Suriye tezkeresi TBMM'de!..
TBMM (AA) - Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
''Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.
Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.''
TBMM GENEL KURULU TOPLANDI
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmalara geçildi.
Genel Kurul'da çok sayıda bakanın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülecek.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu
GENEL KURUL KAPALI OTURUM OLACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.
Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.
MHP'DEN AÇIKLAMA
TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin Suriye konusundaki tezkereye ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ''Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız'' dedi.
Vural, TBMM'de, gazetecilerin, MHP'nin, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ''Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız'' karşılığını verdi.
Muhabir: Kubilay Çelik
Yayıncı: Kudret Topçu
Çiçek: -''Sağduyulu ve tedbirli olmalıyız''
TBMM (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye tezkeresi ile ilgili olarak, ''Sağduyulu ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur'' dedi.
Çiçek, TBMM Genel Kurulu açıldıktan sonra bir süre sonra iktidar kulisine geldi.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, ''Sağduyulu ve tedbirli olmalıyız'' dedi.
Türkiye olarak uluslararası hukuktan doğan hakları korumanın, ülkenin görevi olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:
''Hükümeti ile Meclisi ile halkı ile ülkemizin menfaatleri söz konusu olduğunda bugüne kadar hep birlikte, beraber olduk. Herkes düşüncesini söyledi. Geçmişte de böyle... Ama sonunda milletin hukukunu korumak neyi gerektiriyorsa onu da devlet olarak alırız. Bugün Meclis'te konu Hükümet'in gönderdiği tezkere çerçevesinde TBMM'de değerlendirilecek ve sonuçta da bir karara varacağız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur. Türkiye olarak bizim baştan beri tutumumuz, halkın talepleri gözardı edilmeden bu değişimlerin yaşanmasıydı. Ama maalesef halkın talepleri dikkate alınacağına, olanca gücüyle, imkanıyla Suriye'de şiddet kullanılmakta, masum halk havadan karadan bombalanmakta ve bunun olumsuz yansımalarından en evvel Türkiye etkilenmektedir.
Onun için Türkiye böylesine olumsuz bir ortamda kendi hukukunu korumanın gayreti içerisindedir, meseleye böyle bakmak lazım.''
Cemil Çiçek, soru üzerine, ''Şu ana kadar zaman zaman sıkıntılar oldu. Anlaşılıyor ki orada Hükümet güçleri bu ve benzeri gelişmeleri kontrol eder durumda değildir. Arka arkaya olumsuz gelişmeler oldu. Hükümet böyle bir yetkiye ihtiyaç duyuyor, Meclis'te bunu değerlendirecek'' dedi.
Tezkere görüşmelerinin kapalı yapılacağını ifade eden Çiçek, bu oturumların geçmişte de kapalı yapıldığını kaydetti. Çiçek, ''Anlaşıldığı kadarıyla Hükümet böyle bir tezkerenin gerekçesini daha ayrıntılı, daha özel bilgiler vererek Meclis'in bilgisine sunacak. Kapalı olmasında da fayda var'' diye konuştu.
Muhabir: Coşkun Ergül
Yayıncı: Kudret Topçu
Tezkere tartışılıyor
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren tezkerenin görüşmelerinin kapalı oturumda yapılması için önerge verildi. Bunun üzerine Genel Kurul'da usul tartışması açıldı.
Genel Kurul'da, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal Camiler Haftası, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu fındık fiyatları ve BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise Hakkari'nin sorunları hakkında gündemdışı söz aldı.
Karaahmetoğlu, hiçkimsenin, ülkeyi savaşa taşıma hakkına sahip olmadığını belirterek, ''Kendi iç sorunlarıyla uğraşan Suriye'nin bilinçli olarak Türkiye'ye saldırması söz konusu olamaz. Eğer bugün bir sınır ihlali olduysa, bunun arkasında olan güçler Özgür Suriye Ordusu'nu destekleyenler kimlerse, bu sınır ihlalini yapanlar da onlardır. Dünyada haklı olan bir savaş türü vardır, bu da emperyalizme karşı verilen savaştır. Örnek olarak bizim ulusal kurtuluş tarihimizdir. Kahrolsun emperyalizm ve işbirlikçileri. Yaşasın barış. Savaşa hayır diyorum'' diye konuştu
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da söz alarak, bugünün tarihi ve vicdanlarının seslerini dinlemeleri gereken tarihi bir gün olduğunu söyledi. Kaplan, ''Hiçbirinizin savaş yanlısı olduğunu düşünmüyorum, vicdanım isyan halindedir. Lütfen biraz daha akıl, sağduyu, diplomasi, kardeşlik, komşuluk, tarih, kültür, din kardeşliği. Bu ortak değerlerimizi ortaya çıkararak, Ortadoğu coğrafyasında Türkiye'yi hak ettiği noktaya çıkaralım'' dedi.
Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla tezkerenin görüşmelerinin kapalı oturumda yapılmasına ilişkin önerge okundu. Muhalefet milletvekillerinin talebi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda usul tartışması açıldı.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu
''Bu tezkere AK Parti'nin özel tezkeresi değil"
ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Bu tezkere AK Parti'nin özel tezkeresi değil, herhangi bir partinin meselesi değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenlik haklarıyla ilgili bir mesele'' diyerek, bu konuda Meclis'teki bütün partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerektiğini söyledi.
Çelik, AK Parti MKYK toplantısı öncesi geldiği Genel Merkez'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Akçakale'de yaşananlara ilişkin sorusu üzerine Çelik, Suriye'nin Türkiye'ye yönelik mütecaviz tavrının sürekli bir hal aldığını belirtti. ''Bununla birlikte bardağı taşıran son damla ortaya çıkmıştır'' diyen Çelik, Türkiye'nin egemen ve bağımsız bir devlet olduğu ve egemenliği konusundaki hassasiyeti de göstereceğinin altını çizdi.
Suriye'nin dünkü tutumuyla Türkiye'nin egemenliğine yönelik aşırı mütecaviz bir tutum içine girdiğine dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:
''Bunun karşısında egemen bir devlet olarak Türkiye, bunun gereğini yerine getirecektir. Bunun gereği nedir- Dün, Silahlı Kuvvetlerimiz angajman kurallarının değişmesinden sonra hükümetin, Başbakanımızın talimatıyla anında karşılık vermiştir. Türkiye orada irade bayrağını göstermiştir. Bugün görüşülecek olan tezkerenin amacıysa Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik olarak daha aşırı ya da mütecaviz bir durumun ortaya çıkması halinde egemenlikle ilgili haklarımızı koruma hususunda hükümetin eline bu yetkinin verilmesidir. Hükümetin Türkiye'nin egemenliğini korumakla ilgili karşı taraftan gelecek aşırı mütecaviz bir saldırı karşısında gereken harekat genişliğine sahip olmasıdır.''
-''Türkiye, bölgesinde savaş isteyen bir ülke değildir''-
CHP'nin konuya ilişkin tavrını eleştiren Çelik, ana muhalefet partisinin değişen angajman kurallarının ardından yeni bir tezkereye gerek olmayacağı yönündeki söylemlerini hatırlattı. Bunun yanlış bir argüman olduğunu ifade eden Çelik, değişen angajman kurallarıyla tezkerenin farklı manevra alanları sağladığını kaydetti. Angajman kurallarının bazen yetmediği alanların da olduğunu vurgulayan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
''Tezkerenin gündeme getirilmesini CHP'nin 'bir savaş tezkeresi' olarak nitelendirmesi kınanacak bir durumdur. Türkiye egemenlik haklarını korumak üzere, hükümet bu tezkereye ihtiyaç duymaktadır. Bu milli bir meseledir, doğrudan egemenlik haklarımızı korumamızla ilgili bir meseledir. Bunu 'bir savaş tezkeresi' olarak nitelendirmek Türkiye'nin milli güvenliği konusundaki vurdumduymazlıkla ancak açıklanabilir.
'Angajman kurallarının değişmesiyle tezkereye ihtiyaç duyulmaz' demek konuyu anlamamak demektir. CHP'nin argümanı yanlış bir argümandır. Türkiye, bölgesinde savaş isteyen bir ülke değildir, barış isteyen bir ülkedir. Ama mütecaviz, diktatör bir devlet egemenlik haklarımıza dönük olarak bu derece ileri bir adım atmışsa Türkiye bunun gereğini yerine getirecek kudret ve kabiliyette bir devlettir. Bu tezkere, AK Parti'nin özel tezkeresi değil, herhangi bir partinin meselesi değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenlik haklarıyla ilgili bir mesele. Bu konuda Meclis'teki bütün partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerekir.
Cumhuriyetimizle, demokrasimizle, milli irademizle ilgili, egemenlik haklarımızın korunması hususunda bir tezkeredir. Bunu başka yerlere çekmek, Suriye'nin üzerinden Türkiye'ye verilmeye çalışan mesaj konusunda başka odakların etrafında saf tutmak anlamına gelir. Bu milli meselede herkes hükümetimizin arkasında saf tutmalıdır. Krizi Başbakanımız bizzat yönetmektedir. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasına gerek yok. Hükümet, Meclis işin başındadır. Türkiye, egemenlik haklarını koruyabilecek kudret ve kabiliyettedir. O nedenle bugün yüce Meclis'in tek bir ses olarak bu tezkerenin arkasında durmasını bekliyoruz.''
-''Suriye'de bir katliam şebekesi var''-
Çelik, Suriye tarafından olayla ilgili soruşturma açıldığı yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, ''Suriye ile ilgili bütün haklarımızı saklı tutuyoruz'' dedi.
Kendi halkını öldüren bir rejimden gelen açıklamaların doğru olmadığını bildiklerini ifade eden Çelik, ''Suriye'de bir devlet, bir rejim yok. Suriye'de bir katliam şebekesi var. Bu katliam şebekesinin sözcülerinin de hiçbir sözünü dikkat almak durumunda değiliz'' değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir: Sarp Özer / Eda Ünlü Özen
Yayıncı: Ebubekir Gülüm
TBMM Genel Kurulu, kapalı oturuma geçti
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumda, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerine başladı.
TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümet'e 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşmeleri için Genel Kurul'da kapalı oturum yapılıyor.
Kapalı oturuma Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının bazı bürokratlarının da katılmalarına ilişkin önergeler Genel Kurul'da kabul edildi.
TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanıyor. TBMM, Anayasa'da başka bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar veriyor. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamıyor.
TBMM'de AK Parti'nin 326, CHP'nin 135, MHP'nin 51, BDP'nin 29 milletvekili bulunuyor. Meclis'te ayrıca Katılımcı Demokrasi Partisi'nden 1, bağımsızlardan da 7 milletvekili görev yapıyor.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu