Taşeronluk ve kıdem tazminatı yasası geliyor
Emeklileri ilgilendiren İntibat Yasası'nın TBMM'deki görüşmeleri sırasında açıklamalar yapan Çelik, "Her iki konu da masada" dedi.
TBMM (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronluk ve kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını, düzenlemeleri sosyal taraflarla görüşüp hızlı bir şekilde TBMM'ye getireceklerini bildirdi.
Çelik, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda ''intibak'' olarak bilinen, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının, sosyal güvenlik reformunu ve sistemini oluşturduklarını ifade etti.
Ulusal istihdam stratejisi hazırladıklarını, kısa sürede yayınlayacaklarını vurgulayan Çelik, ''Taşeronlukla ilgili düzenleme, kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeleri de şu anda bakanlığın masasında çalışıyoruz. Sosyal taraflarla görüşüp, hızlı şekilde yüce heyetinizin huzurunuza taşımayı hedefliyoruz. Umarım kısa süre içinde gerek TBMM gerek bakanlığın gündeminde olan konuları yasalaştırma imkanı buluruz'' dedi.
Çelik, sabit gelirlilerin, emeklilerin enflasyona ezdirilmediğini ancak bunun yeterli olmadığını dile getirerek, ''Daha çok olmasını kim istemez ki- Emeklilerin refah düzeyinin daha da yükselmesini hepimiz istiyoruz'' diye konuştu.
Sosyal güvenlik alanının, politika yapılmaması gereken bir alan olduğunu ifade eden Çelik, bu alanda atılacak eksik, yanlış adımların sadece kendilerini değil, çocuklarını, torunlarını, ülkenin geleceğini ciddi şekilde etkilediğini kaydetti.
-''Mevsimlik, seçimlik oldu''-
AB ortalamasında emeklilik yaşının 61 olduğuna işaret eden Çelik, Türkiye'de 38-40 yaşındakilerin emekli olduğunu, bugün 48-50 yaşında emekliliğin devam ettiğini belirtti. Çelik, sözlerini, ''Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde olmayan bu düzenlemeleri, biz ülke insanımızın yararına diye yaptık. Ama bu mevsimlik, seçimlik, geçici oldu. Geçici memnuniyet oluşturduk; adamı, insanı sevindirirken, çocuğunu, torununu üzmek gibi bir tablo oluşturuldu. Bu sağlıklı bir yönetimin, yürümesi gereken yol değil'' diye sürdürdü.
Çelik, Türkiye'de 2 çalışana 1 emekli dahi düşmediğini, sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı olduğu yerde ise 4 çalışana 1 emekli olması gerektiğini vurguladı.
Sosyal güvenlik reformu yaptıklarını, bunun ana parametresinden birinin yaş olduğunu ifade eden Çelik, sosyal güvenlik sisteminin parametreleriyle kesinlikle oynanmaması gerektiğini kaydetti.
Çelik, emeklilerin ülkeye çok alın teri akıttığını, bunun bilincinde olduklarını dile getirerek, emeklilerin gaflet içinde olmadıklarını, emekli olsalar da ülke ekonomisine katkı sağlamada aynı bilinci gösterdiklerini vurguladı.
Düzenlemeyle asgari 10 liradan başlayan, Ocak 2013'te azami 339 liraya çıkacak şekilde maaşlarda artış olacağını bildiren Çelik, bunun 1 milyon 905 bin emekliyi ilgilendirdiğini belirtti.
Emekliler lehine düzenleme yaptıklarını belirten Bakan Çelik, ''Bu düzenleme nerede eşitsizlik varsa oraya dönüktür'' dedi.
Bölgesel asgari ücret uygulamasının kesinlikle gündemlerinde olmadığını vurgulayan Çelik, iktidara geldiklerinde yüzde 51 olan kayıtdışı istihdam oranının, şu anda yüzde 40,7'ye düşürüldüğüne dikkati çekti. Çelik, ''Bu konuda aldığımız kararlar son derece önemlidir. Kayıtdışı istihdamın hızlı düşüşünü önümüzdeki süreçte göreceğiz. Türkiye bugün dünya ülkeleri içerisinde istihdama dayalı büyümeyi gerçekleştiren 1 numaralı ülkedir'' diye konuştu.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin görüşülmesine geçildi.