İSTANBUL - Batık banka patronlarından neden oldukları kamu zararını tahsil amacıyla yoğun bir çalışma içine giren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bu kişilerin çok yüksek düzeylerde seyreden harcamalarını da mercek altına aldı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu uzmanları bu çerçevede yaptıkları incelemelerde uzun bir direnişten sonra kurumla borç erteleme anlaşması imzalayan ve son dönemde sürekli olarak havaalanlarında VİP salonunu kullanmasıyla gündeme gelen batan Toprakbank''ın hâkim ortağı ve Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak''ın evdeki çocuklarına, hatta torunlarına bile maaş bağladığı ortaya çıktı.
Çocuklarından kesti
Batık banka patronunun kendisinin, çocuklarının ve torunlarının aldığı maaşın ise 100 milyar lirayı geçtiği belirlendi. Uzmanlar, batık banka patronunun yakınlarına bağladığı maaşlarla ilgili durumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yönetimine aktardı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yönetimi de batık banka patronunu uyararak, hiçbir şirkette görev yapmayan çocuk ve torunlarına maaş ödememesini istedi. Toprak bunun üzerine fon yönetiminden gelen bu talebe karşı koymadı ve şirketlerde herhangi bir görevi bulunmayan çocuk ve torunlarının maaşlarını kesti.
30 milyar liralık tasarruf
Maaşların kesilmesi sonucu kâr edip Halis Toprak''ın kamuya olan borçlarını ödeyen şirketlerinde 30 milyar liralık bir tasarruf yaratılmış oldu. Ancak Halis Toprak''ın yakınlarına ödediği maaşları kestiği ay, şirketlerinden aldığı kendi maaşını elde edilen 30 milyar liralık tasarruf kadar artırdığı tespit edildi. Bunun üzerine TMSF yönetimi Halis Toprak ile görüşerek batık bankacıdan maaşının ''makul'' bir seviyeye indirilmesini istedi. Bu uyarı sonucu Halis Toprak''ın şirketlerinden aldığı maaş ''makul'' bir seviyeye indirildi.
Demirel''i SPK engellemişti
Bir kamu otoritesinin uyarısıyla yönetiminde bulunduğu şirketten sağladığı kazanç ''azaltılan'' kişilerden biri de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel''in kardeşi Şevket Demirel olmuştu. Yönetim ve denetimine TMSF tarafından el konulan Göltaş Çimento''nun yönetim kurulu başkanı olan Şevket Demirel yönetim kurulunun kararıyla 1999 yılından itibaren 100 bin dolar aylık almaya başlamıştı. Olayın gazetelere yansıması üzerine Sermaye Piyasası Kurulu Aralık 2000''de devreye girmiş ve maaşın 17 bin dolara çekilmesini ve Şevket Demirel''e fazladan ödenen paranın halka açık şirket olan Göltaş Çimento''ya iade edilmesini istemişti. Bunun üzerine Göltaş, maaşın 30 bin dolara çekildiğini ve fazladan ödenen 1.8 milyon doların da beş yılda 10 eşit taksitle geri alınması önerisini SPK''ya iletmişti. Ancak öneri kabul edilmemiş ve SPK''nın dediği olmuştu.
(radikal)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:27