Yaşam
  • 4.9.2023 10:26

Sırbistan’da Gezilecek En Güzel Ve En Popüler Yerler

Sırbistan el değmemiş manzaraların, antik tarihin ve eşsiz doğa harikalarının canlı bir karışımını sunuyor. Belgrad'ın eklektik enerjisinden, sakin kaplıca kasabaları Sokobanja ve Vrnjačka Banja'ya kadar, bu Doğu Avrupa ülkesi uzun ve inişli çıkışlı bir geçmişe sahiptir ve hala belirgin bir şekilde eski dünya hissini korumaktadır.

Büyüleyici ortaçağ köyleri, yemyeşil vadiler ve ormanlar arasında kalan Sırbistan, Balkanlar'ın ortasında gizli bir mücevherdir. Geçtiğimiz birkaç yüzyıldaki çalkantılı tarihine rağmen, denize kıyısı olmayan bu ülke, gezginler için en büyüleyici destinasyonlardan biri olarak ortaya çıktı.

Avrupa'daki diğer ülkelerden farklı olarak Sırbistan, kitle turizminden nispeten etkilenmemiş durumda. Yerel halkın misafirperverliğinden savaşla yıpranmış geçmişinin zengin kültürüne kadar Sırbistan'daki her şey gerçek anlamda gerçek gibi geliyor. İster açık hava sporlarıyla, ister antik kalıntılarla, hatta epik müzik festivalleriyle ilgileniyor olun, Sırbistan'da yapılacaklar listesinde aradığınızı bulacaksınız. İşte Sırbistan gezilecek yerler listesinde olması gereken şehirler, kasabalar ve turistik cazibe merkezleri ;

Devil’s Town

Radan Dağı'nda bulunan Şeytan Kasabası'nın nadir jeomorfolojik alanı, biraz Sırp gizemi arayan herkes için popüler bir mekandır.

Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte ve 2 vadi arasında yer alan bu uğursuz kasabayı oluşturan 200 doğal taş heykel kesinlikle görülmeye değer cazibe merkezlerinden. Bu bölgeye ulaşmak için dik bir tırmanışa hazırlıklı olmanız gerekecek. Ayrıca yemyeşil ormanlarla çevrilidir. Yürüyüşe çıkmak istiyorsanız Prolom Dağı boyunca 9 km uzanan Prolom Banja'dan 'sağlık yolunu' takip edin. Bu doğa olayına ulaşmak yaklaşık 2 buçuk saat sürecektir.

Belgrad

M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş bir şehirde büyüleyici sırlar ve tarihle dolu olan ve adı antik Sloven dilinde "Beyaz Şehir" anlamına gelen Belgrad, Balkanlar'ın en az önemsenen şehirlerinden biri ve ziyaretçilerini inanılmaz şekillerde şaşırtmaya devam ediyor.

Tuna ve Sava nehirleri arasında kalan şehir, Belgrad Kalesi, tarihi Aziz Sava Tapınağı gibi etkileyici manzaralar ve NATO'nun bombaladığı binalar gibi geçmişinin izleriyle tarihini yeni ziyaretçilerine tanıtıyor.

Hareketli Knez Mihailova Caddesi gibi davetkar alışveriş bölgeleri ve benzersiz hazineleri aramak için mükemmel olan Dorcol ve Skadarlija gibi popüler mahalleleriyle ülkenin başkentinde alışveriş yapmak olmazsa olmaz!

Gün boyunca dinlenin çünkü birçok yerlinin de onaylayacağı gibi gece hayatı başlı başına bir cazibe merkezidir! Muhteşem şehir manzaralı en iyi çatılardan her tür müziği çalan en iyi kulüplere kadar Belgrad'ın gece hayatı kaçırılmaması gereken bir şey.

Sırbistan'ın renkli başkenti Belgrad, herkesin keyif alabileceği sanat, kültür ve mutfak lezzetlerinin bir karışımını sunuyor. Kalemegdan Kalesi gibi 19. yüzyıldan kalma etkileyici binalardan cesur sokak sanatına ve Belgrad Sahili gibi dinlendirici noktalara kadar, Tuna ve Sava nehirleriyle çevrili bir şehrin her heyecan verici köşesinde yeni bir şeyler keşfedebileceksiniz.

Belgrad'ın güzelliği sizi antik mimariden canlı bir kafe kültürüne bir anda taşıyabilmesinde yatıyor. Sırp güneşi batmaya başlar başlamaz Savamala sokaklarından Dorćol'daki düzinelerce bar ve restorana kadar gezebileceğiniz çok çeşitli mahalleler var. Belgrad gezilecek yerler listesine eklenebilecek o kadar çok önemli cazibe merkezi var, bu yüzden bu şehir için en azından iki gününüzü ayırın deriz. Belgrad’da görülmesi gereken en önemli cazibe merkezlerinden bazıları ise ;

Knez Mihailova Caddesi ; Belgrad'ın en güçlü noktası Sırp başkentinde yaşayan insanlardır ve insanları biraz olsun izlemek için Beyaz Şehir'in ana caddesinden daha iyi bir yer olamaz. Knez Mihailova, bu en ünlü şehirdeki en ünlü caddedir; mağazalar, kafeler ve her türden restoranla dolu bir yürüyüş yoludur.

Kalemegdan ; Kalemegdan, şehrin en güzel parkını çevreleyen ve içindeki müzeleri ve anıtları gizleyen ünlü kalesiyle şehre yapılacak her gezinin en önemli noktasıdır. Başkentin en romantik noktası, yüzyıllardır süren çatışma ve kargaşanın yanı sıra burada bulunuyor. Başkente yapılan hiçbir gezi Kalemegdan'ı görmeden tamamlanmış sayılmaz.

Aziz Sava Katedrali ; Kalemegdan, başkente yapılacak bir gezinin en önemli deneyimiyse, konu mimariye geldiğinde Aziz Sava Kilisesi'ni görmezden gelmek zordur. Yekpare bina şehir manzarasına hakim olduğundan bu hem gerçek hem de mecazi anlamda doğrudur. Osmanlılar tarafından Aziz Sava'nın naaşının yakıldığı yerde inşa edilen devasa kilise, Belgrad gezisinde mutlaka olması gereken turistik yerlerdendir. Daha detaylı Belgrad yazısı için https://gezilecekyerler-listesi.com/belgrad/ sayfasına göz atabilirsiniz.

Studenica Manastırı

Sırbistan, birçoğu manevi ve mimari düzeyde tanınmayı hak eden manastırlarla dolu bir ülkedir. Studenica bunların en iyisi olabilir ve ülkedeki Sırp ortaçağ mimarisinin en büyük örneklerinden biridir.

Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olan Studenica Manastırı, kaçırmak istemeyeceğiniz etkileyici bir yerdir. 1190 yılında kurulan manastır, iki mimari tarzı (Romanesk ve Bizans) kusursuz bir şekilde harmanlıyor.

1209'dan kalma çarmıha gerilme tasviri de dahil olmak üzere geniş fresk koleksiyonuyla tanınır. Bu fresk, yaygın olarak Sırp tarihinin en önemli sanatsal başarısı olarak kabul edilir. Tesis bünyesinde 18. yüzyıldan kalma manastır konutunda yer alan bir müze de bulunmaktadır. Müzenin içinde kiliseye ait çok sayıda eser ve hazineyi görme fırsatınız olacak.

Zlatibor

Pek çok gezgin Belgrad'ı ziyaret etmek için Sırbistan'a gelse de, çoğu zaman el değmemiş Zlatibor bölgesini gözden kaçırıyorlar. Sırbistan'ın batı dağlarında yer alan Zlatibor, açık hava severlerin cennetidir. Çok sayıda yürüyüş, kayak ve yüzme fırsatı sunan Zlatibor'da her türden gezgin için bir şeyler var.

Zlatibor'da ziyaret edilebilecek birçok büyüleyici kasaba var. Sirogojno, Jablanica ve Tripkova, Sırbistan'ın kırsalında dinlenebileceğiniz yerlerden sadece birkaçıdır. Tatil köyü tarzı otel ve restoranların yanı sıra, bu köylerin çoğunda yüzme havuzları, spor parkurları, kır evleri ve restoranlar gibi tesisler de bulunmaktadır.

Tüm Sırbistan'ın en popüler dağ merkezlerinden biri olan Zlatibor, deniz seviyesinden yaklaşık 1000 metre yüksekte yer alır ve tüm yıl boyunca sürekli olarak ılıman bir iklim sunar. Parıldayan Veliki Rzav Nehri ve mineral zengini kaynaklardan, güneydeki dağ yamaçlarında neler bulunduğunu gösteren etkileyici kanyonlara kadar bu destinasyon, nefes kesen manzarasıyla balıkçıları ve spa tutkunlarını ağırlıyor.

Zlatibor, doğal varlıkları sayesinde kırsal turizm, spor ve sağlık turizmi açısından da önemli bir destinasyon olmasının yanı sıra her yıl benzersiz etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında Trompet Festivali ve yaz aylarında geleneksel halk sanatı sergileri yer almaktadır. Ayrıca daha soğuk kış aylarında daha ekstrem aktiviteler arayanlara da hitap ediyor. Sırbistan’da gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gerektiği için her gezginin rotasında olmalı diyebiliriz.

Kafatası Kulesi

Kafatası Kulesi, Niş şehrinde, duvarlara gömülü 950'den fazla kafatasının bulunduğu dev bir yapıdır. Kafatasları, 1809'daki Birinci Sırp Ayaklanması sırasında Osmanlı'nın sayıca üstün olmasından sonra kendi komutanları tarafından havaya uçurulan Sırp askerlerine ait.

Sırp kuvvetlerinin tamamı öldürülürken, patlama birçok Osmanlı askerini şehre yaklaşırken yok etmeyi başardı. Sonuç olarak Osmanlı İmparatorluğu, gelecekteki isyancı güçleri uyarmanın bir yolu olarak kuleyi şehit düşen isyancıların kafataslarından inşa etti. Artık Sırplar tarafından bağımsızlığın sembolü olarak görülüyor.

Başlangıçta kuleyi oluşturan 952 kafatasından bugün 60'tan azı kalmıştır.

Davolja Varos

Yüksek, pürüzlü kayalarla dolu Davolja Varos, Sırbistan'da görülmesi gereken en sıra dışı cazibe merkezlerinden biridir. Dake köyü yakınlarındaki Radan Dağları'nda yer alan bu eşsiz kaya oluşumlarının yüksekliği 15 metreye kadar çıkıyor. Kayalar milyonlarca yıl önce, kayaları aşındırarak ikonik kule şeklini alan aktif volkanik aktivite sonucu oluşmuş. Eşsiz görünümlerine hayran kalmanın yanı sıra bölgedeki doğal kaynakları da ziyaret edebilirsiniz.

Sokobanja

Sokobanja, Sırbistan'ın en popüler spa merkezlerinden biridir ve 2 dağın arasında rahatça yer almaktadır. Özren Dağı'nın eteklerindeki muhteşem konumunu hayranlıkla izlerken temiz havayı içinize çekebileceksiniz. Arkanıza yaslanın ve Moravica Nehri'nin, dalgalanan Bovan gölünün ve Sırbistan'ın en büyük şelalesi olan Ripaljka'nın ilginç çevresine hayran kalın.

Biraz aksiyondan hoşlanıyorsanız, Sokobanja ayrıca yürüyüş parkurları, keşif amaçlı mağara turları da sunmaktadır; tenis, basketbol gibi çeşitli spor aktiviteleri ve bu meraklılar için balık tutma alanı da mevcuttur. Burası aynı zamanda Prva harmonika Srbije (Sırbistan'ın İlk Akordeonu) ve Banjsko kulturno leto (Spa Kültürel Yazı) gibi kültür ve sanat etkinlikleri için de popüler bir mekandır.

Güncellenme Tarihi : 4.9.2023 10:57

İLGİLİ HABERLER