TONY BLAIR'DEN ERDOĞAN VE GÜL’E ÖVGÜ
1997-2007 yılları arasında İngiltere’de başbakanlık yapan ve Irak Savaşı’ndaki skandallar nedeniyle koltuğunu Gordon Brown’a devreden Tony Blair, yazdığı kitapla gündeme damga vurdu.
BLAIR’İN açık bir dille yazdığı kitabı dün sabah piyasaya çıkar çıkmaz ülkede deprem etkisi yarattı. İngiltere lideri, 691 sayfalık kitabının 1 sayfasını da Türkiye’ye ayırdı. Türkiye’yi “farklı bir ülke” olarak tanımlayan Blair, Başbakan Erdoğan ve dönemin Dışişleri Bakanı Gül’ü tanıdığı en rahat ve kolay iletişim kurulabilir Türk siyasetçiler olarak nitelendirdi. Her iki liderin de ne istediğini bilen, zeki ve mantıklı politikacılar olduğunu yazdı. İşte Blair’in Türkiye konusundaki yorumları:
Yeni hükümetle birlikte Türkiye Avrupa’ya doğru bir sıçrama yaptı. Laik yapısına rağmen ülke İslamcı AK Parti tarafından yönetiliyordu. Başbakan Erdoğan ve dönemin dışişleri bakanı Gül hassas, ileri görüşlü ve o zamana kadar tanıştığım en rahat Türk siyasetçilerdi. Zekidiler, ne istediklerini biliyorlardı ve Avrupa’ya girmek için sabırsızlanmalarının yanısıra Kıbrıs konusunda oldukça makullerdi.
Türkiye’yi reddetmek tehlikeli bir hata
Türkiye’nin AB’ye girmesindeki isteksizliğin nedeni AB üyelerinin artması ve topluluğun bunu henüz sindirememesidir. İnsanlara göre bu katılımları sindirmek için biraz daha zamana ihtiyaç vardı ve 70 milyon Müslüman kesinlikle une autre chose (başka birşey) idi. Buradaki esas nokta AB liderlerinin Müslüman karşıtı olması değildi aksine toplumda bir duyarlılık vardı. Ben Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklemiştim ve hala da destekliyorum. Türkiye’nin batıya, Avrupa’nın da doğuya bakmasını ve eğer doğru uygulanırsa Türkiye’nin bizim için de iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin başka taraflara itilmesi hem bizim, hem onlar için çok tehlikeli çünkü böyle bir gelişme Yahudi-Hristiyan ve Müslüman uygarlıkların bir arada yaşayamayacağına çok önemli bir örnek olarak yazılır. Ben görevden ayrıldıktan sonra Türkiye kibarca ama kesin olarak tam üyelikten başka birşeye yönlendirildi. Bu her iki taraf için de çok tehlikeli bir hata.
Ve kitabındaki diğer çarpıcı mesajları
Irak Savaşı: Irak savaşı kararını aldığım için pişman değilim ama ortaya çıkacak olan kâbusu da hiç tahmin etmemiştim. Irak’ta ölen siviller ve askerler için gözyaşı döktüm.
Gordon Brown: Gordon Brown’ın İşçi Partisi için bir felaket olacağını biliyordum. Maliye Bakanlığı yaptığı sırada onu bakanlıktan atmayı çok kez düşündüm. Ama onu kovsaydım hem parti dağılırdı hem de daha hızlı bir şekilde başbakan olurdu. Duygusal zekası sıfır.
Kişisel hayatı: Başbakan olduğum günden itibaren stresten içmeye başladım. İktidarım süresince her gün alkolden destek aradım. Akşam yemeğinden önce bir bardak viski ya da cin-tonik, yatmadan önce de yarım şişe şarap içiyordum. Başbakanlığım süresince defalarca yalan söyledim ama buna mecburdum. Kuzey İrlanda barışını gerçek kılabilmek için bu yalanları söylemem şarttı. Pişman değilim.
Obama: Irak operasyonu tamamlandı
Amerikan Başkanı Barack Obama dün ulusa sesleniş konuşmasında 2003 yılındaki işgalle başlayan Irak operasyonunun resmen tamamlandığını açıkladı. 4 bin 400 askerin öldüğü operasyonda “bizim bölgeden ayrılmamızla saldırılar durmayacak” dedi. ABD başkanı Barack Obama dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Irak’ta ağır bir bedel ödediklerini belirterek “7 yıl içinde işgal Amerikan ekonomisine bir trilyon dolardan fazlaya mal oldu” diye konuştu.
Öte yandan son 48 saat içinde Amerikan ordusu Afganistan’da 21 kayıp verdi.