saldırıların ardından toplanan güvenlik zirvesi ve MGK’da, Türkiye’nin yeni terörle mücadele stratejisinin çerçevesi çizildi. Toplantılarda operasyon ve silahlı müdahalelerde, Karargâh’a kadar uzanan emir-komuta zincirinde yaşanan gecikme ve aksaklıkları gidermek üzere valilerin tam yetkili kılınması kararlaştırıldı.
ASKERİ BÖLGELER: Yasak bölgeler ile geçici güvenlik bölgelerinin çoban gibi sivil vatandaşlar tarafından ihlali halinde bunlara hangi sınırlar içinde izin verileceği ve müdahale şartları yönetmelikle belirlenecek. Böylelikle; koyunlarını otlatan bir çoban ile terörist unsurun ayrımı daha netleşecek.
SINIR ÖTESİ VE VUR EMRİ: Sınıra yakın bölgede ya da sınırdan sızmaya çalışan terörist gruba müdahalede askeri birimin her defasında Ankara’dan onay istemesi zaman ve koşullar açısından sıkıntı doğuruyordu. Sorunun aşılabilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nda yer alan, sınır ötesi operasyonlarda, ‘her defasında Genelkurmay Başkanı kanalı ile hükümetin müsadesi tahdında ihtiyaca göre’ hareket edileceğine ilişkin hükümde düzenleme yapılacak. Valiler, sıcak takip boyutundaki küçük kapsamlı sınır ötesine doğrudan izin verebilecek.
SAVCI İZNİNDE ORTA YOL: Hükümet, demokratik açılımla birlikte, geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilen meraların açılması, yol kontrollerinin azaltılması yönünde valiliklere genelge göndermişti. Jandarmanın arama yetkileri de savcı iznine bağlanmıştı. Ancak jandarma acil müdahale gerektiren ve savcının bulunamadığı durumlarda sıkıntı yaşandığını belirterek, yetkilerinin artırılmasını istedi.
Jandarmanın, “Biz tutukluyoruz, savcı bırakıyor” serzenişini de dinleyen ve “Demokratikleşme çabalarından geri adım atılmayacağını” belirten hükümet bir orta yolun bulunması için çalışma başlattı.
PROFESYONEL ORDU: Profesyonel orduya geçiş çalışmalarının hızlandırılması kararı alındı.
PKK HÜCRE TİPİ: PKK’nın son dönemde taktik değiştirmesi ve şehirlerde az sayıda militandan oluşan hücre tipi yapılanmaya geçişi masaya yatırıldı.
SORUN ‘ANLIK’ DEĞİL: ABD ve Irak’tan alınan anlık istihbaratta sorun olmadığı sonucuna varılan MGK’da, iç istihbaratla ilgili MİT öncülüğünde yeni bir yapılanmaya gidilmesi kararlaştırıldı. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulacak istihbarat havuzunun bir an önce devreye alınmasının gerekliliğine işaret edildi.
HABERTÜRK
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:29