Son araştırmaya göre Mars'ta yaşam yok

1 dk okuma
Son araştırmaya göre Mars'ta yaşam yok

Hızlı Özet

Örneğin 18 Şubat 2021'de kızıl gezegene inen Perseverance aracı, Mars'taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştırmak için görevlendirildi.






Yeni yapılan bir araştırma, Mars'ta keşfedilen yer altı göllerinin su yerine donmuş kil barındırabileceğini söylüyor.



NASA ve SpaceX gibi uzay şirketleri, Mars'ta yaşam olup olmadığını araştırmak için çeşitli görevler yürütüyor.



Örneğin 18 Şubat 2021'de kızıl gezegene inen Perseverance aracı, Mars'taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştırmak için görevlendirildi.



2018 yılında Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Gelişmiş Yeraltı ve İyonosfer Sondajı Radarı (MARSIS), gezegenin güney kutup buzulunun altında sıvı bir gölün varlığını tespit etmiş ve yaşam ihtimalleri yeşermişti.



YENİ ARAŞTIRMA TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR



Öte yandan, ABD'nin Arizona eyaletinde yer alan Gezegen Bilimleri Enstitüsü (Planetary Science Institute) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tespit edilen göllerde su yerine donmuş kil var.



Çalışmanın baş yazarı Isaac Smith, 2018 yılında alınan verilerin artık bir geçerliliğinin olmadığını söyledi ve gezegendeki yaşam iddiaları sarsıldı.



Smith'in aktardığına göre, çok düşük sıcaklıklarda donmuş katı killer yansıma yapabilir ve Avrupa Uzay Ajansı gözlemlerinde de bu yansımalar su sanılmış olabilir.



Smith ve arkadaşları, bu teorilerini ispatlamak için de laboratuvarda kilin bu yansımayı oluşturup oluşturamayacağını denedi.



Çalışma kapsamında araştırmacılar, laboratuvar ortamında killeri -7 dereceye kadar soğuttu ve Avrupa Uzay Ajansı'nıntespit ettiği parlak radar yansımalarını üretti.



Ayrıca Smith'e göre, Mars'ın buzul bölgelerinde suyun sıvı olarak durabilmesi için fazla miktarda ısı ve tuz gerekiyor. Bu nedenle, orada su yerine kilin bulunması daha mantıklı bir açıklama olarak dikkat çekiyor.




Bu haber 811 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AKOM sağanak için tarih verdi! Sıcaklık 16 dereceye kadar düşecek
Gündem

AKOM sağanak için tarih verdi! Sıcaklık 16 dereceye kadar düşecek

Meteoroloji’nin son hava durumu raporuna göre bugün İstanbul dahil 12 ilde sağanak yağış bekleniyor. İstanbul’da yağışın kuzey bölgelerde çok az etkili olması beklenirken, AKOM Salı ve Çarşamba günü sağanak uyarısı yaptı. Yağışların 3-7 kilogram arası düşeceği tahmin ediliyor. AKOM “Sıcaklıkların akşam ve gece saatlerinde 16°C'lere kadar azalarak üşütebileceği öngörülüyor” diyerek uyardı.

Habervitrini10728 Görüntüleme
İstanbul'da göçük altındaki 2 işçiden biri hayatını kaybetti
Gündem

İstanbul'da göçük altındaki 2 işçiden biri hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği, Büyükçekmece'de inşaat alanında meydana gelen toprak kaymasında 1 işçinin hayatını kaybettiğini, 1 işçinin yaralandığını ve olaya ilişkin 3 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Habervitrini14950 Görüntüleme
Altılı Masa'dan Cumhur ittifakına
Gündem

Altılı Masa'dan Cumhur ittifakına

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, olası siyasi iş birliklerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı’yla ilgili soruya da yanıt veren Arıkan, herhangi bir siyasi partiyle iş birliğine ilke ve prensipler çerçevesinde yaklaşılabileceğini belirterek, “Hayatta olmaz,

Habervitrini10761 Görüntüleme
Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yanıtladı! 'Yemen'de Mekke Anlaşması devreye girebilir'
Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yanıtladı! 'Yemen'de Mekke Anlaşması devreye girebilir'

Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yaptığı değerlendirmede Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki çatışmalarda Mekke Anlaşması'nın devreye girebileceğini söyledi. Fidan, bunun özellikle 'teknik' konularda olabileceğini belirtti

Habervitrini10660 Görüntüleme