Gündem
  • 17.12.2024 09:31

Suriyeli muhalifler hazinede bakın kaç ton altın buldu

Suriye, Esad'ın devrilmesinden sonra 26 ton altın rezervini elinde tuttu - rapor

Reuters'a konuşan Suriyeli yetkililer, dolar rezervlerinin tükenme noktasına geldiğini, rejimin dolar rezervlerini giderek daha fazla gıda, yakıt ve Esad'ın savaş çabalarını finanse etmek için kullandığını söyledi.

Reuters'a bilgi veren konuya yakın dört kaynak, Suriye Merkez Bankası'nın kasasında, Beşşar Esad'ın despot rejiminin kaotik bir şekilde devrilmesinin ardından bile, 2011'deki kanlı iç savaşın başlangıcındaki miktarla aynı miktarda , yaklaşık 26 ton altın bulunduğunu söyledi.

Ancak ülkenin nakit olarak çok az miktarda döviz rezervi bulunduğu da aynı kişilerce belirtildi.

Suriye'nin altın rezervleri, veri kaynağı olarak Suriye Merkez Bankası'nı gösteren Dünya Altın Konseyi'ne göre Haziran 2011'de 25,8 tondu. Reuters hesaplamalarına göre, bu, cari piyasa fiyatlarıyla 2,2 milyar dolar değerinde.

Reuters'a bilgi veren kaynaklardan biri, merkez bankasının döviz rezervlerinin sadece 200 milyon dolar civarında olduğunu söylerken, bir diğeri ise ABD doları rezervlerinin "yüz milyonlarca dolar" seviyesinde olduğunu söyledi.

Tüm rezervler nakit olarak tutulmasa da, savaş öncesine kıyasla düşüş önemli. Uluslararası Para Fonu'na göre, 2011'in sonunda Suriye merkez bankası 14 milyar dolarlık döviz rezervi bildirdi. 2010'da IMF, Suriye'nin döviz rezervlerinin 18,5 milyar dolar olduğunu tahmin etmişti.

Reuters'a konuşan Suriyeli yetkililer, dolar rezervlerinin tükenme noktasına geldiğini, rejimin dolar rezervlerini giderek daha fazla gıda, yakıt ve Esad'ın savaş çabalarını finanse etmek için kullandığını söyledi.

Suriye'deki yeni iktidar yönetimi ve Suriye Merkez Bankası'nı temsil eden medya temsilcileri, Reuters'ın merkez bankasının rezervlerinin büyüklüğüne ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Suriye, Esad rejiminin 2011 yılında demokrasi yanlısı protestoları bastırarak iç savaşa dönüşen müdahalesinin ardından IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası örgütlerle mali bilgi paylaşımını durdurdu.

Suriye'nin eski isyancıların liderliğindeki yeni hükümeti, Esad'ın 8 Aralık'ta Rusya'ya kaçmasının ardından ülkenin varlıklarının durumunu değerlendirmeye devam ediyor. Reuters'ın haberine göre yağmacılar, merkez bankasının bazı bölümlerine kısa süreliğine erişerek yanlarında Suriye poundlarını götürdüler, ancak ana kasaya giremediler.

Suriyeli yetkililer Reuters'a, çalınanların bir kısmının Suriye'nin yeni yöneticileri tarafından iade edildiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, kasanın bomba geçirmez olduğunu ve açmak için her biri farklı bir kişide bulunan üç anahtar ve bir şifre kombinasyonu gerektiğini söyledi.

İki kaynak, kasanın geçen hafta Suriye'nin yeni yönetimi üyeleri tarafından incelendiğini söyledi. Bu inceleme, isyancıların Suriye'nin başkenti Şam'ı, Esad ailesinin 50 yılı aşkın süren yönetimine son veren ani bir saldırıyla ele geçirmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Uzun zamandır El Kaide ile bağlarını reddeden eski El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el-Şam grubunun liderliğindeki yeni yönetim, hızla bir hükümet kurdu ve devlet kurumları üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırıyor.

Tekrar işe koyuldum

Suriye'de haftanın ilk çalışma günü olan Pazar günü, Şam'ın merkezindeki geniş beyaz binada bulunan Merkez Bankası Genel Merkezi tamamen yeniden açıldı.

İçerisi çalışanlarla dolu olduğu gibi, dolara erişmek isteyen insanlarla da doluydu, diğerleri ise çuvallar dolusu Suriye lirası taşıyordu.

Bir kaynak, Suriye Merkez Bankası'nın yetersiz ABD doları rezervlerinin yanı sıra şu anda rezervlerinde birkaç yüz milyon dolar değerinde Suriye lirası bulunduğunu söyledi.

Savaş sırasında Kürt savaşçılar ve diğer silahlı grupların ülkenin doğusundaki petrol sahalarını ele geçirmesiyle Suriye'nin başlıca dış gelir kaynağı olan ham petrolü kaybetmesi, ülkeye yeni döviz girişlerinin azalmasına neden oldu.

Suriye de Batı'nın katı yaptırımlarının hedefi oldu ve ABD, Merkez Bankası'na yaptırım uyguladı ve birkaç valisini kara listeye aldı.

Ancak konuya yakın kaynaklar Reuters'a, piyasada dolaşan Suriye lirası için yeterli teminat tutmak amacıyla altının hiçbir zaman nakde çevrilmediğini söyledi.

Suriye yerel para birimi, savaş öncesi dolar karşısında yaklaşık 50 sterlin değer kaybederken, pazartesi günü itibarıyla yaklaşık 12.500 sterline düştü.

Suriye'deki yeni yönetim, ekonomiyi canlandırmak, ülkeyi yıllardır süren savaştan kurtarıp yeniden inşa etmek ve milyonlarca Suriyeli mültecinin geri dönmesini teşvik etmek amacıyla uluslararası yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

Ancak ABD ve Avrupalı ​​yetkililer, ülkenin yeni İslamcı yöneticilerinin nasıl bir yönetim kuracağını görmek için beklemek zorunda kalacaklarını söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 17.12.2024 09:37

İLGİLİ HABERLER