Taliban'a soruldu: Erdoğan'ı nasıl buluyorsunuz?

2 dk okuma
Taliban'a soruldu: Erdoğan'ı nasıl buluyorsunuz?

Hızlı Özet

Afganistan'da geçici hükümet kuran Taliban'ın sözcüsü Süheyl Şahin, Haberler.com'dan Esra Öztürk'ün sorularını yanıtladı.






Afganistan'da geçici hükümet kuran Taliban'ın sözcüsü Süheyl Şahin, "Türkiye ile ilgili gündeminiz ne? Erdoğan yönetimiyle nasıl ilişkiler kuracaksınız? Ayrıca Erdoğan'ın dış politikasını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna cevap verdi.



Afganistan'da geçici hükümet kuran Taliban'ın sözcüsü Süheyl Şahin, Haberler.com'dan Esra Öztürk'ün sorularını yanıtladı.



Türkiye'ye ilişkin dğeerlendirmelerde bulunan Şahin, "Tabi ki büyük bir Müslüman ülke olan Türkiye ile iş birliği yapacağız. Tarihten bu yana Afganistan ve Türkiye olarak ilişkilerimiz var. İki ülkenin çok yakın ilişkileri var. Bu ilişkileri sürdüreceğiz. Pek çok alanda da iş birliği yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.



Esra Öztürk'ün "Türkiye ile ilgili gündeminiz ne? Erdoğan yönetimiyle nasıl ilişkiler kuracaksınız? Ayrıca Erdoğan'ın dış politikasını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna Süheyl Şahin, şu cevabı verdi.



"Türkiye ile ilişkilerimiz zaten var. Bu yeni bir şey olmayacak. Geçmiş uzun yıllar boyunca ilişkilerimiz oldu. Ülkemiz Amerika ve ittifak güçlerinin işgali altındayken bile Türk mühendisleri bizimle çalışıyordu. Dolayısıyla Türk mühendislere ve Türklere iyi niyetle yaklaşıyorduk. Güvenlik güçlerimiz işgal zamanında bile Türk kuvvetlerine saldırmadı. Bu da bir iyi niyet göstergesiydi. Çünkü Türkiye Müslüman bir ülkeydi.



Zira gelecekte pozitif ve yapıcı bir ilişki geliştirmek istiyorduk. Bu sadece bir yönüydü, yani ilişkilerimize yeni başlamıyoruz. Ancak ilişkilerimizi gelecekte güçlendirmek ve artırmak istiyoruz. Şimdi farklı alanlarda uygulamalara da geçeceğiz. Eğitimde ekonomide yeniden inşada, işleri eskisinden daha iyi hale getirmede, halkımız için istihdamda, yatırımda daha bunun gibi farklı alanlar sayabiliriz.



Ülkemizin ihtiyacı olan her alanda her iki taraf bu konuda mutabık kaldı. Her ülkenin kendi dış politikası vardır. Her ülkenin ve halkının en iyi şekilde çıkarlarına yöneliktir. Buna saygı duyuyoruz. Politikalarını belirleme hakları vardır. Fakat bizim tasarımız daha çok karşılıklı ilişkiler üzerine. Karşılıklı çıkarlarımıza odaklanıyoruz. İlişkilerimiz aynı zaman karşılıklı saygı ve çıkara bağlı.



Bize Müslüman kardeşleri gibi davranırsa biz de onlara Müslüman kardeşleri olarak yaklaşacağız. Destek verirlerse, ülkemizin yeniden inşası için çaba gösterirlerse, bu kritik süreçte bize el uzatırlarsa tabi ki takdirle ve hoş karşılarız. 40 yıldır işgalci süper güçlerle savaştık. Özgürlüğümüzü kazandık. Biz bir hürriyet gücüyüz.Bu noktada Türkiye'yi Müslüman bir kardeş olarak görüyoruz. Bu duruşa nasıl karşılık verecekleri onların kararı."





 




Bu haber 1056 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atina'da "Türkiye saldırır" korkusu ters tepti! Miçotakis geri adım attı!
Dünya

Atina'da "Türkiye saldırır" korkusu ters tepti! Miçotakis geri adım attı!

Yunanistan siyasetinde Türkiye korkusu ve iç krizler tepe noktasına ulaştı. Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Yunan hükümeti iç siyasetteki sıkışmışlığı aşmak için Türkiye provokasyonlarına sarılırken, Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis’in "Uzun süreli hükümet boşluğunda Türkiye bizden bir şeyler alıyor, Evros ve Kardak’ı unutmayın" dedi. Yunan muhalefeti ise hükümeti halkı Türk korkusuyla manipüle etmekle suçladı.

Habervitrini11055 Görüntüleme
Dünyanın en büyük şii mezarlığından görüntüler
Dünya

Dünyanın en büyük şii mezarlığından görüntüler

Irak'ın güneyindeki Şii kutsal şehri Necef'te bulunan Vadi el-Selam mezarlığı, ailelerin IŞİD kurbanlarını defnetmesiyle normalden iki kat daha hızlı genişliyor.

Habervitrini14525 Görüntüleme
ABD'den İsrail'e yönelik yaptırımlara yeşil ışık
Dünya

ABD'den İsrail'e yönelik yaptırımlara yeşil ışık

ABD merkezli Axios'un iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Trump, İngiltere Başbakanı Andy Burnham ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Londra'nın İsrail yerleşimlerine yönelik yaptırım kararına itiraz etmedi.

Habervitrini15026 Görüntüleme
Zelenskiy  Moldova’da İHA saldırısında ölümden döndü
Dünya

Zelenskiy Moldova’da İHA saldırısında ölümden döndü

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin uçağının dün Moldova’dan kalkış yaptığı sırada neredeyse bir İHA tarafından vurulmaktan kıl payı kurtulduğunu ifade etti.

Habervitrini15068 Görüntüleme