Dünya
  • 24.10.2024 11:17

Tahran büyük ve karmaşık bir İsrail saldırısı bekliyor

Tahran Amerikan garantilerine güvenmiyor.. Kaynaklar: İsrail büyük ve “kafa karıştırıcı” bir saldırı planlıyor, İran da buna karşılık vermeye hazırlanıyor

Bilgili İranlı kaynaklar Arabi Post'a şunları söyledi: Tahran'daki siyasi ve askeri liderler, her an gerçekleşebilecek İsrail saldırısına karşılık vermek için her türlü tedbiri almaya çalışıyor.

Kaynaklar, özellikle Amerika'nın Tel Aviv'i dizginleme ve nükleer ya da petrol tesislerini hedef almadan tepkiyi nispeten sınırlı kılma yönündeki vaatlerine olan güven eksikliği nedeniyle İran'ın üst düzey liderleri arasında bir gerilim durumunun ortaya çıktığını açıkladı.

1 Ekim 2024'te Tahran, İsrail'in direniş ekseninin üst düzey liderlerine (Hassan Nasrallah, İsmail Haniyeh, Abbas Nilforoushan) yönelik suikastına misilleme olarak, İran'ın aylarca süren stratejik sabrının ardından İsrail'e yönelik bir balistik füze yağmuru başlatmıştı. Tahran'ın deyimiyle İsrail'in tuzağına düşülmesini ve bu tuzağa düşürülmesini engellemek.

O tarihten bu yana İsrail, İran'ın bu saldırısına karşılık verme ve İran'da belirtmediği hedeflere saldırı düzenleme sözü verdi.

ABD başkanlık seçimlerine yaklaştıkça Tahran'da İsrail'in tepkisini bekleyen beklenti ve endişe de artıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın füze saldırısından birkaç saat sonra bunun acı verici olacağının sözünü vererek şunları söyledi: "İran bizim kendimizi savunma kararlılığımızı anlamıyor."

Tahran büyük ve karmaşık bir İsrail saldırısı bekliyor

Her ne kadar ABD Başkanı Joe Biden bir basın toplantısında İsrail'in İran'ın nükleer ve petrol tesislerine yönelik saldırısını onaylamadığını söylese de - "Arabi Post"a konuşan bilgili bir İranlı güvenlik kaynağına göre, herhangi bir atıf yapmamayı tercih ediyor - Tahran Washington'un aracılar aracılığıyla İran'a gönderdiği güvence mesajlarına güvenmiyor.

Aynı kaynak Arab Post'a şunları söyledi: "Washington'un İsrail'in İran'daki nükleer veya petrol tesislerini hedef almasını engellemekte başarısız olduğunu ve İsrail'in çok büyük ve karmaşık bir saldırı planladığını söyleyen bilgi ve istihbarat tahminlerimiz var."

Kaynak şunları ekledi: "İran'ın İsrail'e saldırısının ardından İsrailliler, İran sistemlerinde bir boşluk açmak için birden fazla kez bin saldırıyı aşan siber 

İran kaynaklarına göre son haftalarda Devrim Muhafızlarına bağlı çok sayıda nükleer tesis, elektrik ve su tesisi ile askeri kurum İsrail'in siber saldırılarına maruz kaldı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ne yakın bir kaynak "Arabi Post"a şunları söylerken, "İsrail, İran'ın elektronik savunma cihazlarına sızmaya çalışıyor" derken, İran'ın bu saldırılara mümkün olduğu kadar karşılık verdiğini vurguladı.

Sözcü, İsrail'in bu siber saldırılarla en büyük saldırısının önünü açmaya çalıştığına inanıyor ve şunları söylüyor: "İsrailliler, İran'ın savunma sistemlerine ve benzin istasyonlarına çok sayıda saldırı düzenleyerek Lübnan'daki çağrı cihazlarıyla yaptıklarını tekrarlamak istiyor." Bu saldırıların çoğuyla karşılaşmış olsak da, İsrail'in beklenen askeri saldırısını başlatması sırasında daha güçlü ve daha büyük bir siber saldırı bekliyoruz.”

Beklenen hedefler

İranlı kaynaklar da Arabi Post'a şunları söyledi: İran'daki askeri liderlik, İsrail'in başlangıçta İran askeri tesislerine saldırabileceği yönünde bir algıya sahip, aynı zamanda İsraillilerin Umman Denizi'nden deniz saldırısına başvurması da bekleniyor. İran'ın petrol tesislerini vurmak.

Devrim Muhafızlarına yakın olan İranlı askeri analist Mustafa Musalla, "Arabi Post"a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tahran, İsraillilerin Amerika'nın yardımıyla Irak hava sahası üzerinden İran topraklarını hedef almasını bekliyor."

Şöyle ekledi: "İranlı askeri liderlerin beklediği olasılıklar arasında Washington'un İsrail savaş uçaklarının İran hava sahasına girmesine ve önemli petrol ve nükleer tesisleri vurmasına yardım etmesi de var."

Amerikan garantilerine güven yok

1 Ekim'de İsrail'e yapılan füze saldırısından bu yana Tahran, aracılar aracılığıyla, İsrail ile arasındaki çatışmayı alevlendirmeyeceğine dair vaatlerde bulunan ve Washington'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu dizginleme girişimini içeren Amerikan mesajları aldı.

Ancak İranlı üst düzey liderliğe yakın bir İranlı diplomatik kaynak, Arab Post'a şunları söyledi: "Birçok toplantı ve tartışmanın ardından, arabulucuların aktardığı Amerikan mesajlarını inceledikten sonra, Washington'un güvencelerine güvenmemiz için hiçbir neden yok."

Şöyle ekledi: "Dini Lider bile toplantılardan birinde petrol tesislerine büyük bir saldırı beklediğimizi, İsrail'in nükleer tesislere de saldırmasını engelleyen hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Çünkü Netanyahu, Biden'ı İsrail eksenini ortadan kaldırabileceğine ikna etti. direniş ve Hamas'ı ve savaşını kazandığını söyledi."

Aynı kaynak şöyle açıkladı: “Biden, Netanyahu'yu kontrol edemiyor, daha ziyade seçimlerden önce onu memnun etmek istiyor İsrail'in İran'a yönelik saldırısının Amerikan seçimlerine zarar vermeyeceği konusunda hemfikir oldukları doğru ama bu, bunun bir saldırı olacağı anlamına gelmiyor. Netanyahu'nun aynı zamanda Ortadoğu'da bir savaş başlatma ve İran'ın Batı ve Washington ile bir daha nükleer anlaşmaya varılmamasını sağlamak için ABD'yi İran'a karşı bir savaşa sürükleme

 

Güncellenme Tarihi : 24.10.2024 11:28

İLGİLİ HABERLER