Gündem
  • 15.7.2024 16:01

Suikast sonrası Trump'a büyük müjde

SON DAKİKA: Yargıç Aileen Cannon, Donald Trump'a karşı açılan gizli belgeler davasını reddetti .

Cannon, özel danışman Jack Smith'in atanmasının Anayasa'yı ihlal ettiğini söyledi. Trump'ın davranışının yasal olup olmadığına dair bir karar vermedi.

Görevden alınma kararı, Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas'ın Smith'in başkanlık dokunulmazlığı davasında atanmasına yönelik eleştirilerinin ardından geldi.

Eski cumhurbaşkanı, gizli belgeler davasının rafa kaldırılmasının "sadece ilk adım" olması gerektiğini söyledi ve kendisine karşı açılan diğer iş dolandırıcılığı ve seçim engelleme davalarının da reddedilmesini istedi.  

Trump, kendisine karşı açılan diğer davaların reddedilmesi gerektiğini söyledi

 

Yargıç Cannon, hukuk uzmanları tarafından deneyimsiz ve alışılmışın dışında biri olarak tanımlandı

CNN'den Tierney Sneed ve Hannah Rabinowitz'den

Yargıç Aileen Cannon, federal mahkemede göreve başlayalı henüz bir yıl olmamıştı ki, kıdemli bir yargıç, Florida'nın güneyindeki izole mahkeme binasında ilk ceza davalarından birine başkanlık etmeyi teklif etti.

Kıdemli Yargıç Paul C. Huck, CNN'e, Florida Güney Bölgesi'nin kenarındaki küçük bir balıkçı ve narenciye topluluğu olan ve Cannon'ın tek federal yargıç olduğu Fort Pierce hakkında "Çok yalnız," dedi. "Oldukça uykulu bir kasaba ve oldukça uykulu bir mahkeme salonu."

İki yıl sonra Cannon, Amerika'daki en önemli ve karmaşık davalardan birine başkanlık etti: eski Başkan Donald Trump'ın ülkenin sırlarını ele alış biçimi nedeniyle açılan cezai kovuşturma. Davaya nasıl yaklaştığı konusunda ülke çapında incelemeye tabi tutuldu.

Trump'ın bir yıl önce ilk kez suçlanmasından bu yana Cannon,   hukuk uzmanlarını şaşkına çeviren ve geçen ay başlaması planlanan davayı süresiz olarak askıya alan bir şekilde  süreci uzattı .

Cannon'ın önünde avukatlık yapmış birkaç avukat, onun davranışlarının bir açıklaması olarak onun izolasyonuna işaret etti. Cannon'ın Fort Pierce adliyesindeki, nadiren yüksek profilli eyleme tanıklık eden yalnız görevi, onu diğer adliyelerde oturan ve ona tavsiyelerde bulunabilen daha deneyimli yargıçlarla gayri resmi, günlük etkileşimlerden mahrum bırakıyor, avukatlar CNN'e söyledi.

Ayrıca Cannon'ın hem avukat hem de yargıç olarak duruşma deneyiminin eksikliğinin aşikar olduğunu söylediler. Adalet Bakanlığı avukatı olarak geçirdiği yedi yıl boyunca Cannon sadece dört ceza davasının duruşma ekiplerinde yer aldı. Ve kürsüde sadece bir avuç ceza davasına başkanlık etti - ve Huck bunlardan birini devraldı.

Cannon'ın yargısal tavrına ilişkin bu açıklama için CNN, önünde hem ceza hem de hukuk davaları bulunan 10 avukatla görüştü. Avukatlar, kendilerinin önünde avukatlık yaptıkları görevdeki bir federal yargıç hakkında basına konuşmanın mesleki ve etik riskleri nedeniyle CNN ile anonimlik koşuluyla görüştüler.

CNN, Cannon'ın yaklaşımını doğrulamak için, onun mahkeme salonundan geçen çok sayıda davanın kamuya açık kayıtlarını inceledi.

Avukatlar Cannon'ı son derece çalışkan ve iyi hazırlanmış, hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmeyen zor bir sorgulayıcı ve kararlarında düşünceli biri olarak tanımladılar. Ancak ayrıca Trump'ın davasında kaşları kaldıran alışkanlıklarından bazılarının, genel olarak kürsüdeki yaklaşımını etkilediğini söylediler.
Bu eğilimler arasında, alakasız hukuki soruların temel meselelerden dikkat dağıtmasına izin verme eğilimi, dosyalardaki herhangi bir teknik kusura karşı sıfır tolerans yaklaşımı ve diğer yargıçların haftalar içinde karar vereceği türden duruşma öncesi anlaşmazlıkların aylarca çözülmeden kalmasına izin veren dosya yönetimiyle mücadele yer alıyor.

Kongre Cumhuriyetçileri Trump'ın gizli belgeler davasının reddedilmesine tepki gösteriyor

CNN'den Owen Dahlkamp'tan

Kongre Cumhuriyetçileri, Yargıç Aileen Cannon'ın Trump'a karşı Florida'da açılan gizli belgeler davasını reddetme kararına tepki gösterirken, Trump'ın birçok müttefiki bu kararı sevinçle karşıladı.

İşte şu ana kadar gelen tepkilerden bazıları:

Temsilci Anna Paulina Luna “Smith yasadışı davranıyor!”

Senatör Ron Johnson :  "Yargı sistemimize biraz sağduyunun geri döndüğünü görmek güzel."

Temsilci Mike Lee :  “Trump’ın ‘gizli belgeler’ davasının reddedilmesi Amerika için bir zaferdir ve hukukun üstünlüğü için bir zaferdir.”

Temsilci Troy Nehls :  “Başkan Trump için BÜYÜK bir zafer!”

Temsilci Marjorie Taylor Greene:  "Jack Smith ve silahlandırılmış Adalet Bakanlığı büyük bir darbe aldı. Ancak Demokratlar durmayacak. Gündemlerine karşı çıkan her birimizin peşini bırakmaya devam edecekler."

Temsilci Lauren Boebert :  “Başkan Trump'a karşı açılan Jack Smith'in belgeleriyle ilgili yolsuzluk davası REDDEDİLDİ!!” 

Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ndeki bazı Cumhuriyetçi üyeler de davaya ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi:

Temsilci Andy Biggs "Bu, anayasal cumhuriyetimiz ve hukukun üstünlüğü için büyük bir zafer. Silahlandırılmış Adalet Bakanlığı, siyasi muhalifleri kovuşturmak için anayasaya aykırı bir şekilde özel danışmanlar atayamaz."

Temsilci Tom Tiffany “🚨SON DAKİKA: Yargıç Cannon, Başkan Trump'ın gizli belgeler davasını REDDETTİ. Solun Trump'a karşı kan davasına bir başka büyük darbe.”

Temsilci Darrell Issa : "Donald Trump'a karşı açılan çirkin gizli belgeler davası reddedildi!"
 

Güncellenme Tarihi : 15.7.2024 18:50

İLGİLİ HABERLER