AYHAN ÖNCÜ
ÇANAKKALE - Yeni Zelanda'nın Wellington Üniversitesi profesörlerinden Edwin Budding, uzayda hayat olabileceğini ileri sürdü.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite'nin (ÇOM) davetlisi olarak geldiği Çanakkale'de konferans veren Prof. Dr. Edwin Budding, fiziğin doğuşu, gözlenmiş meteorlar ve kuyruklu yıldızlar hakkında bilgiler verdi. Budding, fizik biliminin Çanakkale'de doğduğunu söyledi.
Özellikle M.Ö. 470 yılında kuyruklu yıldızlarla meteor bağlantıları hakkında araştırmalar yapan Anaxagoras'ın Lapsekili olduğunu belirten Prof. Budding, yine aynı konularda araştırmalar yapan Aristoteles'in de Asssoslu olduğunu kaydetti.
M.S. 50 yılında dünyaya düşen meteorlarla ilgili belgelerin bulunduğunu belirten Prof. Budding, bunlar içerisinde en önemli olanın Efes'e düşen meteor olduğunu söyledi. Tarih kitaplarında yazılı olan bu meteorun şu an Efes Antik Kenti'nin bulunduğu alanda yer almadığını kaydeden Budding, meteorun yerini çok merak ettiğini dile getirdi.
Gökyüzündeki bazı işaretleri iyi kavramak gerektiğini anlatan Budding, "Antartika'da bulunan bir meteor üzerinde yapılan incelemede 4.5 milyar yıl öncesine ait bir fosile rastlandı. Bu gerçekten çok büyük bir olay. 4.5 milyar yıl öncesine ait bir canlı evrende yaşamışsa ve bu meteorla birlikte dünyaya düşmüşse, o zaman uzayda hayat olduğunu söylemek mümkün olabilir. Bu konuda araştırmalar bütün hızıyla sürüyor" diye konuştu.
Buddingi, 65 milyar yıl önce dünyada dinozor neslinin bir meteor yüzünden yok olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:
"Bunun yeniden olup olmayacağı konusunda bazı araştırmalar yapılıyor. Bence bir meteor sebebiyle dünyamız aynı facia ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için çok ciddi araştırmalar yapılıyor. Yüzlerce ya da binlerce yıl sonra dünyamıza çarpabilecek bir meteorun yönünün değiştirilmesi ile ilgili yapılan araştırmalar bu facianın önüne geçilebilecek."
Dünyada ilk bilim kurgu çalışmasının 1800'lü yıllarda değil, M.S. 160 yılında yapıldığını anlatan Prof. Budding, "Bakınız herkes bilim kurgu kitaplarının 1800'lü yıllarda yazıldığını söylüyor. Bence bu doğru değil. Yaptığımız araştırmalar sonunda ilk bilim kurgu çalışmasının, M.S. 160 yılında Samsat'ın Lucian'ı tarafından Suriye'de yazılan kitapla yapıldığını tespit ettik. 'Gerçek Hikayeler' adı verilen hayal ürünü bu bilim kurgu kitabında ayın üzerinde Romalı askerler bulunuyor ve onun arkasında da kuşa benzer yaratıklar bir birleri ile savaşıyorlar. Görüldüğü gibi tamamen bilim kurguya dönük bir kitap bu. Bu sebeple ilk bilim kurgunun M.S. 160 yılında yapıldığını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:59