Suriye Ordusu PKK'nın elindeki iki perol sahasını ele geçirdi
Suriye'de Milli Güçler Rakka'da PKK işgalindeki 2 petrol sahasını ele geçirdi..
Suriye'de Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetime bağlı Askeri Operasyonlar İdaresi, Rakka'nın güneyinde ilerleyerek terör örgütü PKK/YPG işgalindeki 2 petrol sahasının kontrolünü ele geçirdi.
Suriye'de Askeri Operasyonlar İdaresi'ne bağlı güçler, Rakka'nın güneyinde daha önce Baas rejimi güçlerinin çekilerek terör örgütü PKK/YPG'ye devrettiği Rasafa ilçesine girdi.
İdareye bağlı güçler, Fırat'ın batısında yer alan Zemle ve Ebu el-Tabat petrol sahalarını kontrolüne aldı.
Teröristler bölgeden kaçtı
Güvenlik güçlerinin ilerlemesi sırasında teröristler direniş göstermeden bölgeden kaçtı.
8 Aralık 2024'te çöken Baas rejimi güçleri, çekilirken bazı bölgeleri terör örgütü PKK/YPG'ye devretmişti.
Suriye'de 13 yıl süren iç savaşın ardından yeni bir düzen kurma çalışmaları devam ederken, ülkenin hidrokarbon enerji kaynaklarının akıbeti merak ediliyor.
Uzmanlara göre ülkenin doğal gaz sahalarının çoğu Şam yönetiminin kontrolündeki bölgelerde bulunuyor.
Petrol sahalarının büyük kısmı ise PKK'nın kontrolündeki kuzeydoğu bölgelerinde.
Türkiye, SDG'nin omurgasını oluşturan Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve onun silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri'ni (YPG) "PKK'nın uzantısı" olarak görüyor ve "terör örgütü" kabul ediyor.
SDG gözetiminde çıkarılan petrol, Esad yönetiminin devrilmesine kadar hassas ve karmaşık bir ticaret ağı vasıtasıyla farklı paydaşlara satılıyordu.
Suriye'de ne kadar petrol üretiliyor?
ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) 2015'te yayımladığı bir rapora göre Suriye'de 2,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi'nin (TESPAM) Aralık 2024'te yayımladığı bir rapora göre ise Suriye'nin potansiyel rezervleri yaklaşık 6,9 milyar varil.
TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, BBC Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede kendi rezerv tahminleriyle uluslararası kuruluşların tahminleri arasındaki farkın veri eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor.
Akyener, "Onların elinde bazı keşfedilmiş sahalar ve veriler olmayabilir. Biz bölgeyle daha yakın çalıştığımız için bölgede 2011 öncesi yapılmış keşiflerle ilgili bazı veriler de elimizde var" diyor.
Akyener, saha çalışmaları neticesinde Suriye'deki petrol üretiminin yüzde 80'den fazlasının SDG kontrolündeki tesislerde gerçekleştirildiğini tespit ettiklerini söyledi.
Akyener, sahadaki petrol tesislerinde gerekli tamirlerin yapılarak "rehabilite edilmesiyle" bir ila bir buçuk yıl içinde günlük petrol üretiminin 250-300 bin varil seviyesine ulaşabileceği yorumunu yaptı:
"Rehabilitasyon üzerine saha geliştirme çalışmalarının yapılmasıyla birlikte beş sene sonra günlük üretim bir milyon varil seviyelerini yakalayabilecektir."
Petrol sahaları kime ait?
2019 tarihli bir rapora göre Suriye'de 2008'de günde 406 bin varil petrol çıkarılıyordu.
Bu miktar, 2011'de başlayan iç savaşın ardından hızla düşmeye başladı.
IŞİD'in Suriye'nin büyük kısmında kontrolü ele geçirmesiyle birlikte petrol üretimi iyice azaldı.
IŞİD, Deyrizor ve Haseke civarlarındaki petrol sahalarından çıkardığı petrolü satarak her yıl milyonlarca dolar gelir elde etti.
Beşar Esad döneminde Şam yönetimi ise ihtiyacı karşılamak için petrol ithal etmek zorunda kaldı.
IŞİD'in askeri olarak yenilmesiyle birlikte Suriye'deki petrol tesislerinin büyük kısmı SDG'nin kontrolüne geçti.
bbc türkçe
Güncellenme Tarihi : 23.1.2025 20:31