Gündem
  • 3.2.2021 15:01

TBMM Anayasa Mahkemesi'nin Berberoğlu kararını suratlarına çarptı

TBMM'den AYM'nin Enis Berberoğlu kararına iade

Son dakika haberi: TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi tarafından gönderilen Enis Berberoğlu gerekçeli kararını iade etti. Yapılan açıklamada, ''Yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz'' denildi.

TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi tarafından gönderilen Enis Berberoğlu gerekçeli kararını iade etti. Yapılan açıklamada, ''Yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz'' denildi.

NE OLMUŞTU?

Enis Berberoğlu'nun ikinci defa yaptığı bireysel başvuruyu görüşen AYM, Anayasa'nın 67'nci maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine, Anayasa'nın 19'uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. AYM'nin 21 Ocak'ta verdiği ihlal kararının gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararın bir örneği hak ihlallerinin ortadan kaldırılması amacıyla yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

AYM'den yapılan basın duyurusunda, "AYM'nin Kadri Enis Berberoğlu kararlarında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve kararların gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil başta TBMM ile Hakimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere kamu gücünü kullanan diğer organların da görevidir. Bu sebeple ihlal kararının ilgili kurumlara da gönderilmesi gerekir." ifadeleri yer almıştı.

Güncellenme Tarihi : 3.2.2021 15:08

İLGİLİ HABERLER