Trump : Biz korsan gibiyiz, gemilere el koyuyoruz
Trump, ABD Donanmasının Hürmüz Boğazı yakınlarında İran bağlantılı bir gemiye el koymasıyla ilgili olarak: "Biz korsan gibiyiz" dedi.
Başkan Trump Cuma günü, ABD Donanmasının Hürmüz Boğazı yakınlarında İran bağlantılı bir gemiye yönelik müdahalesini korsanların eylemlerine benzetti.
Florida'daki Palm Beaches Forum Kulübü'nde verilen bir akşam yemeğinde yaptığı konuşmada Bay Trump, "Gemiyi ele geçirdik," dedi. "Kargoyu ele geçirdik, petrolü ele geçirdik. Çok karlı bir iş. Bunu yapacağımızı kim düşünürdü? Korsan gibiyiz. Bir bakıma korsan gibiyiz. Ama oyun oynamıyoruz, çünkü biliyorsunuz, İran 47 yıldır herkesi itip kakıyor."
Görünüşe göre Bay Trump , geçen ay Umman Körfezi'nde İran bayraklı Touska adlı kargo gemisini durduran ABD Donanması'na ait USS Spruance destroyerinin eylemlerine atıfta bulunuyordu .
"Beş mil uzaktaydılar ve makine dairesine tek bir atış yapıldı, makine dairesi havaya uçtu, gemi durdu," dedi Bay Trump Cuma günü. "Römorkörler kullandılar ve sonra biz de geminin üzerine çıktık."
19 Nisan'da Truth Social'da olayla ilgili yaptığı paylaşımda cumhurbaşkanı, "İranlı mürettebat dinlemeyi reddetti, bu yüzden donanma gemimiz makine dairesinde bir delik açarak onları durdurdu" diye yazdı .
ABD Merkez Komutanlığı, ABD'nin 13 Nisan'da İran limanlarına abluka uygulamaya başlamasından bu yana en az 41 geminin rotasını değiştirdiğini açıkladı.
Trump, solun ABD'nin İran'da kazanmadığını söylemesinin "ihanet" olduğunu söyledi.
Başkan Trump, Florida'da yaptığı bir konuşmada, "radikal solun" ABD'nin İran'a karşı zafer kazanmadığını öne sürmesinin "ihanet" olduğuna inandığını söyledi.
Sayın Trump, İran stratejisine yönelik eleştirilere defalarca sert tepki gösterdi. Anayasaya göre vatana ihanet suçu, yalnızca ABD'ye karşı savaş açmak veya ülkenin düşmanlarına "yardım ve destek" vermekle sınırlıdır; savaşı sözlü olarak eleştirmek bu suç kapsamına girmez.
Güncellenme Tarihi : 2.5.2026 15:57