Dünya
  • 26.9.2024 21:16

Tropikal iklim Avrupa'ya geri dönüyor

Avrupa'ya tropik iklim geri dönüyor

Northumbria Üniversitesi'nden İngiliz bilim adamlarının yakın zamanda yaptığı bir araştırma, endişe verici bir eğilimi ortaya çıkardı : Modern Büyük Britanya ve İrlanda topraklarındaki iklim, yaklaşık 30 milyon yıl önce orada var olan tropik koşullara geri dönebilir.

https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/modelled-number-of-tropical-nights-over-europe-during-summer-june-august-1961-1990-and-2071-2100/map-5-7-climate-change-2008-tropical-nights.eps/image_large

Bilim insanları, fosil bitki polenlerinin analizine dayalı bilgisayar simülasyonları kullanarak , 26 milyon yıl önce Britanya Adaları'nda ortalama kış sıcaklıklarının 18°C'yi aştığını, yaz sıcaklıklarının ise 25°C'ye ulaştığını tespit etti. Bu tür göstergeler tropik bir iklim için tipiktir.

En endişe verici olanı ise araştırmacıların tahminlerine göre Dünya atmosferindeki sera gazı seviyesinin 50 yıl içinde benzer değerlere ulaşabileceğidir. Bu, Grönland buz tabakasının tamamen erimesi de dahil olmak üzere, deniz seviyelerinin 7 metre yükselmesine neden olacak feci sonuçlara yol açabilir.

Deniz seviyesindeki bu yükseliş, yoğun nüfuslu şehirler ve önemli tarım arazileri de dahil olmak üzere dünya çapında birçok kıyı bölgesini sular altında bırakacaktır.

Bu çalışma, iklim değişikliği sorununun ciddiyetinin ve sera gazı emisyonlarının azaltılması için acil eylem ihtiyacının bir kez daha hatırlatıcısıdır. Enerji kullanımı ve üretimine yaklaşımımızı değiştirmezsek sonuçları tüm gezegen için felaket olabilir.

Güncellenme Tarihi : 26.9.2024 23:05

İLGİLİ HABERLER