Dünya
  • 21.8.2021 23:00

Sisi ekmeğe iki kat zam yaptı, zammı eleştirmek günah ilan edildi

Mısır'da ekmek fiyatları 2 kat zamlandı, eleştirmek 'günah' ilan edildi

Mısır'da ekmek fiyatlarının iki katına çıkarılmasına yönelik tepkilerin önünü almak isteyen resmi dini kurumlar bu zammın iyi bir şey olduğunu savunarak, eleştiri yapmanın Mısır'da ekmek fiyatlarını ikiye katlayan zamma yönelik tepkilerin yumuşatılması için Sisi rejimine bağlı din adamlarının yeni söylemler geliştirdiği bildiriliyor.

"Ekmek zammını eleştirmek günah"

Sisi rejimine yakınlığı ve rejimin politikalarını savunmasıyla tanınan Ahmed Kerime, 'Hadis el-Yevm' televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "yöneticilerin bu gibi kararlarına itaat edip karşı gelmemenin dini bir zorunluluk olduğunu, bu nedenle bu zammı eleştirmenin günah olduğunu" iddia etti.

"Sisi, toplumun maslahatına göre kararlar alıyor"

Kerime, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin toplumun maslahatına göre kararlar verdiğini, bu kararları eleştirmenin bozgunculuk çıkarmak olduğunu belirterek ekmeğin zamlanmasının iyi bir şey olduğunu iddia etti.

Mısır'da geçtiğimiz aylarda da ekmeğin 110 gramdan 90 grama düşürülmesi halkta tepkiye neden olmuştu. Ekmek fiyatlarının iki katı zamlanmasının Mısır halkında çok daha büyük bir tepkiye neden olmasından endişe eden Sisi rejiminin resmi dini kurumları bu zammı savunmaları ve övmeleri konusunda seferber ettiği belirtiliyor.

1977'deki ekmek isyanında 70 kişi ölmüştü

1977'de Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın ekmek fiyatına büyük bir zam yapması üzerine çıkan isyanda 70 kişi hayatını kaybetmiş, olayların kontrolden çıkması üzerine Sedat zam kararını geri çekmek zorunda kalmıştı.

İlerleyen dönemlerde de Mısır'da ekmeğe yapılan zamlar geniş çaplı protestolara neden olmuştu. Bu sebeple Sisi rejiminin ekmeğe yapılan bu zam üzerine sokaklarda yaşanabilecek muhtemel bir hareketlilikten oldukça endişe ettiği, bu yönde güvenlik tedbirlerinin alındığı ifade ediliyor.

Mısır: Sisi'yi ordu ve din adamları koruyabilecek mi?

Tepki çeken ekmek zammının yürürlüğe girdiği Mısır'da Sisi, ekonomik sorunlara tepkileri bastırmak için orduyu ve devlete bağlı din adamlarını seferber ediyor.

Ekmeğe yapılan zammın ötesinde nüfusu 102 milyonu aşan Mısır halkı gün geçtikçe fakirleşiyor. Dahası gelir dağılımı da Mısır'da gün geçtikçe bozuluyor. Ekonomik vaatlerini yerine getiremeyen ve Mısır'ın içinde bulunduğu yoksulluktan sorumlu tutulan Sisi rejimine yönelik ise Batı basınında eleştirilerin yok denecek kadar az olması dikkat çekiyor.

1981-2011 döneminde 30 yıl Mısır'ı yöneten Hüsnü Mübarek rejimi yolsuzluklara batmak ve bu nedenle halkı yoksul bırakmakla suçlanmaktaydı. 2013'teki darbeden bu yana Sisi rejimiyle yönetilen Mısır'da halkın fakirleşmesinin sorumlusunun yine yolsuzluklar ve kötü yönetim olduğu belirtiliyor.

Yıldan yıla yoksullaşma oranının artmasına Mısır halkının temel tüketim maddesi olan ekmeğe zamlar da eklendiğinde Mısır'da bir sosyal patlama riskinin git gide arttığı belirtiliyor. Sisi rejimi şu an bu patlamaya karşı iki kurumunu seferber ediyor, güvenlik birimleri ve devlete bağlı din adamları.

Asker, polis ve istihbarat her türlü muhalefetin çıkışı ihtimaline karşı korku pompalarken camilerde ve televizyon kanallarında devlete bağlı din adamları sık sık yöneticilere itaati, sabrı, Sisi'nin "erdemlerini" işliyorlar. Mısır'da Hüsnü Mübarek dönemine göre kıyasla dahi dini baskıların arttığı belirtiliyor. Sisi döneminde, Mübarek dönemine göre dini kurumların, camilerin özerkliği azaltılırken merkezi hutbe, kadrolu olmayan din adamlarını camilerde konuşturmama, Sisi lehine siyasi konuşmalara zorlama gibi uygulamalarla dini hayat üzerinde de rejim tekeli oluşturuldu.

Diğer sorunların yanında kabaran ekonomik sorunlara karşı Sisi'nin bu politikasının nereye kadar kendisini koruyacağı ise bilinmiyor. Diğer sorunlarla beraber ekonomik sorunların da sürmesi durumunda oluşacak sosyal patlamadan Sisi'nin planladığı gibi uzun yıllar Mısır'ın başında kalamayacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 

Güncellenme Tarihi : 22.8.2021 00:39

İLGİLİ HABERLER