Stoltenberg: Türkiye'nin korkularını gidermeye çalışıyoruz

2 dk okuma
Stoltenberg: Türkiye'nin korkularını gidermeye çalışıyoruz

Hızlı Özet

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvuruları için Türkiye'nin endişelerini gidermek için çalıştıklarını, üyeliklerin kısa sürede mümkün olmayabileceğini söyledi.






NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvuruları için Türkiye'nin endişelerini gidermek için çalıştıklarını, üyeliklerin kısa sürede mümkün olmayabileceğini söyledi.



ABD basınının sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurularıyla ilgili soruyu yanıtlarken ittifak içinde birçok kez farklı görüşler dile getirildiğini belirtti.



Stoltenberg, buna örnek olarak 1950'lerdeki Süveyş Krizi'ni, 1960'larda Fransa'nın NATO'nun askeri kanadından ayrılmasını, 1970'lerde Afrika ve Vietnam'daki savaşları, daha sonraki yıllarda Irak savaşında müttefikler arasındaki farklılıkları gösterdi.



"Farklı coğrafyalardaki 30 farklı ülkeyiz"



"Bu şaşırtıcı değil çünkü farklı siyasi partilerin iktidarda olduğu, farklı tarihlere sahip, farklı coğrafyalardaki 30 farklı ülkeyiz." diyen Stoltenberg, bütün farklılıklara rağmen müttefiklerin esas konu olan "birbirini savunmada" uzlaşı içinde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:



"Türkiye'nin terör saldırılarından en fazla çeken NATO ülkesi"



"Finlandiya ve İsveç konusunda da uzlaşı içinde olduğumuza inanıyorum. Ancak yapmamız gereken oturup şimdi Türkiye'nin yaptığı üzere müttefiklerin ifade ettiği farklılıkları ve endişeleri gidermek. Türkiye'nin terör saldırılarından en fazla çeken ülke ve NATO müttefiki olduğunu kabul etmemiz gerek. Türkiye, Irak ve Suriye'ye sınırı olan çok büyük öneme sahip bir ülke. Terörle mücadele çok önemli bir rol oynadı ve oynuyor. Aynı zamanda bir Karadeniz ülkesi olarak önemli rolü var. Örneğin şimdi Ukrayna'dan gıdanın çıkarılması için önemli işler yapıyor.



"Türkiye'nin endişelerini gidermeye çalışıyoruz"



Türkiye endişelerini ifade ettiğinde tabii ki oturup bunları gidermeye çalışacağız. Şu anda yaptığımız da bu. Finlandiya ve İsveç'in en kısa zamanda üye olmalarına izin vermek için bir çözüm bulacağımızı ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.



NATO içinde kararların 30 üye ülkenin konsensüsüyle alındığını hatırlatan Stoltenberg, genel sekreter olarak iki ülkenin en kısa sürede üye olmasını amaçladığını söyledi.



"Ortak bir zemin bulmalıyız"



AA'nın aktardığına göre Stoltenberg, "Bunun garantisini veremem ama amacım bu. Katılım süreçlerine baktığımızda tüm müttefiklerin aynı noktadan başlamadığını hesaba katmamız gerek. Bir uzlaşı ve ortak zemin bulmalıyız. Bunun üzerinde çalışıyoruz." dedi.



 




Bu haber 608 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sıcak hava dalgası yönünü Türkiye'ye çevirdi, 40 derece aşılacak!
Gündem

Sıcak hava dalgası yönünü Türkiye'ye çevirdi, 40 derece aşılacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da beklenen gök gürültülü sağanak yağışların ardından önümüzdeki hafta ülke genelinde aşırı sıcakların etkili olacağını duyurdu. Bazı illerde termometrelerin 40 dereceyi aşması bekleniyor.

Habervitrini11794 Görüntüleme
Erdoğan'dan polislere mesaj: Pusulanız vicdan, hedefiniz adalet olsun
Gündem

Erdoğan'dan polislere mesaj: Pusulanız vicdan, hedefiniz adalet olsun

Polis Akademisi mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emniyet teşkilatına katılan 13 bin 610 polisi tebrik etti. 15 Temmuz şehitlerini anan Erdoğan, genç polislere "Pusulanız vicdan, gayeniz emniyet, hedefiniz adalet olursa yolunuzu asla şaşırmazsınız" diye seslendi.

Habervitrini13488 Görüntüleme
Şener Üşümezsoy’dan depremler sonrası korkutan ‘Marmara’ benzetmesi
Gündem

Şener Üşümezsoy’dan depremler sonrası korkutan ‘Marmara’ benzetmesi

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Venezuela’da peş peşe meydana gelen 7,2 ve 7,5’lik depremler sonrası uyardı. Üşümezsoy, “Haiti'de 10 yıl evvel olan 7.7'lik deprem nedeniyle Karayip Denizi kuzeyden yamulunca, bu hareket güneydeki Güney Amerika kıtası ile Karayip dili arasındaki bu kaymaya neden oldu” dedi. Üşümezsoy aynı zamanda depremlerin 1999 Marmara depremi ile benzer özellikte olduğunu belirtti.

Habervitrini12790 Görüntüleme
2 milyon liralık salep cezası çatıya çıkarttı
Gündem

2 milyon liralık salep cezası çatıya çıkarttı

Bolu'nun geçtiğimiz günlerde Yeniçağa ilçesinde doğadan toplanması yasak olan 4,5 kilogram yabani salep toplayan 3 kişiye, 'biyoçeşitliliği tahrip etmek' suçundan toplam 2 milyon 97 bin 735 TL idari para cezası uygulandı.

Habervitrini11061 Görüntüleme