Medya
  • 25.10.2023 17:00

"The New York Times" İsrail’in sözde kanıtını çürüttü.. Hastaneyi vuran füze İsrail’den

Amerikan gazetesi " The New York Times " tarafından yürütülen yeni bir araştırma, İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Baptist Hastanesi'nde tanık olduğu patlamanın Filistin füzesinden kaynaklandığı yönündeki iddialarının yalan olduğunu ortaya çıkardı. Gazete, İsrail'in dayandığı videodaki görüntüde füzenin işgal altındaki Filistin toprakları "İsrail" içinden fırlatıldığını gösteriyor. 

İşgal güçlerinin Gazze'de gerçekleştirdiği Baptist Hastanesi katliamı / Reuters

Video klipte, Gazze'nin karanlık gökyüzüne nüfuz eden ve havada patlayan bir mermi görülüyor. 24 Ekim 2023 Salı günü yayınlanan gazete haberine göre, saniyeler sonra yerde bir patlama daha görüldü. Patlama, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 500 Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Bu video geniş çapta alıntı yapılan bir kanıt haline geldi; İsrailli ve Amerikalı yetkililer, gökyüzündeki başıboş bir Filistin füzesinin yönünü kaybedip yere düştüğünü ve Gazze Şehri'ndeki Baptist Hastanesinde ölümcül bir patlamaya neden olduğunu savunuyorlardı.

Ancak New York Times'ın ayrıntılı görsel analizi, 17 Ekim gecesi yayınlanan El Cezire kamera videosunun, videoda gösterilen füzenin hastanedeki patlamaya neden olan füze olmadığını gösterdiği sonucuna vardı. 
Amerikan gazetesi, yolunu kaybedip hastaneyi vurdu oeniyen füzenin yaklaşık iki mil ötede gökyüzünde patladığını ispat etti. 

Gazetenin bulguları, El Ahli Arap Hastanesi patlamasının gerçek sebebini ya da sorumlunun kim olduğunu açıklamıyor ancak New York Times'ın analizi, İsrailli yetkililerin  HAMAS'I SUÇLAMAK için kullandıkları en yaygın kanıtlardan birinin yalan oduduğunu ispat ediyor
 

Videoda aynı zamanda bir İsrail bombardımanına da işaret ediliyor ve bombalamadan sonraki iki dakika içinde Baptist Hastanesi yakınlarında iki patlama görülebiliyor. IDF sözcüsü Binbaşı Nir Dinar, New York Times'a askeri güçlerin "hastaneyi tehlikeye atacak bir aralıkta" saldırmadığını söyledi ancak en yakın saldırının ne kadar uzakta olduğunu söylemeyi reddetti.

Gazze'den değil İsrail'den fırlatılan füze, İsrail-Gazze sınırında, hastaneden en az iki mil uzakta patlamış gibi görünüyor. 

Amerikan gazetesi, füzenin İsrail topraklarına doğru izini sürmek için El Cezire görüntülerini, İsrail televizyon kanalı Channel 12'den ve Tel Aviv'deki güvenlik kameralarından alınan görüntüler de dahil olmak üzere, aynı anda çekilen diğer beş videoyla senkronize etti. Bu farklı videolar füzenin kuzeyden, güneyden, doğudan ve batıdan görüntülenmesini sağladı.

Bu videolarda fırlatma noktasını belirlemek için uydu görüntülerini kullanan gazete, füzenin Baptist Hastanesi patlamasından kısa süre önce İsrail'in Nahal Oz kasabası yakınlarından Gazze'ye doğru ateşlendiğini belirledi. Sonuçlar, bazı çevrimiçi araştırmacıların ulaştığı sonuçla örtüşüyor. 

Ayrıca videolarda, El Cezire'nin kaydettiği merminin, İsrailli yetkililerin hastanedeki patlamanın sorumlusu olarak gördüğü Filistinlilerin roket yağmuru sonrasında ateşlendiği görülüyor. 

Saat 18.59'dan itibaren yayınlanan videolar, 17 Ekim'de Gazze'deki Baptist Hastanesinin güneybatı ve kuzeybatısındaki iki yerden Filistinlilere yönelik roket yağmurunun ateşlendiğini gösteriyor. 

 

Güncellenme Tarihi : 25.10.2023 17:13

İLGİLİ HABERLER