Ekonomi
  • 25.9.2004 00:07

TMSF BAŞKANI ERTÜRK : 37 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU

ABDULLAH COŞKUN
ADANA - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, "Son 6 ay içerisinde el koyduğumuz gizlenmiş mallar, 30 milyon doları aşkın maliyete sahip" dedi.


Platform Adana tarafından, Adana Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda verilen "Bankacılık Krizinin Ekonomiye Etkileri" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan TMSF Başkanı Ertürk, bankaların batmasının ekonomiye etkileri ve yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de finans sektörünün çoğunlukta bankalar üzerine kurulu olduğunu belirten Ertürk, bu nedenle bankaların batmasının Türkiye'de büyük krizlere yol açtığını söyledi.


Bankaların batmasındaki temel nedenin, devletin bankaların tüm mevduatına kefil olması olduğunu kaydeden Ertürk, "Ülkemizde bir banka battığı zaman binlerce insan etkileniyor. Ekonomik sistemin büyük bir enkaz haline gelmesi, 1994 yılında devletin banka mevduatlarının tamamına kefil olmasıyla başladı. Ne olduysa bu 10 yıl içerisinde oldu. Bankalar batarken, hukuk ve bürokrasi organları uğraşmadı ve toplumun dikkati başka yerlere çekildi. Toplum hiç bir şeyi sorgulayamaz hale geldi. Kısacası toplum uyutuldu. 37 milyar doların nerede olduğunu kimse bilmiyor. Nereye gittiğini bilenler bile 'Bu 37 milyar dolar nerede?' diye bize soruyorlar. 37 milyar doların kayıp olduğunu TMSF incelemelerini başlatmadan önce kimse bilmiyordu. Şimdi ise sokaktaki simitçi dahi bu ülkede 37 milyar doların kayıp olduğunu biliyor" diye konuştu.
Türkiye'nin "zadeler ve zedeler ülkesi" haline geldiğini ve bundan sonra asıl yapılması gerekenin kayıp gelirin nasıl temin edileceğinin düşünülmesi olduğunu ifade eden Ertürk, "El koyduğumuz malların arasında her şey var. Ev var, araba var, şarap var. Ama şimdiye kadar el koyulan malların tutarı, kayıp maliyetin yarısını dahi karşılayamıyor. Şimdi araştırmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor. Son zamanlarda herkesin bildiği gibi gizli gizli mallar ortaya çıkıyor. Son 6 ay içerisinde el koyduğumuz gizlenmiş malların tutarı 30 milyon doları aşkın maliyete sahip. Bundan sonra da incelemelerimiz sürecek. Tabi bu malların ortaya çıkartılması için istihbarat gerekiyor. Biz bu istihbarat yapısına sahip değiliz. Bu nedenle devletin imkanlarından faydalanıyoruz" şeklinde konuştu.


Batık bankalar ile ilgili şimdiye kadar bir çok davanın açıldığını ancak şimdiye kadar sadece yüzde 10'unun sonuçlanabildiğini ifade eden Ertürk, "Türkiye'de hukuk sistemi maalesef ağır işliyor. Önceki dönemlerdeki yasaların yetersizliği bizi sonuca götüremiyordu. Bir şirketin bir adama ait olduğunu biliyorduk ama gidip de o şirkete al koyamıyorduk. Şirketler çaycıların, şoförlerin üzerineydi ama şimdiki yasalar bize bu hakkı veriyor. Türkiye bu konuda iyi ilerlemeler kaydetti.

Tüm bu gelişmelere rağmen çalışmalarımız engellenmek isteniyor. Ben TMSF'yi bir depremden sonra enkaz altında bir şeyler arayan bir ekibe benzetiyorum. Buna rağmen bu enkazın nedeni TMSF gibi algılanıyor bu yanlış" dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER