Trump Amerika'nın müttefiklerini imkansız bir duruma soktu
Onların orada olmasını istiyor olabilir
İki hafta boyunca Amerika'nın dostları dillerini tuttu. Başkan Donald Trump, göreve başlamasından bu yana Avrupa ve Anglosfer'deki liderlerden sürekli bir sıcak söz akışı ve çok az eleştiri almıştı; ancak özel olarak Beyaz Saray'a getirdiği gürültü ve gösterişten rahatsız olabilirlerdi.
Ancak bu anlaşmanın uzun ömürlü olması beklenmiyordu ve Trump'ın belki de bugüne kadarki en kışkırtıcı dış politika fikrini ortaya atmasının ardından bu hafta paramparça oldu: Gazze'yi Amerikan kontrolü altına almak, Filistin nüfusunu başka yere yerleştirmek ve bölgeyi "Orta Doğu'nun Rivierası" olarak yeniden geliştirmek.
Bu öneri, Batı'nın onlarca yıllık politika yapımını bir anda yerle bir etmiş, ilerleme açısından apaçık belirsiz olsa da uzun zamandır yerleşik olan "iki devletli çözüm" modelinden uzaklaşmış gibi görünüyordu.
Milletler bunu reddetmek için acele ettiler. Amerika'nın bölgedeki müttefikleri, çağrının canlı diplomatik çabalar, özellikle de İsrail ve Hamas arasındaki devam eden ateşkes ve rehine müzakereleri üzerindeki etkisine inanmazlık ve endişeyle tepki gösterdiler . Filistinliler, anavatanlarını terk etme ihtimalinden dolayı üzüntülerini dile getirdiler .
ABD ile ilişkilerin genellikle daha az karmaşık olduğu Avrupa'da liderler farklı tonlardaydı ancak duruşları netti: Bunu desteklemiyorlar.
Yine de Trump, Amerika'nın ortaklarını zor bir durumda bıraktı. ABD'yi eleştirmek birçok lider için son çaredir; bunu başkanlık döneminde bu kadar erken yapmak dezavantajlarla doludur.
"Benim okumam, hepsinin şaşkına döndüğü yönünde. Bunu görmediler," dedi Jon B. Alterman Amerika'nın müttefikleri için. Eski bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Alterman, şu anda Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde Orta Doğu Programı direktörü.
Daha geniş, daha dağınık yankılar da var. Trump'ın gelişigüzel jeopolitik müdahalelerinin geçmişi, Amerika Birleşik Devletleri'ni küresel müttefikleri arasında ideolojik olarak parça parça izole etme tehdidinde bulundu. Gazze hakkındaki açıklamaları -ister bir fikir, ister bir plan, isterse ikisinin arasında bir şey olsun- bu süreci hızlandırabilir.
Alterman, "Bu yönetimin sadece bir içgüdüsü değil, aynı zamanda yıkıcı olma isteği de var," dedi. "Avrupa'da, çok daha bencil ve çok taraflı bir sistemi desteklemeye çok daha az bağlı bir Amerika Birleşik Devletleri ile nasıl ilişki kurmak istediği konusunda çok daha derin bir ruhsal arayış" öngördü.
Trump Avrupa'ya Karşı
Batılı ülkelerin çoğu Trump'ın Beyaz Saray'a getirdiği öngörülemezlikten çekiniyor, ancak onun ilk seçim zaferinden çok ikinci seçim zaferine hazırlıklıydılar.
Böyle bir test bekliyorlardı. Ve Trump'ın Gazze planına verdikleri yanıtlar, Trump 2.0'ı daha geniş bir şekilde nasıl ele alabileceklerini vurguladı.
Birleşmiş Milletler güçlüydü, genel sekreteri Trump'ı "etnik temizlik" konusunda uyardı . Fransa, teklifin "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali" teşkil edeceğini söyledi. (Bir nüfusun zorla çıkarılması Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanmıştır.) İspanya dışişleri bakanı, radyo istasyonu RNE'ye "Gazzelilerin toprağı Gazze'dir" dedi. Batı Avrupa'da, yalnızca Hollandalı aşırı sağcı figür Geert Wilders planı desteklemek için safları terk etti. "Filistinliler Ürdün'e taşınsın. Gazze sorunu çözüldü!" diye yazdı X'te.
Almanya Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier, önerinin "kabul edilemez" olduğunu söylerken, ülkenin Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise bunun "yeni acılara ve yeni nefrete yol açacağını" söyledi.
"Kariyer diplomatı olarak, görevim her zaman ABD hükümetinin çıkarlarını mümkün olan en iyi şekilde açıklamak oldu. Başkan Trump bunu daha zor bir iş haline getirdi," dedi Trump'ın Bosna'daki eski büyükelçisi ve daha sonra Münih'teki Alman-Amerikan Marshall Avrupa Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin yardımcı direktörü olan Eric Nelson, CNN'e. "Sırada ne yapacağını tahmin etmek çok zordu."
"Almanya'da hükümetin tepkisi beklendiği gibi: çok küçümseyici," diye belirtti. Yaklaşan federal seçim, sıkıntılı Alman hükümetinin, ülkede ve Batı Avrupa'da pek sevilmeyen Trump'ı kınama teşvikini artırdı.
Trump'ın ekibinin rahat edeceği bir dinamik. Trump'ın eski Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales, "Batı başkentlerinin 'ben de, bizi de kaydedin!' diye bağırmasını beklemeyecekler," dedi. "Arkadaşlarımızla her zaman %100 aynı fikirde olmak zorunda değiliz."
Ayrıca, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve hükümetinin geri adım atmak için pek de bir nedeni yok: Muhtemelen önümüzdeki ay bu karmaşayı temizlemek için iktidara gelmeyecekler.
Ancak ABD başkanını eleştirmek herkes için kolay değil.
Britanya'yı ele alalım. Amerika'nın sadık müttefiki Trump ile üretken bir ilişki için can atıyor ve erken işaretler Başbakan Keir Starmer'ın çekicilik saldırısının işe yaradığını gösteriyor. Trump bu hafta Starmer'ın "çok nazik" olduğunu söyledi ve Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği için tehdit ettiği tarifelerden kaçınabileceğini ima etti. Bu, her yerde ekonomik büyümeye bir ivme kazandırmak isteyen bir İngiliz lider için devasa bir havuç.
Güncellenme Tarihi : 9.2.2025 13:16