Gündem
  • 17.8.2021 10:32

Taliban'dan kaçış!.. Afganistan'daki kaos uzaydan böyle görüntülendi

Afganistan'da Taliban yönetimi ele geçirdi, binlerce kişi havaalanına akın etti! İşte kaos anları...

Afganistan'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Taliban, Kabil'e de girmesiyle ülkede kontrolü tamamen ele alırken, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, daha fazla kan dökülmesini önlemek için ülkeden ayrıldığını açıkladı. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle binlerce Afgan, havalimanına ya da daha güvenlik gördükleri yerlere gitmeye çalıştılar. Kabil Havalimanı'ndaki kaos anı ise uydudan görüntülendi. İşte o anlar...

Bir uydu görüntüsü, Pazartesi günü Hamid Karzai havaalanındaki asfaltta toplanan Afgan kalabalığının umutsuzca Kabil'den son uçuşlara uçmaya çalıştıklarını gösteriyor.

Son dakika haberleri: Afganistan'da dün hız kazanan Taliban ilerleyişi kısa sürede başkent Kabil'e girişi ve Başkan Sarayı'nı ele geçirmesi ile sonuçlandı. Taliban'ın Afganistan'da kontrolü tamamen ele alırken, Devlet Başkanı Eşref Gani ise ülkeden ayrıldığını açıkladı. Eşref Gani açıklamasında, "Daha fazla kan dökülmesini önlemek için gittim" dedi. Tüm bu gelişmelerin ardından binlerce Afgan ise havalimanına ya da daha güvenli bölgelere gitmeye başladılar. Kabil Havalimanı'ndaki kaos anı ise uydu görüntülerine yansıdı.

Binlerce insan umutsuzca ülkeden kaçmaya çalışırken Kabil havaalanında en az beş kişi öldü.

Uydu görüntüleri sağlayan Maxar Technologies adlı şirket, Twitter üzerinden paylaştığı görsellerde, havalimanı ve çevresindeki kalabalığı aktardı.

Görgü tanıkları, kurbanların kurşunlarla mı yoksa izdihamda mı öldürüldüğünün netlik kazanmadığını söyledi.

KAOS ANLARI ANBEAN KAYIT ALTINA ALINDI

Öte yandan, havaalanında yaşanan kaos anları ise anbean kayıt altına alındı. Sivillerin pistlerde kalkış yapan uçakların peşinden koştuğu görüldü. Güvenlik güçlerinin ise sivilleri dağıtmak için ara ara havaya uyarı atışı yaptığı belirtildi.

 

PENTAGON SÖZCÜSÜ KİRBY'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, Kabil Havaalanı'nda tüm askeri ve sivil uçuşların durdurulduğunu bildirmiş, "ABD askeri güçleri, bölgeyi insanlardan temizlemek için Türk ve diğer uluslararası güçler ile çalışıyor. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz" demişti.

Binlerce Afgan, Taliban yönetimini dayatmadan önce, umutsuzca Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın duvarlarına tırmanarak ülke dışına son uçuşlarını yaptı.  Grup, havaalanına tırmanmaya çalışan insanlara ateş ediyor.

7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu uydu görüntüsünde yüzlerce çaresiz insan Kabil havalimanında yere inmiş uçakların etrafında görülüyor

Tahliye operasyonlarının yürütüldüğü Kabil Havaalanı'ndaki tahliyeler sırasında şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin silahla vurularak mı yoksa izdihamda mı hayatını kaybettiği henüz netlik kazanmazken, bazı kaynaklar ise uçaklar havalandığı sırada uçaklara binmek için kanatlara ve iniş takımlarına asılanların uçaktan düştüğünü aktardı.

 

Umutlu Afgan yolcular, Taliban'ın hızlı kampanyasının ardından yüzlerce ABD ve İngiltere vatandaşı tahliye edilirken Kabil havaalanında bekliyor

Güncellenme Tarihi : 17.8.2021 10:58

İLGİLİ HABERLER