TBMM MOBİL SANTRAL ARAŞTIRMA KOMİSYONU SAMSUN'DA...
AYHAN GONCA - SAFFET KASIM
SAMSUN- Türkiye Büyük Millet Meclisi Mobil Santral Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ve komisyonun 7 üyesi, incelemelerde bulunmak üzere Samsun'a geldi. Komisyona konuşan Tekkeköy Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu'un açıklamalarına, Komisyon Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ve bazı üyeler tepki gösterdi.
Samsun'daki DSİ Konferans Salonu'nda, Samsun Valisi Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden temsilciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 35 kişi, komisyon üyelerine mobil santralin zararlı olup olmadığı konusunda bilgi verildi.
TMMM Mobil Santral Araştırma Komisyonu'ndan Başkan Cemal Yılmaz Demir, Üyeler Musa Uzunkaya, İbrahim Çakmak, Murat Yılmazer, Sedat Uzunbay, Mustafa Demir, Sezai Önder ve Şevket Arz, 35 kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Ölmez'in, ''Samsun nemli bölge. Dolayısıyla mobil santral, Karadeniz Bakır İşletmeleri (KBİ), Türkiye Gübre Fabrikaları A.Ş. (TÜGSAŞ) ve diğer fabrikalardan çıkan gazların asit yağmuru olarak bölgeyi etkilemesi söz konusu. Samsun'da birçok dolaşım, solunum ve cilt hastalığı vakası mevcut. Bacalardan çıkan gazların, insan, hayvan, bitki ve toprağa zararı vardır. Mobil santral şu anda yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor, yüzde 100'e çıkarsa Samsun'un içme suyunu karşılayan Çakmak Barajı'ndaki suyun asit oranı da artacaktır. Bu bölge kirlilikte doyuma ulaşmıştır. Kirlilik oranı artarsa geri dönmek mümkün değildir'' derken, Samsun Spor Eğitim ve Tanıtma Vakfı (SAM-SEV) Başkanı Sadi Subaşı da, çevreyi kirleten gazların Samsun'un kirlilik sınırlarının üzerinde olduğuna dikkat çekti.
''BU YANLIŞI BEN, TÜRKİYE'YE YAPILAN BİR İHANET OLARAK GÖRÜYORUM''
Sadi Subaşı, ''Mobil santralin Samsun'a kurulmasını sağlayan zamanın Enerji Bakanı, Bartınlı olduğu için santral Samsun'a gelmiştir. Samsun halkını rencide etmeye devletin ve temsilcilerinin hakkı yoktur. Bu santrallerin doğalgaza dönüşmeyeceği net bir şekilde ortadadır. 2003'te kapanacaktı, yüzde 10 kapasiteyle çalıştığı söyleniyor. Aynı zamanda devlet, santralin işletici firması CEKA Enerji Üretim A.Ş.'ye tazminat ödüyor. Tazminat ödeniyorsa yüzde 10 kapasiteyle çalışmasına neden izin veriliyor? Bölgede geniz yanması var. Arılar öldü. Çocuklar doktorlardan çıkmıyor. Samsun halkı gibi sakin bir halk, mobil santralin çevresini yaktı, santrali istenmeyen bir şekilde taşladı. Halka rağmen santral olmaz. Mobil santralden ve yurtdışından getirilen doğalgaz yoluyla yüksek maliyetle enerji üretilmesinin sebebi olan isimler ortaya çıkarılmalı ve hesap sorulmalıdır. Bu yanlışı ben, Türkiye'ye yapılan ihanet olarak görüyorum. Hidroelektrik santrallerinden elde edilen enerjimiz yeterliyken ve kw/saati 0.1-0.4 sent arasında enerji üretilebiliyorken, mobil santral ve doğalgaz enerjileri için 4-7 sent arasında devlete para ödettirenlerin failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu santral resmi kurumlar tarafından korunmuştur. Samsun Barosu'nun yürütmeyi durdurma kararı girişimi uzatılmıştır. Danıştay'da ilgili dosya kaybolmuştur. Adli yargıda konuyla ilgili görevini yapmamıştır. Tekkeköy Belediyesi santrali çalışmasın diye mühürlüyor, mühre rağmen santral çalışıyor. Kaymakamlık ve Valiliğe bilgi veriliyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, tüm bunlara rağmen önlem alınmıyor. Bunlar yetmiyormuş gibi kaymakamlık tarafından hazırlanan raporda, 'Tekkeköy'de birçok tesis izinsiz, ruhsatsız çalışıyor, engel olunursa Samsun'da çalışan kalmaz' deniyor. Demek ki bu santralin gitmesini istemekle, kanunların uygulanmasını istemekle biz suç işliyoruz. Santral yetkilileri kireç taşı kullandıkları için beyaz buhara duman diyorlar. Geceleri ise simsiyah dumanı gökyüzüne salıyorlar'' diye konuştu.
Subaşı'nın ardından komisyona bilgi vermek üzere kürsüye çıkan santralin kurulu olduğu ilçe olan Tekkeköy'ün Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu'nun konuşmaları, komisyon başkanı ve üyelerden tepki aldı.
''BAKANLIĞIN ENERJİ POLİTİKALARINA, DEVLETİN, HÜKÜMETİN VE HALKIN TEMSİLCİSİ OLARAK BEN MÜDAHALE EDEMEM''
Tekkeköy Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, hazırladığı raporu üyelere dağıtarak, santralle ilgili teknik ve detaylı bilgiler verdi. Devletin enerji politikalarına bir kaymakam olarak müdahale edemeyeceğini ifade eden Kaymakam Kıcıroğlu, ''Santral kurulurken yer seçimiyle ilgimiz yok. İlçemizde mobil santralle ilgili kurallara uygun olarak faaliyet ve denetim yaptık. Hiçbir firmaya yapmadığımız denetim ve uygulamaları, mobil santrali işleten firmaya yaptık. Biz, eksiklik ve aksaklıkları valiye aktarırız. Bu makamın talimatıyla çalışırız. Halkın çevre duyarlılığının yanında olduk. Ama tabir yerindeyse 'sırtımızda yumurta küfesi var', bazı konularda yorum ve öneri getiremiyoruz. Mobil santral havaya bırakılması gereken gaz değerlerini aşmıyor. Aştığında kw başına 0.2 sent ceza ödüyor. 24 saat ölçümlerini yaptırıyor. Geriye dönük olarak 1 yıllık ölçümleri elde edilebilir. Ölçümleri yapan kuruluşun raporlarına göre böyledir. Tekkeköy sınırları içinde mobil santralle birlikte özelleştirme kapsamında KİT'lerden KBİ ve TÜGSAŞ'la birlikte organize sanayide 54, diğer iki sanayide 5 bin dolayında firma vardır. Bu firmaların kimisi emisyon, kimisi ruhsat, şu veya bu şekilde kapanırsa kim nerede çalışacaktır? Mesele ince dengeler halinde götürülmek zorunda olduğu için çalışmalarımızı hassas bir şekilde yaptık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerji politikalarına, devletin, hükümetin ve halkın temsilcisi olarak ben müdahale edemem. Adilane çalıştığımız kanaatindeyim. Kaymakamlık olarak sözleşme hükümlerini yerine getirmek durumundaydık ve de getirdik'' dedi.
Kaymakam Kıcıroğlu'nun konuşması, Araştırma Komisyonu Başkanı Cemal Yılmaz Demir, üyeler Mustafa Demir ve Sezai Önder'i kızdırdı.
BAŞKAN VE ÜYELERDEN KAYMAKAM KICIROĞLU'NA TEPKİLER
Başkan Cemal Yılmaz Demir, Kaymakam Kıcıroğlu'na, ''Siz, sokakta gariban bir vatandaşın belinde silah görünce ne yaparsınız?'' diye sordu. Kaymakam, ''Polis gerekeni yapar'' deyince, Cemal Yılmaz Demir, ''Neden birini öldürmesini beklemezsiniz?'' diye ikinci soruyu yönelterek mobil santralin kaymakam tarafından savunuluyormuş pozisyonunu eleştirdi.
Üye Mustafa Demir de, Türkiye'de TÜBİTAK'ın dışında sağlıklı ölçüm yapacak kuruluşun bulunmadığına dikkat çekip, bunun 58. Hükümetin Enerji Bakanı tarafından söylendiğini hatırlatarak, ''Kaymakam bey, siz devletin ve halkın temsilcisi olarak meslek bilgilerinizi aşıyorsunuz gibi geldi bana'' diye tepkisini ortaya koydu.
Diğer üye Sezai Önder de, ''Kaymakam, 'yer seçimiyle ilgimiz yok' diyor. Yatırımların da yanında. Sanki bu komisyon üyeleri yatırımlara karşı!. Bu komisyonda yatırımlara karşı tek bir isim yok. Elbette yatırım olacak ama insan sağlığına zarar vermeyecek. İnsanları öldürmeyecek. Kaymakam 'firma ceza ödüyor' diyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, iki santrale her ay 2 milyon 400 bin dolar ödüyor. Günde devletimizden 60 milyar lira tahsil ediyorlar. Sizin kestiğiniz ceza 2-3 milyar liradır. Onu ödeseler ne olur, ödemeseler ne olur? Kaymakamın temsil ettiği halkı da koruması gerekir'' diyerek tepkisini ortaya koydu.
Kaymakam Kıcıroğlu, eleştiriler karşısında, ''Ben CEKA'yı kapatacağım diye karar alamam. Şahsa, firmaya mahsus kararlar alamayız. Biz, bize verilen yetkiler dahilinde görevimizi yaptık. Teknik bilgileri, devletin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ölçüm yapmasına izin verdiği kuruluştan aldım. Bakanlıkla firma arasında imzalanan sözleşmenin hükümlerinde ne yazıyorsa onu uyguladım'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:12