SON DAKİKA!.. FEHRİYE ERDAL VE DURSUN KARATAŞ İÇİN HAPİS İSTEMİ
Bruges Ceza Mahkemesi, Erdal ve DHKP-C üyesi 10 kişiyi, Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılamaya bugün devam etti. Savcı, tüm sanıklar için ağır hapis cezası istedi.
Sabancı suikastı faili Fehriye Erdal için 5, gıyabında yargılanan DHKP-C lideri Dursun Karataş için de 10 yıl ağır hapis talep edildi. Diğer sanıklar için talep edilen hapis cezaları da 3 ile 10 yıl arasında değişiyor.
Mahkeme, kararını ay sonuna kadar verecek. Sanıkların, kararın ardından temyize gitmesi bekleniyor.
Fehriye Erdal ve diğer sanıklar, silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile haraç toplamaktan yargılanıyor.
Olayın gelişimi
Terör zanlıları, Konokke kenti yakınlarındaki Duinbergen'de yakalanmalarından altı yıl sonra yargılanıyor.
Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından Fehriye Erdal, 26 eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı.
Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada Erdal'ın siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti.
Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alındı ve Belçika'da işlediği suçlardan yargılanıyor. Bu suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak gibi unsurlar bulunuyor.
Bruges'deki davada, Erdal ile birlikte, Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı suç örgütü üyeleri olarak yargılananlar arasında terör örgütünün başı Dursun Karataş da bulunuyor.
Sanıklar arasında, Fehriye Erdal ile birlikte ele geçirilen Kaya Saz, Musa Asaoğlu ve Zeki Karaman, bunlarla işbirliği yaptıkları belirlenen Akar Özordulu, İrfan Demirtaş, Hasan Ekici, Nebi Albayoğlu, Zerrin Sarı, Bahar Kimyongür, Aydın Daldal yer alıyor.
Dava süreci
Belçika'nın Gent Mahkemesi, geçtiğimiz ekim ayında terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde görüş bildirmişti.
Gent Mahkemesi 25 sayfalık gerekçeli kararında, Belçika adaletinin Türkiye'de işlenmiş suçları yargılama yetkisi olmadığını ileri sürmüştü.
Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, 'son derece saçma' olarak nitelendirdiği karar karşısında derhal Yargıtay'a giderek son itiraz hakkını kullandığını, bunun ardından gerekirse AİHM'ne başvuracaklarını açıklamıştı.
Gent Mahkemesi kararında, teröristin Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde yargılanamamasına gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın tam otomatik değil, yarı otomatik olması gösterilmişti.
Bruges Mahkemesi'nin, 'hızlandırılmış süreç' sonunda, bu ay içinde son kararı vermesinin ardından taraflara temyiz yolu açılacak.
Adli kaynaklar, Temyiz Mahkemesi'nin kararını Yargıtay'a başvurunun izleyeceğini, bu kurumun son durak olacağını ifade ediyor. Teröristlerin Belçika'daki suçlarından dolayı yargılanma süreçlerinin yaz dönemine kadar tamamlanabileceği bekleniyor.
(cnntürk)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10