Gündem
  • 14.7.2024 11:36

Thomas Matthew Crooks Trump'ı 137 metreden vurdu

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a suikast girişiminde bulunuldu. Saldırının ardından Donald Trump kulağından yaralanırken, saldırgan ise etkisiz hale getirildi. Soruşturma devam ederken saldırganın kimliği de belirlendi. Suikast girişiminde bulunan kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu öğrenildi.

Kolluk kuvvetleri uzmanları, Trump mitinginde silahlı saldırganın ateş ettiği güvenliksiz çatıyla ilgili soruları gündeme getiriyor..

İki eski FBI ajanı, bir silahlı saldırganın Trump mitinginde çok sayıda el ateş açtığı çatı katının sahneye yakın olmasına rağmen güvenlik altına alınmamış olmasına şaşırdıklarını ifade ettiler.

Yetkililer, silahlı saldırganın ateş ettiği  binanın çatı katının , eski Başkan Donald Trump'ın Cumartesi günü miting düzenlediği mekanın hemen dışında olduğunu söylüyor. CNN'in yaptığı bir analiz, çatı katının Trump'tan yaklaşık 400 ila 500 fit (120 ila 150 metre) uzakta olduğunu gösterdi.

Police snipers returned fire at the gunman and took him down within a matter of moments

FBI, silahlı saldırganı Pensilvanya'nın Bethel Park şehrinden 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olarak tanımladı. Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldü.

İki yıl boyunca karşı keskin nişancı olarak görev yapan emekli FBI özel ajanı Steve Moore, CNN'e yaptığı açıklamada, çatı katının korunması gerektiğini söyledi.

Emekli FBI saha ajanlarından Bobby Chacon da CNN'e verdiği demeçte, "mükemmel bir yer" olarak adlandırdığı çatıda kimsenin nöbet tutmamasına şaşırdığını söyledi.

"O bina... sahnenin olduğu yere net bir görüş hattı olan en yakın bina. O çatıda kimsenin olmamasına şaşırdım," dedi Chacon.

Moore, "Birilerinin o çatının denetlenmeden, korunmasız yapılmasına izin vermesinin" planlama veya uygulamada bir hata olabileceğini söyledi.

"Çatıyı planlamış olabilirler ve belki de planlamada veya planın uygulanmasında bir şeyler olmuş ve çatı korumasız bırakılmış olabilir" dedi.

Moore, Gizli Servis ajanlarının saldırganın yeri konusunda uyarılmış olabileceğini ancak "görüşlerinin çok kısıtlı" olabileceğini de sözlerine ekledi.

Moore, "Sadece 'Şurada çatıda biri var' deyip onları vuramazsınız," dedi. "Yapacakları şey, bir silah görene kadar bakmak, beklemek olacak. Sorun şu ki, çatıdaki o alanda onu örten, onu saklayan hafif bir duvar olabilirdi."

Moore, saldırının ardından güvenlik prosedürlerinde "köklü değişiklikler" beklediğini, bunların arasında güvenlik önlemlerinin genişletilmesi ve miting alanlarının daha dikkatli bir şekilde korunmasının yer aldığını söyledi.

Moore, "Bu durumu iyileştirebileceğiniz çok fazla yol var," dedi. "Bununla birlikte, gizli servis her seferinde, her ayın, her yılın her adayın her mitinginde haklı olmak zorunda, mükemmel olmak zorundalar. Kötü adamların sadece bir kez şanslı olması veya haklı olması gerekiyor. Yani olacak, sadece bunun olabileceği mümkün olduğunca çok sayıda yolu ortadan kaldırmak istiyorsunuz."

 


 

Güncellenme Tarihi : 14.7.2024 11:41

İLGİLİ HABERLER