Medya
  • 19.2.2005 01:41

TERCÜMAN'A ASKERİYE YOLU AÇILDI!..

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, mahkemelerin aleniyeti gereği duruşmaların açık olması gerektiğini belirterek, Tercüman muhabirlerinin, askeri mahkemeleri izleyebileceklerini bildirdi.

İşte Gönül'ün cevabi yazısı

Sayın Nazlı Ilıcak

Tercüman Gazetesi İcra Kurulu Üyesi

1. İlgi dilekçeniz ile, Tercüman gazetesinin akredite edilmemesi ile ilgili işlemin iptaline ve muhabirlerinin askerî mahkemelerdeki duruşmalara katılmalarına izin verilmesine dair talebiniz incelenmiştir.

2. Öncelikle, askerî mahkemelerde yapılan duruşmalar, mahkeme heyeti tarafından yasaların belirlediği haller nedeniyle aksine bir karar alınmadıkça aleniyet prensibi ve yasalara uygun şekilde kamuya açık olarak yapılmakta ve tüm basın yayın organları temsilcileri de duruşmaları izleyebilmektedir. Ancak bir grup basın mensubunun 5 Ocak 2005 tarihindeki davayı izlemesinde meydana gelen bazı sorunlar üzerine Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede akreditasyon koşulu aranmadan duruşmaların izlenebilmesine karar verilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır.

3. Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin basın yayın kuruluş ve temsilcisini resmî şekilde tanımasını ifade eden akreditasyon işlemleri Genelkurmay Başkanlığı tarafından MY 57-1 (B) numaralı Basın Yayın Kuruluşları ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım Yönergesi esaslarına göre yapılmaktadır. Akreditasyon uygulaması sadece Genelkurmay Başkanlığı tarafından sürdürülen bir uygulama olmayıp, birçok ülkede mevcut olan bir uygulamadır. Diğer yandan akreditasyon listeleri zaman zaman yapılan değerlendirmeler, teklifler ve uygulamadan elde edilen tecrübeler ışığında revize edilebilmektedir.

4. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı Silâhlı Kuvvetler hizmetlerinin tam bir bütünlük ve beraberlik içinde yürütülmesi amacıyla sıkı bir işbirliği ve uyum içinde çalışmakta, kendi ayrı özel kanunu ile görev ve sorumlulukları düzenlenmiş olan Genelkurmay Başkanlığı'nın sorumluluk alanı içerisindeki tesislerde ve icra edilen faaliyetlerde uygulanan akreditasyon esasları doğal olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Saygılar sunarım. M. Vecdi GÖNÜL / Millî Savunma Bakanı

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:07

İLGİLİ HABERLER