Ekonomi
  • 22.12.2020 20:25

Söğüt'te bulunan 108 tonluk altın Türkiye'yi dünyada ilk beşe sokar

"Borsaya bildirdiğimiz raporda da sahada yaklaşık 3,5 milyon ons kaynak olduğu ortaya konuldu. Bunun da 1 milyon 920 bin onsunun kesinleşmiş, şu anda çıkarılmaya hazır altın rezervi olduğu ortaya konuyor. Ayrıca 1,6 milyon onsun da kaynak olarak yüzde 83 oranında rezerve dönüşeceğinin tespiti yapılıyor. Bu miktarı da hesaba katınca Söğüt altın madeni sahasında yaklaşık 3,2 milyon ons civarında altın varlığından bahsedebiliriz. Bugünkü fiyatlar üzerinden bunu da değer olarak ortaya koymaya kalktığımızda yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz."

6,5 milyar dolarlık altın madeni sahası havadan görüntülendi

"KENDİ İMKANLARIMIZ VE EKİPLERİMİZLE ÇIKARACAĞIZ"

Genel Müdür Poyraz, Türk ekonomisine bu madeni kazandırmak için ciddi hazırlıklar yürüttüklerini belirterek, "İşletmesini farklı bir firmaya verebilirdik ya da başka bir firmayla ortak olabilirdik ancak Gübretaş Maden AŞ şirketini yapılandırarak Gübretaş'ın gücü, Tarım Kredi'nin desteğiyle bu madeni kendi imkanlarımız, kendi ekiplerimiz, kendi yatırımlarımızla çıkarıp Gübretaş, Tarım Kredi ve Türk tarımına kazandırma kararını verdik. En son verdiğimiz nihai karar, biz bunu milli, yerli kaynaklarla Tarım Kredi ve Gübretaş iş birliğiyle Maden AŞ'yi doğrudan doğruya bu işi yapacak şekilde teşkilatlandırarak, teknik anlamda donatarak, finansman anlamında destekleyerek kendimiz yapacağız. Buradan elde ettiğimiz değeri de Gübretaş'a kazandırıp, şirketin tesislerinde, yenileme yatırımları ve yeni yatırımlarla Türk tarımına ve ekonomisine kazandıracağız. Teknik hazırlıklarımız ve finansman çalışmalarımız hızla devam ediyor, 2 yıl içinde buradaki madeni Türk ekonomisine kazandıracağız. 2 yıl içinde ilk altını çıkartıp, Türk ekonomisinde değere dönüştürmeyi hedefliyoruz." dedi.

6,5 milyar dolarlık altın madeni sahası havadan görüntülendi

"BUNU MİLLİ BİR MESELE OLARAK GÖRÜYORUZ"

Altının ülke ekonomileri açısından önemine dikkati çeken Poyraz, şunları kaydetti:
"Bugün için yaklaşık 6 milyar dolarlık varlığın Türkiye ekonomisine katkısının bunun çok üzerinde olacağı muhakkak. Biz bunu milli, ülkemizin bir meselesi olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın milli ekonomi hassasiyetini yakinen biliyoruz. Biz bunu milli imkanlarla milli ekonomiye kazandırma noktasında Gübretaş ve Tarım Kredi olarak üzerimize ne düşerse yapacağız. 2
yıllık hedef koyduk kendimize, bu sürede bu değeri ekonomimize kazandırmaya başlayacağız. Hızlı şekilde teknik çalışmalarını ve orayla bağlantılı kalan resmi prosedürleri yerine getirip, yatırım sürecine geçeceğiz. Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Karaman'ın da Maden AŞ’ye Genel Müdür olarak atamasını yaptık."

6,5 milyar dolarlık altın madeni sahası havadan görüntülendi

Madene ilişkin uluslararası akredite kuruluş tarafından hazırlanan raporun da bu yatırıma ilişkin finansman konusunda önemli imkan sağlayacağına işaret eden Poyraz, finansman boyutunda kendileriyle çalışmak isteyen kuruluşların bulunduğunu söyledi.
Poyraz, bu yatırımın Bilecik ve Söğüt'ün ekonomisine ve istihdamına da ciddi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu madenin, dünyada da sayılı madenler arasında yer aldığını vurgulayan Poyraz, "Belki Türkiye'de ilk, dünyada da ilk 5'e girecek yoğunlukta altın değerine sahip. Dünya ortalamalarının yüzde 2-3 civarında olduğu düşünüldüğünde, buradaki ortalama 1 ton toprak yığını içindeki altın varlığı ortalama oranı yüzde 8,6. Bu oran maden sahasının bazı yerlerinde yüzde 12'lere, 14'lere çıkıyor. Sondajlar bunu ortaya koyuyor. Bu da işletme maliyetinin ne kadar düşük olduğu anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Uzman isimden flaş 'altın keşfi' değerlendirmesi: Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin gücünü artıracak

Türkiye'nin milli enerji ve maden politikası hamlelerinden bir müjdeli haber daha geldi. Tarım Kredi iştiraki Gübretaş'a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildi. Emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen yeni keşfi sabah.com.tr'ye değerlendirdi. Zafer Ergezen Türkiye'nin bir enerji koridoru haline geldiğini belirterek, rezervlerin ülkenin ve Türk şirketlerinin piyasalardaki gücünü artıracağına dikkat çekti. Ergezen, "Baktığımızda bulunan maden gerçekten önemli. Yoğunluklu altın değerine sahip. Rezervden bağımsız olarak baktığımızda da Türkiye'nin stratejik rolü anlamında çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum." dedi.

 Zafer Ergezen, "Türkiye, bir süredir enerji koridoru olma yolunda önemli adımlar atmış ve enerji koridoru haline gelmişti. Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi de bunun bir sonucuydu. Bu altın rezervi de bu açıdan önemli." dedi.

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ROLÜ ANLAMINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Zafer Ergezen, "Türkiye verdiği altın ve maden teşvikleriyle kendini çeşitlendirmeye çalışıyor. Yer altı zenginlikleri konusunda da öne gitmeye çalışıyor. Doğal gaz keşfi bunun bir başlangıç noktasıydı. Bu altın rezervi de bu açıdan önemli. Baktığımızda bulunan maden gerçekten önemli. Yoğunluklu altın değerine sahip olduğu söyleniyor. Rezervden bağımsız olarak baktığımızda Türkiye'nin stratejik rolü anlamında çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum." dedi.

CİDDİ ANLAMDA BİR DEĞERE SAHİP

Zafer Ergezen, "Türkiye kendini çok daha farklı konumlandırmaya başladı. Bu açıdan gelen haberler oldukça iyi, altın yoğunluğuna da bakıldığında ciddi anlamda bir değere sahip. 6 milyar dolarlık bir değerden bahsediliyor. Tabi bunun çeşitli çıkarma ve hazır piyasalara sunulması için de belli bir maliyeti olacaktır. Fakat; total anlamda Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin en büyük kazancı; burada hem deneyimin gelişmesi ve artması hem de dünya içerisinde bu yoğunlukta rezervlere sahip olarak bulunduğu bölge bazında ve dünyadaki rolü açısından önemi. Bu açıdan aslında rezervin tutarından ziyade stratejik önemi çok daha önemli, çok daha fazla öne çıkıyor." diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN ULUSLARARASI PİYASALARDAKİ GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Zafer Ergezen, "Bu rezervler aynı zamanda Türk şirketlerinin uluslararası piyasalardaki gücünü de artıracaktır. Çünkü bunlar şirketler aracılığı üzerinden çıkıyor. Bu şirketler aynı zamanda halka açık veya uluslararası faaliyet gösteren şirketler oluyor." dedi.

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ROLÜNE KATKISI OLACAKTIR

Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin uluslararası arenadaki gücü ve önemine dikkat çeken Ergezen, "Türkiye'nin stratejik anlamda böyle öne çıkması ki; savunma sanayisinde de biliyoruz öne çıkmıştı. Savunma sanayisindeki şirketler Türkiye için çok önemli hale gelmişti. Diğer taraftan doğal gaz ve enerji anlamında Türkiye'nin çok önemli enerji şirketleri ortaya çıktı. Baktığımızda küresel anlamda; Afrika'da olsun Ortadoğu'da olsun önemli enerji şirketleri var. İnşaat şirketleri var. Bunun içerisine madencilik şirketlerinin de katılması Türkiye'nin stratejik ve küresel rolü için de çok önemli bir katkısı olacaktır. " sözlerini kullandı.

 
 
Güncellenme Tarihi : 22.12.2020 20:39

İLGİLİ HABERLER