Dünya
  • 2.4.2013 00:31

Tırtılların annesi Maria Sibylla Merian!..

Bundan tam 366 yıl önce doğan Maria Sibylla Merian, hayatını tırtıllara, kelebeklere ve böceklere adamış bir insan.
Google, bu ilginç kadının 366'ncı doğum gününü kutlayarak önemli bir sürprize imza attı.
Maria Sibylla Merian, 2 Nisan 1647'de Almanya'nın Frankfurt'da dünyaya geldi.13 yaşından itibaren çeşitli böcekler ve bitkiler ilgisini çekti.
Bütün gençliğini böcekleri ve onların yaşamlarını araştırarak geçiren Maria Sibylla Merian, bu süre içerisinde ilginç gözlemlerde bulundu.
O yıllarda kilise tırtılın kelebeğe dönüşmesini şeytan işi olarak kabul ediyor ve bunların araştırılmasını şiddetle reddediyordu.Hatta bu nedenle çok sayıda bilimadamı aforoz edilmişti.
İpek böceklerinin değişimini izlerken tırtılların nasıl kelyebek olduğuna yönelik önemli notlar aldı.O güne kadar kilisenin baskısıyla bu konularda bir bilimsel çalışma yapılmamıştı.
Yaşı ilerledikçe kendisini geliştiren Merian, bir doğabilimci ve bilimsel illüstratör olarak bitkiler ve böcekler üzerine önemli bulgulara ulaştı. 
Önce gözlemlerini resme ve nakışlara döktü.Bir tırtılın nasıl kelebek olduğuna yönelik çok hoş resimler yaptı.Resimleri beğeni toplayınca bu alanda kendini ilerletmeye karar verdi.
Marian özel bahçelerde böcekler, tırtıllar ve kelebeklerin ömrü incelemeye başladı.
Buradan edindiği gözlemleriyle hengi bitkilerde ne tür tırtıllar ve kelebekler yaşadığı kitaba dönüştürdü.Bu kitabı büyük ilgi gördü.
Kitabında bu gelişimi ayrıntılarıyla şekiller cizerek anlattı.
O sırada Güney Amerika'daki bitki örtüsüne merak sardı.38 yaşında kocasından boşanarak Surinam'a gitti.

TIRTIL ANNE
Surinam'daki geniş bitki çeşitliliği ve farklı tırtıllar karşısında adeta büyülendi.Hayatını bu tırtıllara adadı.O yüzden de tırtıl anne diye çağrılmaya başlandı.
Surinam'da çok sayıda yeni ve bilinmeyen yerel bitki keşfetti.Her yeni bitkide yeni bir tırtıl ve kelebek türü ortaya çıkardı.
Bu konuda yazdığı kitap hem bilim dünyasında hem de ülkesinde büyük ilgi gördü.
Çalışmaları sırasında sıtmaya yakalanan tırtıl anne tekrar Hollanda'ya döndü.
O sırada çok sayıda gravür ve resim yaptı.Yaptığı gravürler günümüzde de büyük ilgi görmektedir.
Felç geçiren Maria Sibylla Merian 1717'de hayatını kaybetti.
Alman para birimi olan Mark'ın üstüne fotografı konuldu.Bugün kullanılmayan 500 markta tedavülden kalkana kadar bu kadının resmi bulunuyordu.
HABERVİTRİNİ ÖZEL
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:39

İLGİLİ HABERLER