Dünya
  • 20.4.2012 00:27

Suriye'ye BM'den 300 gözlemci talebi...

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Suriye'ye 300 kişilik personele sahip bir gözlemci misyonu gönderilmesi yönünde tavsiyede bulunduğu mektubunu görüştü.
          Rice, BM Genel Sekreteri Ban'ın, mektubunda, Suriye'de ateşkesin korunduğu görüldüğünde ve arazideki durumun değerlendirilmesinin ardından Suriye'ye 300 kişilik gözlemci BM misyonu gönderilmesini tavsiye ettiğini hatırlatarak, konuyu ele aldıklarını söyledi.
     Suriye'de şiddetin son günlerde arttığını belirten Rice, Humus'ta ve diğer yerlerde ağır silahlar kullanıldığı yönünde haberler geldiğini vurguladı.
     Rice, BM-Arap Birliği'nin Suriye ortak özel temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean Marie Guehenno'nun, toplantıda, ''Suriye hükümetinin 6 maddelik Annan Planı kapsamındaki şiddeti bırakma yönünde verdiği taahhütlerin tümünü yerine getirmediğini, Suriye yönetiminin ordusunu ve ağır silahlarını yerleşim merkezlerinden hala tam anlamıyla çekmediğini'' söylediğini belirtti.
     Suriye'de 1 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunun da toplantıda dile getirildiğine değinen Rice, ''BMGK üyeleri Suriye'de son dönemde Suriye ordusu tarafından şiddetin tırmandırılmasından dolayı endişe duyuyor ve bu kapsamda Konsey bir sonraki adımını tartışıyor'' dedi.
     Rice, ''Genel Sekreter Ban, bize gönderdiği mektupta şiddetin 12 Nisan'da büyük oranda azaldığını, ancak Suriye hükümetinin, askerlerini geri çekme ve ağır silah kullanmama yönündeki ilk yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini söylüyor. Üstelik son birkaç gündür de şiddetin tırmandığını belirtti'' diye konuştu.
    
     -''Suriye yönetimi, yeni bir şiddet dalgası başlatmış''-
    
     ABD'nin konuya ilişkin görüşlerini de aktaran Susan Rice, şunları söyledi:
     ''ABD de şiddetin durmadığı ve ateşkesin tam olarak sağlanamadığı fikrini paylaşmaktadır. Suriye yönetimi, BMGK'nın yeni aldığı 2042 sayılı karara rağmen yeni bir şiddet dalgası başlatmış, BM'nin öncü misyonunun Humus gibi yerlere gidişini engellemiştir. Öncü gözlemci heyetin her yere gidebilmesine izin verilmelidir, Suriye'de Humus'taki bombalama dahil tüm şiddete son verilmelidir, Suriye yönetimi askerlerini ve ağır silahlarını yerleşim merkezlerinden çekmelidir. Suriye yönetimi kolaylıkla bunları bugün yapabilir.
     BMGK, (2042 sayılı kararında) Suriye'ye hızlı şekilde gözlemci misyonu gönderme yönündeki niyetini beyan etmiş, ancak bunun için gerekli koşulları da belirtmişti. Şimdi Suriye yönetimi şiddeti durdurma ve gözlemci heyetin çalışmasına izin verme yönünde bir seçenekle karşı karşıya. Öncü gözlemci heyetin orada bulunması Suriye yönetimi açısından bir testtir.''
     Rice, BMGK'nın Suriye'ye 300 kişilik gözlemci misyonun gönderilmesini isteyen bir karar tasarısı üzerinde çalışmaya başlamaya hazır olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:
     ''Göreceğiz bakalım. Daha ilk toplantımızı yaptık ve Genel Sekreterin mektubunu da dün gece aldık. Sanırım bu tavsiye mektubu, BMGK üyelerinin başkentlerinde de New York'ta da tartışılacak. BMGK'nın bazı üyeleri, Genel Sekreterin tavsiyelerine derhal olumlu şekilde yanıt verilmesi gerektiğini belirtti. Bazı üyeler ise böyle bir gözlemci misyon kurulması için 2042 sayılı karardaki şartların tam olarak yerine gelmediğini söyledi. BM misyonunun etkili bir şekilde görev yapabilmesi için bu koşulların yerine gelmesi lazım.''

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:40

İLGİLİ HABERLER