Dünya
  • 21.1.2026 21:00

Trump itiraf etti! “Grönland konusunda aptallık ettik”

Donald Trump, Davos’ta yaptığı konuşmada sınırları zorladı. Grönland itirafıyla dikkat çeken Trump, Putin ve Zelenskiy’i hedef alan hakaret içeren sözleriyle dünya siyasetinde yeni bir gerilim başlattı.

Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre’nin Davos kentine gelen ABD Başkanı Donald Trump, konuşmasıyla dünya gündeminin merkezine oturdu. Davos’a dönüşünü “harika bir duygu” sözleriyle anlatan Trump, salonda "birçok arkadaş ve birkaç düşman" bulunduğunu söyledi.

“ABD DÜNYANIN EKONOMİK MOTORU”

ABD ekonomisine dair rakamlar paylaşan Trump, bir yıl içinde 18 trilyon dolarlık yatırım çekildiğini açıkladı. Küresel ekonomide ABD’nin belirleyici rolüne dikkat çeken Trump, şu ifadeleri kullandı:

“ABD dünyanın ekonomik motorudur. Amerika büyüdüğünde dünya büyür, Amerika aksadığında tüm dünya bunu hisseder.”

 

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

"AVRUPA ARTIK TANINAMAZ HALDE"

Trump, konuşmasının en dikkat çeken bölümünde Avrupa’yı hedef aldı. Kıtanın yanlış politikalar izlediğini savunan ABD Başkanı, enerji ve göç başlıklarına işaret etti:

“Avrupa’nın birçok noktası artık tanınır halde değil. Avrupa doğru yolda değil ve artık tanımadığımız ülkeler var. Yeşil enerjiye ve toplu göçe odaklanmak Avrupa’ya zarar verdi. Avrupa kendini zayıflatıyor, biz güçlü müttefikler istiyoruz.”

“BEN OLMASAM NATO KALMAZDI”

NATO’ya ilişkin değerlendirmelerinde ABD’nin ittifak içinde adaletsiz muamele gördüğünü savunan Trump, kendi rolüne vurgu yaptı:

"ABD, NATO tarafından çok adaletsiz bir şekilde muamele görüyor. Çok şey veriyoruz ama karşılığında çok az alıyoruz. İlk dönemimde devreye girmeseydim bugün NATO diye bir şey kalmazdı."

İSRAİL'İ ELEŞTİRDİ

İsrail’in Demir Kubbe sistemiyle ilgili olarak ise Trump şu sözleri dile getirdi:

"İsrail için yaptıklarımız inanılmazdı. Bunu İsrail için yaptık. Ve bu arada Bibi’ye (Netanyahu) dedim ki, 'Bibi, Demir Kubbe için kendine pay çıkarmayı bırak. Bu bizim teknolojimiz, bu bizim malımız."

“AVRUPA'YI BEN İKNA ETTİM”

Diğer yandan "Birleşik Devletler, NATO’nun neredeyse yüzde 100’ünü ödüyordu ve bunu durdurdum. NATO üyelerini yüzde 5 ödeme yapmaya ikna ettim ve şimdi ödüyorlar. Bu hiç adil değildi." diyen Trump, Azerbaycan-Ermenistan hattına da değinerek, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşı çözdüm." ifadelerini kullandı.

GRÖNLAND İTİRAFI: "GERİ VERMEK APTALLIKTI"

Trump, Grönland konusunda ise en sert ve tartışmalı açıklamalarını yaptı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Grönland’ın Danimarka’ya geri verilmesini açıkça eleştiren Trump, bu kararın hata olduğunu savundu:

“Grönland halkına ve Danimarka halkına saygı duyuyorum ama gerçekleri konuşmalıyız. Grönland son derece stratejik ve yeterince savunulmuyor. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya Danimarka’yı altı saatte ele geçirdi; ne kendini ne de Grönland’ı savunabildi. Amerika harekete geçmek zorunda kaldı. Grönland’ı kurtardık ama savaştan sonra Danimarka’ya geri vermek aptallıktı.”

“GRÖNLAND’I ABD DIŞINDA KİMSE KORUYAMAZ”

Grönland’ın güvenliğinin yalnızca ABD tarafından sağlanabileceğini öne süren Trump, müzakere mesajı da verdi:

“Hiçbir ülke ya da ülkeler grubu Grönland’ı ABD dışında koruyamaz. Minerallerine ihtiyacımız yok ama ulusal ve uluslararası güvenliğimiz için hayati. Grönland’ı satın almak için doğrudan görüşmelere girmek istiyoruz. Bu NATO için tehdit değil, ittifakın güvenliğini artırır. Biz Grönland'ı Almanlardan kurtardık. Biz olmasak hepiniz Almanca konuşurdunuz. Savaştan sonra Grönland'ı Danimarka'ya geri verdik. Bunu yapacak kadar ne kadar aptaldık, ama yaptık, geri verdik. Ama şimdi ne kadar nankörler…”

 

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

VENEZUELA ÖRNEĞİ: “GÜCÜMÜZÜ GÖRDÜLER”

Trump, Venezuela üzerinden ABD’nin askeri ve ekonomik gücüne de vurgu yaptı:

“İki hafta önce Venezuela’da daha önce hiç görülmemiş silahları gördüler. Bize tek bir atış bile yapamadılar. Gücümüzün ne kadar büyük olduğunu orada anladılar.”

"TEK İSTEDİĞİMİZ BİR BUZ PARÇASI"

ABD Başkanı, hedeflerinin Grönland’a tam anlamıyla sahip olmak olduğunu dile getirerek güvenlik vurgusunu yineledi:

“Tek istediğimiz Grönland’a tam anlamıyla sahip olmak. Grönland’ı kendi toprağımız olarak istiyoruz. Danimarka’da ve çevresinde uluslararası güvenliği sağlamak, potansiyel tehlikeli düşmanları geride tutmak ve Altın Kubbe savunma sistemini inşa edebilmek için Grönland’a ihtiyacımız var.”

Trump, bu talebin abartıldığını savunanlara da cevap verdi. Grönland’ı “bir buz parçası” olarak tanımlayan ABD Başkanı, bu talebin dünya barışı açısından kritik olduğunu söyledi:

“Bana kötü biri diyorlardı ama tek istediğim bir parça buz. Soğuk bir buz parçası ama dünya barışında kritik bir rol oynayacak. Onlara verdiklerimizle kıyaslandığında bu çok küçük bir istek. Biz onlar için yüzde yüz orada olacağız ama onların bizim yanımızda olup olmayacağından pek emin değilim.”

Trump, Grönland talebinin NATO’ya tehdit oluşturmadığını savunurken, Danimarka’ya da açık mesaj verdi:

“Dünyayı korumak için bir buz parçası istiyoruz ama bunu reddediyorlar. Danimarka Grönland’ı geri vermeyi kabul ederse minnettar oluruz, reddederlerse bunu hatırlarız. Grönland’ı almak NATO’ya tehdit değil, aksine ittifakın güvenliğini artırır. NATO ile yüzde yüz birlikte olacağım ama onların bizim için aynı şekilde orada olacağından emin değilim.”

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

"UKRAYNA SAVAŞINI DURDURMAK İSTİYORUM"

Konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Trump, çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı:

“Ukrayna bir kan gölü ve bunu durdurmak istiyorum. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi gerekiyor. Bence hem Putin hem de Zelenskiy bu savaşı sonlandırmak istiyor.
Biz binlerce mil uzaktayız, dev bir okyanus tarafından ayrılmış durumdayız. Bu asla başlamamalı olan bir savaştır ve 2020 ABD başkanlık seçimleri hileli olmasaydı bu savaş başlamazdı. İnsanlar yakında yaptıkları için yargılanacaklar. Bu muhtemelen son dakika haberi, ama olmalı. Hileli seçimler olmaz."

 

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarında ise müzakere vurgusu yaptı:

"Ukrayna bir kan gölü ve bunu durdurmak istiyorum. Bence Putin ve Zelenskiy de bir anlaşma yapmak istiyor."

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

ZELENSKİY VE PUTİN'E HAKARET ETTİ

Bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelmeyi umduğunu söyleyen Trump, iki liderin de anlaşma yapabilecek noktada olduğunu öne sürdü:

“Bugün Zelenskiy ile bir araya geleceğimi umuyorum. Putin ve Zelenskiy bir araya gelebilir ve bir anlaşma yapabilirler. Eğer bu gerçekleşmezse ikisi de aptaladır.”

MACRON HAKKINDA KONUŞTU

Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaşadığı bir diyaloğu da örnek göstererek ticaret baskısını açıkça dile getirdi:

“Macron’dan ilaç fiyatlarını artırmasını istedim, ‘yapmam’ dedi. Ben de ‘yapacaksın’ dedim. Yapmazsanız tüm ürünlerinize yüzde 25 gümrük vergisi koyarım dedim ve fiyatları üç katına çıkardılar.”

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

MACRON'UN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TRUMP'IN DİLİNDE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında da konuşan Trump, esprili ifadeler kullandı:

“Macron’u o güzel güneş gözlükleriyle izledim. Sert olduğunu düşündüm. Aslında ondan hoşlanıyorum, inanması zor değil mi?”

"DİJİTAL PARA İKİLEMİ"

Trump, konuşmasının ilerleyen bölümünde ekonomi ve para politikalarına ilişkin mesajlar da verdi. Gümrük vergileri, dijital para ve ABD Merkez Bankası (FED) üzerinden mevcut küresel sisteme eleştiriler yönelten Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Gümrük vergilerini yükseltmeseydim ilaç fiyatları düşmezdi. ABD’nin dijital para birimleri alanında dünyanın merkezi olmasını istiyoruz ve Çin’in bu piyasayı kontrol etmesine izin vermeyeceğiz."

FED’e ilişkin sert eleştirilerde bulunan Trump, yeni başkanın yakında açıklanacağını duyurdu:

"ABD Federal Rezervi’nin yeni başkanını çok yakında açıklayacağım. Şu anda faiz indirimini reddeden korkunç bir başkanımız var. Açıklayacağım isim başarılı olacak, erkek bir isim ve çok saygı duyulan biri. Görüştüğüm tüm adaylar saygın insanlar ama nedense göreve geldikten sonra hepsi değişiyor."

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

“ABD OLMASAYDI AVRUPA AYAKTA KALAMAZDI”

Trump, konuşmasının ilerleyen bölümünde ABD’nin küresel ekonomi ve güvenlikteki rolüne vurgu yaparak Avrupa ülkelerini yeniden radarına aldı. ABD olmasaydı birçok ülkenin bugünkü konumunu koruyamayacağını savunan Trump, şunları söyledi:

“ABD olmasaydı Avrupa ülkelerinin ekonomileri yıkılırdı ve bugünkü hâlleriyle kalamazlardı. Birleşik Devletler tüm dünyayı ayakta tutuyor.”

İsviçre üzerinden örnek veren Trump, ekonomik baskı gücüne dikkat çekti:

“Biz olmadan İsviçre diye bir şey olmadığını fark ettim. Burada temsil edilen ülkelerin hiçbiri olmazdı. İsteseydim yüzde 70 gümrük vergisi talep edebilirdim ama bunu yapmadım. İsviçre muhtemelen finansal olarak yıkılırdı, bunu istemiyorum.”

ABD askerî varlığının caydırıcılığına da değinen Trump, ""Askerimiz olmasaydı, inanamayacağınız tehditlerle karşı karşıya kalırdınız.” ifadelerini kullandı.

Göç ve güvenlik konularına da temas eden Trump, Somali örneğini vererek, “Somalili insanları alıyoruz ama Somali bir ulus bile değil; hükümeti yok, ordusu yok, polisi yok.” dedi.

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

SOMALİLİLERLE DALGA GEÇTİ

Trump, konuşmasının bir bölümünde Somali ile ilgili ifadeleri nedeniyle eleştiri topladı. Trump, zeka düzeyi üzerinden şunları dile getirdi.

“Buna inanabiliyor musunuz? Somalililerin düşündüğümüzden daha yüksek bir IQ’ya sahip olduğu ortaya çıktı. Bunu her zaman söylüyorum...Bunlar düşük IQ'lu insanlar.”

Uyuşturucu ve korsanlıkla mücadelede sert yöntemler uyguladıklarını belirten Trump, "Korsanlık, Karayipler’deki uyuşturucu botlarını bombaladıktan sonra ortadan kayboldu. Uyuşturucu kaçakçılığını karadan da yok edeceğiz, bunu silahlı kuvvetlerimiz yapacak." şeklinde konuştu.

 

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

AB–ABD TİCARET GÜNDEMİ

Öte yandan Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’a yönelik açıklamaları ve tehditleri nedeniyle, Washington ile varılan ticaret anlaşmasının onay sürecini süresiz olarak dondurdu.

"DEĞİŞMEZLERSE KÖTÜ ŞEYLER OLUR"

Trump, konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını da cevapladı. İngiltere ve Avrupa’ya ilişkin sert ifadeler kullanan ABD Başkanı, göç ve enerji politikalarına dikkat çekerek uyarıda bulundu:

“Göç ve enerji arasında sıkışıp kaldılar. Eğer değişmezlerse, başlarına kötü şeyler gelecek.”

Trump, bir gazetecinin Güney Afrika ile ilgili sorusu üzerine ise tartışmalara neden olacak bir çıkış yaptı. “Beyaz soykırım” iddialarına inanıp inanmadığı sorulan Trump, iddiaları reddetmedi: “Rakamları gördük, kayıtları gördük ve bu yaşanıyor.”

TRUMP’TAN PANDEMİ İDDİASI: WUHAN’DA CESETLERİ VE TABUTLARI UYDUDAN GÖRDÜK

Soru- cevap kısmında ayrıca Pandemi kelimesini ilk kez duyduğu dönemde anketlerde açık ara önde olduğunu savunan Trump, ardından Çin’den gelen haberlerin gündemi değiştirdiğini söyledi.

Trump, o süreci şu sözlerle anlattı:

“Pandemi kelimesini duydum ve bundan hemen önce çok güçlü bir anket yayınlandı. En iyi iki anketör bana, ‘George Washington ve Abraham Lincoln geri dönüp başkan ve başkan yardımcısı olsalardı bile sizi yenemezlerdi’ dedi. Ertesi gün bana, ‘Takipte kalın, Çin’de gerçekten kötü bir şey oluyor’ dediler.”

Çin’in Wuhan kentini işaret eden Trump, uydu görüntülerine atıfta bulunarak şu iddiayı dile getirdi:

“Cesetler her yerdeydi. Wuhan’da, konuştuğumuz o belirli binanın hemen yanında tabutlar vardı. Bunu uyduyla gördük. Çin’de çok tuhaf şeyler olduğunu söylediler.”

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ilişkilerine de değindi. Xi ile uzun süredir iyi bir ilişki yürüttüklerini söyleyen Trump, Covid-19 sürecinin bu ilişkiyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Trump, Çin lideri hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Xi ile her zaman çok iyi bir ilişkim oldu. O inanılmaz bir adam. Yaptığı şey harika. Herkes ona büyük saygı duyuyor. İlişkimiz Covid nedeniyle ciddi şekilde aksadı. Eskiden ona ‘Çin virüsü’ diyordum ama bana ‘Farklı bir isim kullanabilir misin?’ dedi. Ben de bunu yapmaya karar verdim.”

"NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ”

Trump, Grönland konusundaki açıklamalarını sürdürerek geri adım atmadı. "Grönland’da ne olacağını göreceğiz. Grönland olmadan büyük bir uluslararası savunmamız olmayacak."

GAZZE'DEN İRAN'A..."ARTIK ORTA DOĞU’NUN ZORBASI DEĞİL"

ABD Başkanı, İran’ın bölgedeki konumuna ilişkin de konuştu. Askeri gücün belirleyici olduğunu vurguladı.

“İran artık Orta Doğu’nun zorbalarından biri değil. İran’a karşı bombardıman uçaklarını kullanmasaydık bölgede barış sağlanamazdı.”

"SİLAH BIRAKMAZLARSA EZİLECEKLER"

Trump, Hamas’a yönelik açıklamalarında silahsızlanma çağrısına uymamaları halinde sonuçların ağır olacağını söyledi.

"Hamas silahları bırakmayı kabul etmezse onlar ezilecek."

Trump Davos’ta itiraf etti! "Grönland konusunda aptallık ettik"

B-2 BOMBARDIMAN HAMLESİ

Hava gücüne yönelik yeni bir adımı duyuran Trump, en gelişmiş bombardıman uçakları için sipariş verildiğini söyledi.

“Yeni ve en gelişmiş model olan B-2 bombardıman uçaklarından 25 tane sipariş verdik.”

 

Güncellenme Tarihi : 21.1.2026 20:14

İLGİLİ HABERLER