KAYNAK : Haber Vitrini
MURAT ÇAKIR-Ö.FARUK AYDEMİR
İSTANBUL - Hakkında 3 ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan Etibank ve Sümerbank'ın eski genel müdürü Şükrü Karahasanoğlu, Türkiye'ye döndü. Karahasanoğlu, uçak kapısında gözaltına alındı.
Genel Müdürlüğünü yaptığı Etibank ve Sümerbank'a ilişkin açılan iki ayrı dava ve Bankalar Kanunu'na muhalefetten yargılandığı dava ile ilgili olarak hakkında 3 ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan Şükrü Karahasanoğlu, İtalya'dan kendi isteği ile Türkiye'ye döndü. İtalyan Hava Yolları'nın 706 sefer sayılı uçağıyla saat 15.00'te Milano'dan İstanbul'a gelen Karahasanoğlu, uçağın kapısında gözaltına alındı. Gazetecilerin ısrarlı sorularını cevapsız bırakan Karahasanoğlu, Atatürk Havalimanı Pasaport Şubesi'ne götürülerek bir süre sorgulandı. Karahasanoğlu, daha sonra, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul Adliyesi'ne götürüldü ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı.
Şükrü Karahasanoğlu'nun ağabeyi Cengiz Karahasanoğlu ve avukatı Şener Atılgan da havalimanına geldi. Kısa bir açıklama yapan Karahasanoğlu'nun avukatı Atılgan, "Müvekkilim kendi isteğiyle gelerek Türk adaletine teslim oldu. Hiç bir rahatsızlık ve endişe duymuyor. Bundan sonraki kararı Türk adaleti verecek. İçimiz rahat" dedi.
İtalya'da, 21 Şubat 2001 tarihinde yakalanan Şükrü Karahasanoğlu, Türkiye tarafından yapılan iade istemi kabul edilmeyerek serbest bırakılmıştı. Ancak ilgili İtalya savcılığının itirazı üzerine İtalyan üst mahkemesi tarafından iadesi yönünde karar alınmıştı.
HAKKINDAKİ DAVALAR
Yurt dışında bulunduğu sırada Şartlı Salıverme Yasası'ndan yararlanan Karahasanoğlu, ayrıca Muhammet Ciğer ve Orhan Aslıtürk'e Sümerbank'tan yeterli ipotek alınmadan kredi verilmesine ilişkin olarak da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve bu davadan aldığı ceza da ertelenmişti.
Karahasanoğlu hakkında ilk dava, Sümerbank'la ilgili olarak DGM'ce başlatılan soruşturma kapsamında açılmıştı. "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" ve "Bankalar Kanunu'na muhalefet" suçlarından açılan dava nedeniyle Karahasanoğlu hakkında 3 kasım 2000 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı kararı verilmiş, daha sonra da gıyabi tutuklama kararı alınmıştı. Soruşturma sonucu bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 38 sanık hakkında, 21 Ocak 2001 tarihinde dava açılmış, ancak ifadesi alınamayan Karahasanoğlu'nun dosyası ayrılmıştı. Sümerbank duruşmalarına katılmayan Karahasanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında hazırlanan ek iddianamede, Şükrü Karahasanoğlu'nun 97 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Etibank soruşturması kapsamında da İstanbul DGM tarafından hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Karahasanoğlu, soruşturma tamamlanıncaya kadar yakalanamadığı için 13 Temmuz 2001 tarihinde açılan davada dosyası ayrılmıştı.
DGM yasasındaki değişiklik nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılğı'na gönderilen soruşturma dosyasında da, Şükrü Karahasanoğlu ile Zeki Ünal hakkında ek iddianame ile açılan dava, Etibank davasıyla birleştirildi. Karahasanoğlu hakkında ayrıca İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de Bankalar Kanunu'na muhalefet suçundan açılan dava kapsamında ifadesi alınamadığı için 17 Ekim 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı.
Karahasanoğlu, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek' suçundan yargılanıyor. Sümerbank'tan Muhammet Ciğer ve Orhan Aslıtürk'e yeterli ipotek alınmadan kredi verilmesine ilişkin dolandırıcılık suçundan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılanan Karahasanoğlu'nun bu davası, suç vasfının emniyeti suistimal olduğu gerekçesiyle 4616 sayılı Şartı Salıverilme Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne ilişkin kanun kapsamında ertelenmişti.
İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, tefeci Nesim Malki'nin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında da adı geçen Karahsanoğlu hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:59