Dünya
  • 29.9.2024 16:00

Su altında avlanan tüplü kertenkele şok etti

Bilim insanları, dalgıç kertenkelenin yerleşik 'tüplü tankının' su altında nefes almasını sağladığını söylüyor

Su altına daldığında, dalış yapan bir anole kertenkelesi başının üstündeki küçük bir hava kabarcığını kullanarak depolanmış oksijen rezervuarını solumaktadır. 

Dr. Lindsey Swierk'in izniyle

CNN — 

Kosta Rika'daki bir yağmur ormanında, dalış yapan anole adı verilen küçük, yarı suda yaşayan bir kertenkele bir dereye atlar. Dakikalar geçer, ancak anole bu kertenkelelerin tipik olarak yaptığı gibi hava almak için yüzeye çıkmaz. Bunun yerine, su altındaki kertenkele bir nehir kayasının üzerinde çömelir, başının üstündeki küçük bir hava kabarcığı bir balon gibi genişler ve sonra küçülür. Bir tüplü dalgıç gibi, sürüngen depolanmış oksijen rezervuarını solur.

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nde biyolojik bilimler alanında yardımcı araştırma profesörü olan Dr. Lindsey Swierk'e göre bu kabarcığı kullanmak anolelerin su altında kalış sürelerini uzatmalarına yardımcı oluyor . Swierk'in yakın zamanda su altındaki anolelerden yakaladığı görüntülerde sürüngenlerin başlarında belirgin kabarcıkların şişip söndüğü görülüyor. Swierk Salı günü Biology Letters dergisinde bu tekniğin anolelerin karada yırtıcılardan saklanmasına yardımcı olabileceğini bildirdi .

Swierk, yaklaşık on yıldır dalış yapan anoleleri inceliyor ve 2021'de Anolis cinsindeki yarı suda yaşayan birden fazla kertenkele türünde baloncuk soluma davranışını tanımlamak için diğer araştırmacılarla iş birliği yaptı.

CNN'e verdiği demeçte, "Birçok iş birliği, oldukça temel sorulardan ortaya çıktı. Birçoğumuz bu videoları izliyor ve bunun nasıl ve neden olduğunu merak ediyoruz." dedi.

Bu kabarcığın kullanılması anolenin su altında daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Kabarcık sürüngenin kafasında şişer ve söner ve bu teknik onun yırtıcılardan saklanmasına yardımcı olabilir, diyor araştırmacılar. Lindsey Swierk

Yeni çalışma için Swierk, güneybatı Kosta Rika ve batı Panama'daki orman akarsularının yakınında yaşayan Anolis aquaticus türünü araştırdı. Swierk, kabarcık oluşumunun bir anolenin su altında ne kadar süre kalabileceğini doğrudan etkilediğini buldu. Deneyler sırasında, kabarcık soluyan anoleler ortalama 3 ½ dakika su altında kaldı. Bu, başlarının bazı kısımlarına yumuşatıcı uygulanarak hava kabarcıkları oluşturması engellenen anolelerden yaklaşık %32 daha uzundu.

Swierk, "Bu nefes baloncuklarını kullanarak dalışlarını uzatabilirler" dedi.

Dalgıç anoleler hızlı koşucular değildir ve kuşlar, yılanlar, memeliler ve diğer kertenkeleler gibi yırtıcılardan saklanmak için çoğunlukla kamuflaja güvenirler. Ve kamuflaj işe yaramadığında, su altında bir tehditi beklemek etkili bir hayatta kalma stratejisidir, dedi Swierk.

'Büyüleyici bir davranış'

Havayı baloncuklar içinde hapsedip suda solumak, su böcekleri ve dalış çanı örümcekleri gibi bazı böcek ve eklembacaklılar tarafından uygulanır. Şimdiye kadar, anoller baloncuklar kullanarak nefes aldığı bilinen omurgaya sahip tek hayvanlardır.

Los Angeles Hayvanat Bahçesi'nde kertenkeleler konusunda uzmanlaşmış bir herpetolog ve koruma katılımı koordinatörü olan Dr. Earyn McGee , "Bu kertenkelelerde çok büyüleyici bir davranış," dedi . "Bu tür araştırmalar, bu kertenkelelerin ve potansiyel olarak diğer hayvanların su altında nefes alma tekniklerini nasıl geliştirdikleri konusundaki anlayışımıza katkıda bulunacak."




 

Güncellenme Tarihi : 29.9.2024 14:12

İLGİLİ HABERLER