Gündem
  • 13.2.2025 00:55

Trump, Putin'den sonra Zelenskiy'i de ikna etti

Putin'le telefonda görüşmenin ardından Trump, Ukrayna savaşını sona erdirmek için müzakerelerin 'hemen' başlayacağını söyledi..

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı "uzun ve oldukça verimli" telefon görüşmesinin ardından Ukrayna savaşını sona erdirmek için müzakerelerin "derhal" başlayacağını söyledi.

Trump'ın geçen ay göreve gelmesinden bu yana iki başkan arasında gerçekleşen ilk bilinen görüşme olan telefon görüşmesi, Trump'ın danışmanlarına Ukrayna anlaşmazlığını hızla sona erdirmek istediğini açıkça belirtmesinin ardından gerçekleşti.

Trump yönetimi yetkilileri, Salı günü yapılacak esir "takasının", dördüncü yılına girmek üzere olan savaşı sona erdirmek için yenilenen çabaların habercisi olabileceğini umduklarını söyledi .

Beyaz Saray ile Kremlin arasında uzun bir sessizlik döneminin ardından iki liderin yeniden iletişim kurmasıyla birlikte Trump'ın yerleşim planının ana hatları daha da netleşiyor.

Truth Social'da yayınlanan görüşmenin metninde Trump, "Ukrayna, Ortadoğu, enerji, yapay zeka, doların gücü ve diğer çeşitli konuları ele aldık" dedi.

"Birbirimizin ülkelerini ziyaret etmek de dahil olmak üzere çok yakın bir şekilde birlikte çalışmayı kabul ettik. Ayrıca ilgili ekiplerimizin derhal müzakerelere başlaması konusunda da anlaştık ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskyy'i arayarak görüşme hakkında kendisini bilgilendireceğiz, bunu hemen şimdi yapacağım" diye yazdı Trump.

 

Hem Washington hem de Moskova, görüşmeye ilişkin açıklamalarında, iki liderin uzlaşmacı bir tavır takındıklarını ileri sürdü.

Trump, "Başkan Putin benim çok güçlü Kampanya sloganım olan 'SAĞDUYU'yu bile kullandı. İkimiz de buna çok inanıyoruz," diye yazdı ve hattın diğer ucundaki eski KGB ajanının ABD liderine hitap etmek için kelimelerini dikkatlice seçtiğini ima etti.

Kremlin, Trump ve Putin'in yaklaşık 90 dakika görüştüğünü söyledi.

Trump, haftalardır Ukrayna ihtilafını çözmek için Putin'le görüşmek istediğini dile getiriyordu.

Amerikalı yetkililer bu hafta Avrupa'da seyahat ederken, Ukrayna savaşının sonucunun nasıl görünebileceği konusunda daha net pozisyonlar almaya başladılar. Brüksel'deki bir konferansta konuşan Savunma Bakanı Pete Hegseth, Kiev'in NATO'ya katılmasının gerçekçi olmadığını ve Trump yönetiminin dikkatini ABD sınırlarını güvence altına almaya ve Çin ile savaşı caydırmaya kaydırmasıyla ABD'nin artık Avrupa ve Ukrayna güvenliğine öncelik vermeyeceğini söyledi.

Bu arada Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile, devam eden Amerikan yardımının karşılığında, ülkenin değerli nadir toprak minerallerine Amerikan erişimini sağlayacak bir anlaşma yapmaktan söz etti.

Trump, Putin'le telefonda görüştükten kısa bir süre sonra öğle saatlerinde Zelenskiy ile görüştü.

Selefi Başkan Joe Biden, savaş suçlusu olarak gördüğü bir liderle konuşmanın pek bir şey kazandırmayacağına inandığı için yaklaşık üç yıldır Rus mevkidaşıyla görüşmemişti.

Rusya'yı ziyaret eden son ABD başkanı, 2013'te G20 zirvesine katıldığı sırada Barack Obama'ydı. Putin, Birleşmiş Milletler görüşmelerine katılmak için son olarak 2015'te ABD'yi ziyaret etti.

Trump'ın Ukrayna krizindeki en önemli müzakerecilerinden biri olması beklenen Steve Witkoff, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, haksız yere gözaltına alınan Amerikalı Marc Fogel'in serbest bırakılmasının, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının geleceği için "olasılıkların bir göstergesi" olduğunu söyledi.

"Bence bu, Başkan Trump ile Başkan Putin arasındaki çalışma ilişkisinin gelecekte nasıl olacağına ve bunun dünya genelinde, çatışma vb. için ne anlama gelebileceğine dair bir işaret olabilir. Bence harika bir dostlukları vardı ve şimdi de devam edeceğini düşünüyorum ve bu dünya için gerçekten iyi bir şey," dedi.

CNN'e konuşan iki kaynak, Witkoff'un Salı günü Moskova'da Putin'le özel bir görüşme yaptığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 13.2.2025 01:03

İLGİLİ HABERLER