Gündem
  • 22.7.2025 15:16

Spor Güvenliği Toplantısı yapıldı

Önümüzdeki sezonun planlaması için düzenlenen Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı, birçok isimin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik ilgili paydaşlarla iş birliği ve koordinasyonun artırılması ile önümüzdeki sezona ilişkin güvenlik stratejilerinin belirlenmesini amaçlayan Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı başladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'ndeki toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının üst düzey yetkilileri, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig kulüplerinin başkan ve temsilcileri, 81 ilin emniyet müdürlüğü müsabaka güvenlik amirleri ile Süper Lig'de takımı bulunan şehirlerin gençlik ve spor il müdürleri katıldı.

“DEFALARCA REVİZE EDİLDİ”

Çalıştayın açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, '6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'ya değinerek sözlerine başladı.

Yasanın çıkmasının ardından pek çok kez düzenleme yapıldığına dikkati çeken Bakan Bak, şu ifadeleri kullandı:

Bizim de içinde bulunduğumuz süreçte defalarca revize edildi. Düzenlenecek talepler varsa bunları ele alıp değerlendirelim.

"TALEPLERİ DEĞERLENDİRMEYE ALACAĞIZ"

Türkiye'nin sporda çok önemli yatırımlar yaptığının altını çizen Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu:

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın futbolun içinden gelmesiyle çok önemli yatırımlar, devasa stadyumlar yaptık, pek çok uluslararası organizasyonu başarıyla gerçekleştirdik. 2032 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağız. Pek çok Avrupa finaline ev sahipliği yaptık. Futbolumuzu üst noktaya taşımak için paydaşlarımızla iletişim halinde olmamız gerekiyor. Spor bir endüstri ve kuralları iyi okuyup gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Kulüp yöneticilerinden gelen talepler var. Deplasman tribün kapasitesinin artırılması, kale arkalarında ayakta seyirci gibi talepleri değerlendirmeye alacağız.

"FUTBOLUN OLAYLARLA ANILMASINI İSTEMİYORUZ"

Türkiye Futbol Federasyonun önemli adımlar attığını, kulüplerle olan diyaloğun da yükseldiğini dile getiren Bakan Bak, şu açıklamayı yaptı:

Futbolun olaylarla anılmasını istemiyoruz. Vatandaşların maçlara huzurlu şekilde gitmesini istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 100 drone satın aldık. Bu drone'lar 81 ilde görev yapacak. Futboldan men almış, kriminal suçu olan kişilerin futbol alanlarından uzak durması için kullanacağız. Stat içindeki yatırımların gözden geçirilmesi de çok önemli. Bu çalıştayı çok kıymetli ve önemli buluyorum. kulüplerin görüşlerinin daha detaylı tartışılacağına inanıyoruz. 2026 Dünya Kupası Elemelerinde milli takımımıza, 2025-2026 sezonunda da tüm futbol kulüplerine başarılar diliyorum.

"STATLARIN GÜVENLİĞİ ÖNCELİĞİMİZDİR"

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise, Türk futbolunu daha sağlam temeller üzerine inşa etmek için bir arada olduklarını belirtti.

Göreve geldiklerinden bu yana futbolun marka değerini yukarıya çekmek için çalıştıklarının altını çizen İbrahim Hacıosmanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Statların güvenliği önceliğimizdir. Birçok teknolojik ve yapısal yeniliği statlara adapte ediyoruz. Artık tribünlerde ve stadyum dışında futbolun kardeşlik ruhuna aykırı hareket edenler anında tespit ediliyor. Ne yazık ki zaman zaman yaşanan taşkınlıklar sadece oyunu değil toplum huzurunu da gölgelemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk futbolunun uluslararası düzeyde hak ettiği yere gelmesi gerektiğini, hangi ligde olursa olsun tüm kulüplerimizin gereken hassasiyeti göstereceğine emin olduğunu belirtmişti. Bu sadece federasyonun çabalarıyla değil, tüm paydaşların sorumluluk bilinciyle olur. Bu anlamda çalıştay futbolun ruhunu koruyacak önemdedir. Yeni sezona daha etkin güvenlik önlemleriyle hazırlanıyoruz.

"FUTBOL, ÜLKEMİZ İÇİN YALNIZCA BİR SPOR DALI DEĞİL"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç da, Türk futbolunun daha güvenli ve huzurlu bir zeminde ilerlemesi adına bir araya geldikleri için mutluluk duyduklarını belirtti.

Emniyet güçlerinin futbol ve birçok spor organizasyonu için özveriyle görev yaptığının altını çizen Ali Koç, şu ifadeleri kullandı:

Futbol, ülkemiz için yalnızca bir spor dalı değil, milyonların kalbine dokunan bir değer. Bu kadar geniş bir etki alanına sahip oyunun düzenli, güvenli ve adil koşullarda oynanması için güçlü bir koordinasyon gerekmekte.

"BENZER MUAMELE YAPMAMIZ GEREKMEKTEDİR"

Kulüplerin yaşadığı zorluklar ve talepleriyle ilgili de konuşan Ali Koç, güvenlik personeli masrafları, stadyumlarda kale arkalarına ayakta seyirci alınması, bazı maçlarda deplasman taraftarlarının sayısının stat kapasitesinin yüzde 30'una çıkarılması gibi konularda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Ali Koç ayrıca Avrupa Kupaları'nda mücadele eden takımlara da değinerek, şunları söyledi:

Biliyorsunuz UEFA, maç formatlarında değişikliğe gitti ve artık rövanş maçları yok. Ancak özellikle Belçika başta olmak üzere Avrupa'da maçları izlemeye taraftarlarımıza ayrılıkçı bir muamele gösterilmektedir. Artık rövanş maçları olmadığı için karşılaşmalarda güvenlik bahanesiyle keyfi uygulama yapılmaktadır. Bize bu muameleyi yapan ülkelerin takımlarına bizim de benzer muamele yapmamız gerekmektedir.

Ali Koç, 3 gün sürecek çalıştayda bütün sorunları ele alarak çözümlerin üretilmesi için çaba göstereceklerini de sözlerine ekledi.

"YİĞİTLİK YALNIZCA RAKİBİNİ YENMEKLE ÖLÇÜLMEZ"

Toplantıda konuşan Ali Yerlikaya, temel amaçlarının spor faaliyetlerinde huzuru ve güvenliği sağlamak, şiddet ve düzensizliği önlemek için kararlı adımlar atmak, işbirliğini güçlendirerek etkili spor güvenliği stratejileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Gençlere sadece sporun kurallarını değil, sporun ruhunu da öğretmek zorunda olduklarını belirten Yerlikaya, şu şekilde konuştu:

Bizim medeniyetimizde yiğitlik yalnızca rakibini yenmekle ölçülmez. Medeniyetimizden aldığımız miras, savaş meydanlarında dahi düşmanına saygıyı elden bırakmamıştır. Biz sadece fiziki güvenliği değil, ahlaki güvenliği de korumak zorundayız. Bu sebeple spor güvenliği, bizim için sadece bir güvenlik başlığı değil, aynı zamanda gençlerimize ve halkımızın tüm kesimlerine karşı ortak sorumluluğumuzdur. Buradan bütün genç kardeşlerimize sesleniyorum: Asıl şampiyonluk, kupayı kaldırmakta değil, rakibine saygı gösterdiğin o anda gizlidir.

İçişleri Bakanlığı olarak en temel görevlerinin, ülkemizin huzur ve güvenini sağlamak olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, müsabakalarda, sporun ruhuna yakışır rekabet ortamını tesisi amacıyla tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hareket ettiklerini vurguladı.

"325 BİN 711 ÖZEL GÜVENLİK GÖREVİMİZ ÇALIŞTI"

Bakan Yerlikaya, Türkiye'de, 2024-2025 sezonu boyunca 98 bin 118 spor müsabakası gerçekleştiğinin altını çizerek, şu bilgiyi verdi:

Bu müsabakalara, 19 milyon 88 bin vatandaşımız katılım sağladı. 1 milyon 88 bin 546 polisimizin görevlendirme işlemi gerçekleşti. Buna ek olarak, 325 bin 711 özel güvenlik görevlimiz de polislerimizle birlikte omuz omuza çalıştılar. Geçen yıl 510 müsabakada işlem tesis edildi. Olaylara karışan 6 bin 818 şahıs hakkında, 6222 sayılı 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun' kapsamında yasal işlem yapıldı.

Dünya genelinde de spor alanlarında yaşanan şiddet olaylarının hem spor ekonomisine hem de toplumsal barışa ciddi etkileri bulunduğuna işaret eden Yerlikaya, UNESCO verilerine göre, spor müsabakalarında yaşanan şiddet olaylarının gençlerin spora olan ilgisini ortalama yüzde 27 oranında azalttığını, Avrupa Konseyi Spor Bölümüne göre de kulüplerin yılda yüzde 18'lik toplam gelir kaybına yol açtığını ifade etti.

Geçen yılki toplantıyla spor güvenliği konusunda önemli yapısal değişiklikler gerçekleştirdiklerini dile getiren Yerlikaya, müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında güvenliği tüm boyutlarıyla ele aldıklarını söyledi.

"KİM GİRİYOR, KİM ÇIKIYOR, BİLECEĞİZ"

Taraftarların maçları "Taraftar Kart" ve elektronik bilet uygulaması sayesinde izlediğini, bu iki sistem sayesinde "Maçı kim, nereden izliyor?" bildiklerini belirten Yerlikaya, şunları dedi:

Ancak protokol girişlerinde görevlilerin elinde isim listeleri oluyor. Bu kişiler Taraftar Kart’larını göstermeden, elektronik bilet işletmeden de protokolde maç izleyebiliyorlar. Tüm valilerime de talimat verdim. Hepsi protokol tribününe girmeden önce ya Taraftar Kart’larını sisteme işletmiş olacak ya da ya da elektronik bilet uygulamasıyla maçı izleyecekler. Protokol tribünlerine de kim giriyor, kim çıkıyor, bileceğiz.

"ORTAK BİR KÜLTÜR İNŞASIDIR"

İçişleri Bakanı Yerlikaya, ortak amaçlarının huzurlu bir ortamda spor faaliyetlerini sürdürerek, vatandaşlara bunu daha çok sevdirmek ve Türkiye’nin spor alanındaki marka değerini daha da yukarıya taşımak olduğunu anlattı.

Farklı takımlara ve renklere gönül verseler de herkesin önceliğinin görevini layıkıyla yerine getirip, sporda huzuru sağlamak olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, şöyle devam etti:

Çünkü güvenlik sadece bir polisiye meselesi değildir. Ortak bir kültür inşasıdır. Takımlarımıza, taraftarlarımıza, yöneticilerimize, basına ve her paydaşa düşen ortak bir sorumluluktur. Bu sezonu hep birlikte omuz omuza vererek, Türk sporunu şiddetten, kargaşadan ve kutuplaşmadan uzak tutmalıyız. Bir kez daha ifade ediyorum: Sporun kardeşlik ve barış ortamına zarar getiren, olumsuz davranışlar içerisinde bulunan şahıslara karşı başta 6222 sayılı kanunun adli ve idari hükümleri olmak üzere tüm yasaları titizlikle uygulayacağız. Başta futbol olmak üzere, tüm spor dallarının insanları birbirinden koparan, ayrıştıran, bir unsura dönüşmesini asla ama asla istemiyoruz.

TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİLDİ

Konuşmaların ardından TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a A Milli Takım forması hediye etti.

Toplu fotoğraf çekimiyle açılış seremonisi tamamlandı.

24 TEMMUZ'A KADAR SÜRECEK

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam'ın başkanlık edeceği Spor Güvenliği Çalıştayı, 24 Temmuz Perşembe gününe dek devam edecek.

Çalıştayda sporda şiddetin önlenmesi, stadyumların ve müsabakaların güvenliği ile ilgili çalışmalar ve kulüplerin talepleri ele alınacak.

Güncellenme Tarihi : 22.7.2025 15:17

İLGİLİ HABERLER