TRT GELİRİNİN YÜZDE 70'İNİN ELEKTRİKTEN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
KAYNAK : Haber Vitrini
AK Parti tarafından açıklanan Acil Eylem Planı’nda, elektrik faturalarından alınan yüzde 3,5 oranındaki TRT payının kaldırılacağının yer alması tartışmalara neden olurken, elektrik faturalarından aktarılan payın TRT gelirlerinin yüzde 60-70’ini teşkil ettiği ortaya çıktı.
TRT yetkilileri isim vermeden karardan duydukları rahatsızlığı ifade ederlerken, Devlet eski Bakanı Masum Türker, TRT yeni gelir imkanına kavuşturulmadan elektrikteki TRT payının kaldırılmasının milli güvenlik açısından da sorun oluşturacağını ileri sürdü.
Türker, yaptığı değerlendirmede, TRT’nin Anayasa’da da öngörülen özerkliğinin korunması için otomatik bir gelir kaynağına sahip olması gerektiğine dikkati çekti. Elektrikte TRT payının 1983 yılında uygulanmaya başladığını hatırlatan Türker, birçok Avrupa ülkesinde de kamu yayıncılığı yapan kurumların özerkliğinin garanti altına alınması için ya elektrikten pay ayrıldığını ya da son zamanlarda Gelir Vergisi’nden bir miktarın otomatik olarak bu kurumlara ödendiğini anlattı.
TRT tarafından işletilen verici ve aktarıcıların, milli güvenlik ve istihbarat ile ilgili kuruluşlar tarafından da kullanıldığına dikkati çeken Türker, şu bilgiyi verdi: “Elektrikte TRT payının olmasının bir nedeni de bu verici ve aktarıcı sisteminden aynı zamanda milli güvenlik ve istihbaratla ilgili kurumların da bedelsiz olarak yararlanması. TRT gelirini garanti altına alacak yasal bir düzenleme yapılması gerekir..”
TRT Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, elektrikten alınan yüzde 3,5’lik pay, TRT’nin yıllık gelirlerinin ortalama yüzde 60-70’ini oluşturuyor.
TRT yetkilileri, Avrupa ülkelerinde de kamu yayıncılığı yapan kurumların gelirlerinin çeşitli şekillerde teminat altına alındığını, Yunanistan ve diğer bazı ülkelerde elektrikten pay ayrılırken, bazı ülkelerde lisans veya ruhsat ücreti altında gelir sağlandığını anlattılar. TRT yetkilileri, “Ekonomik bağımlılık, hem hükümete bağımlılığı, siyasi ve diğer baskılara açık olmayı getirir.” dedi. TRT yetkilileri, daha önce kuruma ait olan, daha sonra PTT’ye devredilen, sonra 1999’da tekrar TRT’ye verilen verici istasyonlarının işletilmesi ve bunların yenilenmesi için de önemli tutarlarda yatırım yapmak gerektiğine işaret ettiler. Yetkililer, “Kurumumuz şu anda, tasarruf etmek suretiyle enerji payı ile ayakta durmaya gayret ediyor. Bunu da kaldırdıkları zaman, 10 bine yakın personeli istihdam etmesi ve 7 kanalı birden yürütmesi mümkün değil.” diye konuştu.
Ekonomi Servisi
2002’de 320 trilyon TL pay
Verilen bilgiye göre, TEDAŞ, ilgili yasa uyarınca elektrik tahsilatından TRT’ye son 3 yılda 331,5 trilyon lira pay ayırdı, bunun 281 trilyon lirasını kuruma ödedi. 2002 yılında ödenecek TRT payının tahminen 320 trilyon lira olması bekleniyor. TRT payı tahakkuklarının yüzde 32’si sanayi, yüzde 68’i ise diğer abonelere ait. Yasa uyarınca payların, enerji tahsilatları, takip eden her ayın 25’inde TRT Genel Müdürlüğü hesaplarına yatırılıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:42