Gündem
  • 21.7.2024 13:33

Suudi Arabistan iki günde bir kelle uçuruyor

Suudi Arabistan bu yıl her iki günde bir kişiyi idam etti

Suudi Arabistan'da yaşanan son infazla ülkede idamların giderek artan bir şekilde infaz edildiğinin bir göstergesi.

Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) Pazartesi günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın 2024 yılının başından 15 Temmuz'a kadar 100 kişiyi idam ettiğini duyurdu.

Krallıktaki infazları izleyen haklar grubuna göre, bu oran neredeyse her iki günde bir infaz anlamına geliyor ve 172 infazın kaydedildiği 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 42'lik bir artışı temsil ediyor.

ESOHR, bu artışın "uluslararası yasaları ve resmi taahhütlerini ihlal ederek ölüm cezasını yaygın bir şekilde kullanma konusundaki ısrarı" gösterdiğini söyledi.

İnfaz sayılarındaki artışa rağmen grup, infaz edilmek üzere olan sadece üç kişi tespit ettiklerini, bunun da birçok infazın gizlice yapıldığına işaret ettiğini söyledi.

Krallıktaki idam cezası vakalarını belgeleyen Reprieve'e göre, çoğu vakada kurbanların aileleri yakınlarının idam edildiklerinden haberdar değil.

ESOHR, izledikleri davaların 19'unda, cezanın türünün ve kararı veren mahkemenin resmi raporlarda genellikle gizlendiğini kaydetti.

Bu şeffaflıktan yoksunluğun "Suudi Arabistan'ın taahhütlerinden kaçmak ve ölüm cezasını bir araç olarak kullanmaya devam etmek için kullandığı yeni bir manipülasyon biçimi" olduğunu da sözlerine eklediler.

2023 yılında ESOHR ve Reprieve tarafından hazırlanan ortak bir rapor, Kral Salman ve oğlu Muhammed bin Salman'ın 2015 yılında iktidara gelmesinden bu yana Riyad'daki infaz oranının neredeyse iki katına çıktığını ortaya koydu. 2015 ve 2022 yılları arasında infazlar yüzde 82 oranında arttı.

Bu yılın Şubat ayında yedi Suudi erkek toplu bir infazda öldürüldü; bu sayı Mart 2022'de 81 kişinin öldürülmesinden bu yana bir günde infaz edilen en yüksek sayı.

Rapora göre Suudi yetkililer, ölüm cezasının yalnızca en ciddi suçlar için kullanılmasını öngören uluslararası hukuka aykırı olarak, siyasi muhalifleri bastırmak için rutin olarak ölüm cezasını kullandı.

Reprieve'e göre, kadın ev işçileri ve uyuşturucu suçluları da dahil olmak üzere yabancı uyruklular "orantısız bir şekilde" kurban seçiliyor.

Veliaht Prens'in 2018 yılında verdiği bir röportajda infazları en aza indireceğine dair verdiği söze rağmen, ülke dünyanın en üretken infazcılarından biri olmaya devam ediyor

Güncellenme Tarihi : 21.7.2024 13:39

İLGİLİ HABERLER