Süper yolcu uçağı Horizon’la tanışın
Horizon' uçağının yenilikçi şekli daha yeşil uçuşlar ve daha fazla konfor vaat ediyor
CNN —
Hava yolculuğuna yönelik artan küresel taleple teşvik edilen havacılık emisyonları, son yıllarda demir yolu, kara yolu veya nakliyeden daha hızlı artıyor. Bu eğilimi tersine çevirmek için çözümler yavaş yavaş azalıyor: Doğru şekilde üretilip kullanıldığında bir uçuştaki emisyonları %80 oranında azaltabilen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, havacılığın 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşması için gereken emisyon azaltımının üçte ikisini temsil edebilir . Ancak, arzı az ve en iyi senaryoda SAF, 2024 yılında tüm jet yakıtı kullanımının yalnızca %0,53'ünü oluşturacak ve bu da etki yaratmak için gereken seviyelerden çok uzak.
Havayolları ve düzenleyiciler endüstriyi karbondan arındırmak için fikirler için çırpınırken, bazı mühendisler yakıt tüketiminden ve dolayısıyla emisyonlardan büyük tasarruf etmek için tamamen yeni bir uçak şeklinin gerekli olduğunu öne sürüyor. Bu, 100 yıldır ticari havacılığın dayanağı olan geleneksel "boru ve kanat" tasarımını ortadan kaldırıyor ve bunun yerine, kanat alanının gövdenin büyük bir bölümünü kapladığı ve ayırt edici görünümlü bir uçak yarattığı "karma kanat gövdesi" adı verilen bir şey tercih ediliyor.
Airbus, 2020'de şirketin %20'ye kadar yakıt tasarrufu sağlayabileceğini söylediği bir tasarımı test etmek için küçük ölçekli, uzaktan kumandalı bir karma kanat göstericisi yarattı . 2023'te, Kaliforniya merkezli JetZero , 200'den fazla yolcu kapasiteli ve 2030'a kadar hizmete girme gibi iddialı bir hedefi olan benzer tasarıma sahip bir uçak için planlarını duyurdu .
Şimdi, San Diego merkezli Natilus, yaklaşık 200 yolcu taşıyabilen, emisyonu yarı yarıya azaltan ve mevcut Boeing 737 ve Airbus A320 uçaklarından %30 daha az yakıt tüketen karma kanatlı bir uçak olan Horizon ile yarışa katıldı. Natilus, bu modellerle rekabet etmeyi hedefliyor.
Natilus Horizon yolcu uçağı, karma kanatlı gövde yapısı sayesinde emisyonları yüzde 50 oranında azaltmayı, yük kapasitesini ise yüzde 40 oranında artırmayı hedefliyor.
Natilus
Natilus'un CEO'su ve eş finansörü Aleksey Matyushev, "Tam da Horizon'un yer aldığı dar gövde pazarı, önümüzdeki 20 yıl boyunca en büyük pazar olacak" diyor. "Sektörün yaşadığı tüm zorluklarla birlikte, ilk kez bir Boeing veya Airbus benzeri (eşdeğeri) üretme fırsatı olduğunu düşünüyorum."
Yeni bir yolcu deneyimi
2016 yılında kurulan Natilus, daha önce aynı yenilikçi şekli kullanan Kona adlı yalnızca kargo taşıyan, pilotsuz bir uçak duyurmuştu. Matyushev, karma kanatlı gövde tasarımının 1990'larda, 1997'de Boeing ile birleşen büyük bir Amerikan havacılık üreticisi olan McDonnell Douglas'tan kaynaklandığını söylüyor. Boeing hiçbir zaman karma kanatlı bir uçağı ticarileştirmedi, ancak konsepti inceledi ve insansız bir prototip olan X-48'i üretti.
Natilus'a göre Kona 400 sipariş aldı ve tam ölçekli bir model önümüzdeki iki yıl içinde inşa edilecek ve uçurulacak. Daha sonra teknolojinin çoğu, düzenli bir kokpit ve mürettebata sahip olacak ve Matyushev'e göre 2030'da hizmete girecek olan Horizon'a aktarılacak - bu çok iddialı bir hedef, çünkü yepyeni bir uçağın sadece altı yılda tasarımdan tam sertifikasyona geçmesi benzeri görülmemiş bir şey olurdu.
"Karma kanat gövde tasarımındaki zorluklardan biri denge ve kontroldür," diye açıklıyor. “Sanırım McDonnell Douglas ve Boeing'in gerçekten tökezlediği yer burasıydı - uçağı nasıl dengelersiniz?”
Matyushev, istikrarı sağlamanın bir yolunun karmaşık uçuş kontrol sistemleri, esasen bilgisayarlar olduğunu ve bunların Boeing 737 Max'te sorunlara yol açtığını belirtiyor .
Matyushev'e göre diğer seçenek ise Natilus'un seçtiği ve onu JetZero'dan ayıran şeyin aerodinamik, yani uçağın yüzeylerinin tasarımı olması.
Yeni şekil bazı önemli avantajlarla birlikte geliyor. "Sürtünmede %30'luk bir azalma var, ancak aynı zamanda uçağın ağırlığını aynı miktarda yolcu veya kargoyu taşıyacak şekilde düşürebiliyorsunuz, bu çok benzersiz," diyor. "Küçük bir uçakta daha küçük motorlarınız olur, bu da daha az yakıt tüketimine neden olur. Yani ikisini bir araya getirdiğinizde, yolcu koltuğu başına (emisyonlarda) yaklaşık %50'lik bir azalma yaratmaya başlar."
Uçak, mevcut havaalanı altyapısına entegre olabilecek ve Boeing 737 veya Airbus A320'nin sığabileceği her yere sığabilecek şekilde tasarlandı.
Natilus
Artık bir tüp gibi görünmeyen çok daha büyük gövde, uçakta farklı düzenler için olanaklar sunuyor. Matyushev, "Geleneksel bir uçaktan yaklaşık %30 daha fazla zemin alanımız var," diye açıklıyor. "Bu yüzden müşterilerimizin çoğunun düşündüğü şeyin yükseltilmiş bir yolcu deneyimi olduğunu düşünüyorum. Salonu geri getirebilir misiniz? Uçakta bu uzun uçuşlar için ayırabileceğiniz başka alanlar var mı?"
Horizon'daki her şey yepyeni olmayacak; örneğin, uçak mevcut motor teknolojisini kullanacak ve hidrojen veya elektrik seçeneklerine yer kalmayacak. Matyushev, "Havacılıkta bir şaka vardır: Yepyeni bir uçağa asla yepyeni bir motor takmayın. Bu çok riskli," diyor. Aynı sebepten dolayı, Horizon bir Boeing 737 veya Airbus A320'nin sığabileceği her yere sığacak şekilde tasarlanmıştır ve havaalanı altyapısında hiçbir değişiklik gerektirmez.
Keşfedilmemiş bölge
Aviation News Limited'da havacılık analisti olarak çalışan Gary Crichlow'a göre, havayollarının 2030'lu yıllara kadar yeni uçaklar beklemesine neden olan bir dizi teslimat başarısızlığı, yeni bir katılımcının statükoyu bozması için bir "fırsat penceresi" yarattı.
"Ancak bu pencere çok dar," diyor. "Operatörler için önemli bir satış noktası, uçuş ekibi yeterliliği açısından ortaklıktır. 737 Max ve A320neo'nun başarısı, büyük ölçüde, sırasıyla mevcut 737 ve A320 operasyonlarına kolayca entegre edilebilmelerinden kaynaklanmaktadır: uçuş ekiplerinin geçiş için çok az ek eğitime ihtiyacı vardır."
Ancak, başlangıç sorunları her yeni uçakta bulunan bir özelliktir ve yeni, test edilmemiş bir üretici ve henüz kanıtlanmamış yeni bir tasarımla, bu kaçınılmazdır. “(Horizon) tamamen farklı bir oturma ve kargo yükleme planına sahip olacak ve tamamen farklı bir uçuş ve kabin ekibi gerektirecek. Bu operasyonel baş ağrısını önlemek ve gerçekleştiğinde güvenilir ve ölçekli bir şekilde desteklemek, Natilus'un potansiyel müşterileri daha geleneksel bir 737 Max veya A320neo yerine beklemek yerine Horizon'u satın almaya ikna etmede karşılaşacağı muhtemelen en büyük zorluktur.”
Natilus, uçağın daha geniş kabin alanı sayesinde yolculara çok daha iyi bir deneyim sunacağını söylüyor.
Natilus
Crichlow ayrıca uçağın havacılık otoriteleri tarafından sertifikasyona giden yolundaki olası engelleri de işaret ediyor. "Herhangi bir temiz sayfa tasarımının zorluğu, onu geliştirmek ve sertifikalandırmak için her zaman muazzam bir ön maliyet olmuştur. Sertifikasyon açısından, 737 Max 7 ve 10, 777-X, A321neo XLR ve COMAC C919 gibi geleneksel uçakların hepsi üreticilerinin orijinal zaman çizelgelerine göre önemli düzenleyici gecikmelerle karşı karşıya kaldı ve bazı durumlarda hala karşı karşıya kalıyor. Karma kanat gövdesi kadar farklı bir tasarımla, düzenleyicilerin daha da dikkatli olmasını beklerim."
Matyushev, Natilus'un keşfedilmemiş bir bölgeye girdiğinin farkında: "Tam ölçekte bir harmanlanmış gövdenin nasıl inşa edileceği konusunda çok fazla soru var, çünkü şu anda sahip olduğumuz tek şey rüzgar tüneli verileri ve ardından prototipleri ölçeklendirmek, ancak henüz kimse tam ölçekte bir gövde inşa etmedi" diyor.
Natilus'un şu anda tam ölçekli bir prototip üzerinde çalışmasıyla bu soruların bir kısmının cevabı yakında bulunabilir.
Bazıları hidrojen gücünü araştırırken, diğerleri elektrikli uçakları test ediyor. Washington Eyaleti merkezli Eviation Aircraft, karbon emisyonu üretmeyen dokuz yolcu kapasiteli tamamen elektrikli Alice uçağının arkasında.
Güncellenme Tarihi : 2.11.2024 22:26