Gündem
  • 20.8.2024 22:12

Sisi'den ihanet!.. Gazze sınırının İsrail tarafından kontrol edilmesini kabul etti

Mısır, Gazze sınırının İsrail tarafından kontrol edilmesini kabul etti

Kahire, sınır kapısı Filistinliler tarafından işletildiği taktirde İsrail'in Philadelphi Koridorunda asker bulundurmasına veya bir yeraltı bariyeri inşa etmesine izin verecek.

Why Egypt hasn't opened the Rafah border crossing from Gaza | CBC News

Mısırlı üç üst düzey kaynağın Middle East Eye’a (MEE) verdiği bilgiye göre Mısır ve İsrail, Refah sınır kapısının yeniden açılması ve Filistinliler tarafından işletilmesi karşılığında Mısır-Gazze sınırı boyunca İsrail güvenlik varlığına izin verecek bir anlaşmaya vardı.

Mısırlı bir diplomat, genel istihbarat ve askeri istihbarattan birer yetkiliye göre İsrail, Philadelphi Koridoru olarak bilinen sınır bölgesi için iki seçenek sundu.

Bunlardan biri İsrail'in Mayıs ayında bölgeye girmesinden bu yana olduğu gibi sahada asker bulundurmaya devam etmesi.

İkincisi ise askerlerin yerini bir yeraltı bariyeri, elektronik gözlem ekipmanları ve ara sıra yapılacak devriyeler.

Mısır, başta Hamas olmak üzere Filistinli grupların da katılması halinde bu seçenekleri kabul edebileceğini söyledi.

Ancak şu anda Gazze Şeridi'nde İsrail'e karşı savaşan Hamas, İsraillilerin Philadelphi Koridoru da dahil olmak üzere bölgeden tamamen çekilmesini sağlamayan hiçbir ateşkes anlaşmasını kabul etmeyeceği konusunda ısrar ediyor.

Hamas'a yakın kaynaklar MEE'ye İsrail ve Mısır'ın ne üzerinde anlaştığını bilmediklerini ancak böyle bir anlaşmanın sürpriz olmayacağını ya da hareket için kabul edilebilir olmayacağını söyledi.

Philadelphi Koridoru nedir?

Philadelphi Koridoru, 1979 ve 2005 yıllarında iki Mısır-İsrail anlaşmasıyla oluşturulan, Gazze ile Mısır arasındaki tüm sınır boyunca uzanan 14 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde askerden arındırılmış bir tampon bölge.

Bu anlaşmalara göre her iki ülke de tek taraflı olarak bölgeye kuvvet kaydıramıyor.

Ancak Mayıs ayında İsrail ordusu Refah sınır kapısını ele geçirdi ve Mısır hükümet Sözcüsü Diyaa Raşvan tarafından 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasının ihlali olarak kınanan bir hareketle tüm sınır hattını ele geçirdi.

O tarihten bu yana Mısır ve İsrail koridor ve Refah sınır kapısı konusunda birçok toplantı gerçekleştirdi. Bazı toplantılarda Amerikalılar da katıldı.

Bu toplantılar hakkında bilgi sahibi olan bir istihbarat yetkilisi Mısır'ın askerden arındırılmış bölgede İsrail'in varlığı konusunda esnek davranmaya istekli olduğunu söyledi.

Ancak kaynak Mısır'ın, İsrail sınırı olmayan bölgeye açılan tek kapı olan Refah sınır kapısının yeniden açılması ve Gazze tarafında bir tür Filistinli kurum tarafından işletilmesi konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

İki seçenek

İsrail'in tercihi Philadelphi Koridoru üzerinde şu anda sahip olduğu kontrol düzeyini korumak ve sahada büyük bir askeri varlık bulundurmak.

Kaynaklara göre bunun nedeni Mısır'ın Sina'dan Gazze'deki Filistinli gruplara silah ve diğer malzemelerin aktarılmasını engelleyeceğine güvenmemesi.

Genel istihbarat yetkilisi, Mısır istihbarat servisinin İsrail'e bunu İsraillilerin yapmasına izin vermeye hazır olduğunu söylediğini aktardı.

İsrail ayrıca askerlerini çekmeyi ve onların yerine bir İsrail operasyon odasına bağlı gelişmiş elektronik sensörlerle donatılmış yüksek teknolojili bir yeraltı bariyeri kurmayı önerdi.

Kaynaklara göre bu sensörler İsrail'i sınır ötesi tünel kazma girişimleri ve diğer kaçakçılık yöntemleri konusunda uyaracak.

Güncellenme Tarihi : 20.8.2024 22:21

İLGİLİ HABERLER