Gündem
  • 16.9.2024 11:07

Trump'a ateş açan Saldırgan Ruslarla savaşmak için Ukrayna'ya başvurmuş

Ukrayna'da Ryan Routh ile röportaj yapan gazeteci "idealist" bir adamla tanıştığını anlatıyor

Ukrayna'da Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle bağlantılı olduğu iddia edilen kişiyle birkaç kez görüşen Newsweek Romanya muhabiri Remus Cernea, CNN'e yaptığı açıklamada , Ryan Routh'un olaydaki rolünün kendisini şaşırttığını söyledi.

CNN tarafından konumu belirlenen bu görüntüde Ryan Routh, Ukrayna'nın Kiev kentindeki Bağımsızlık Meydanı'nda görülüyor.

Cernea, "Benim için bu bir sürpriz oldu çünkü onu hiçbir cinayet içgüdüsü olmayan, idealist, masum ve gerçek bir insan olarak görüyordum." dedi.

Cernea, Routh ile ilk kez 2022 yılının Haziran ayında Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda tanışmıştı. Routh, burada insanları yabancı lejyona katılmaya veya çeşitli insani yardım kuruluşları aracılığıyla Ukrayna'ya yardım etmeye çağırıyordu .

Routh o dönem Newsweek Romanya'ya verdiği röportajda şunları söylemişti:

"Bana göre diğer birçok çatışma gri, ancak bu çatışma kesinlikle siyah ve beyaz. Bu, iyi ile kötü arasındaki bir çatışma."

Cernea, Routh'la yaklaşık bir yıl sonra tekrar görüştüğünü, Routh'un Ukrayna'nın yardımına daha fazla insanın gelmemesinden dolayı açıkça hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Cernea, onun "Neden Kiev'de binlerce insan yabancı lejyonu desteklemek ve katılmak için gelmiyor, neden burada değiller?" diye hayıflandığını hatırlıyor.

Cernea, "Bu, tüm dünya, ABD ve Ryan için çok üzücü bir hikaye" dedi.

Ryan Routh kendi kendine bir kitap yayınladı. İşte Ukrayna'daki zamanı hakkında söyledikleri

Florida'da Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle bağlantılı olduğu iddiasıyla Pazar günü gözaltına alınan 58 yaşındaki  Ryan Wesley Routh ,  geçen yıl Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'yı destekleme çabalarını ayrıntılarıyla anlatan bir kitap yayınladı.

Routh, 291 sayfalık kitabında, "kazanılamaz" olarak nitelediği Ukrayna'daki savaştan duyduğu hayal kırıklığını anlatıyor.

Kitapta ayrıca Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi ve Çin'in giderek artan askeri tehditleriyle karşı karşıya kalan Tayvan'daki siyasi durum da ele alınıyor.

Amazon'da yayımlanan ve yayıncısı belirtilmeyen kitabın başlığı şöyle: "Ukrayna'nın Kazanılamaz Savaşı: Demokrasinin Ölümcül Kusuru, Dünya Terk Edilmesi ve Küresel Vatandaş - Tayvan, Afganistan, Kuzey Kore ve İnsanlığın Sonu." CNN, kitaptaki ifadelerini bağımsız olarak doğrulamadı.

Routh, savaşa katılmak için Polonya-Ukrayna sınırına nasıl gittiğini anlatıyor; ancak "56 yaşında ve hiçbir askeri deneyimim olmamasına rağmen, sınır ofisindeki personel tarafından istemeyerek de olsa geri çevrildim."

Bunun yerine, savaş çabası için daha fazla savaşçı toplamaya çalıştı - Kiev'e gitti ve polis tarafından sökülmeden önce Bağımsızlık Meydanı'nda geçici bir gönüllü merkezi kurdu. Daha sonra "belediye binasına yaptığı tüm tartışmaları ve çağrıları kaybetti" diye yazıyor ve şehrin çeşitli yerlerinde protesto amacıyla birkaç ay kamp kurarak geçirdi.

"Ukrayna için toplayabildiğim tüm motivasyon ve enerjiyi verdim ve eli boş döndüm" dedi ve Ukrayna ordusu için uluslararası mühendislerden oluşan bir ekiple yaptığı başarısız insansız hava aracı inşa etme girişimlerini anlattı.

 

 

Ukraynalı subay Ryan Routh için "O asla Lejyon'un bir parçası olmadı" diyor

CNN'den Kostya Gak'tan

Ukrayna'nın yabancı lejyonundan bir temsilci, CNN'e yaptığı açıklamada, Ryan Wesley Routh'un kendileriyle birkaç kez iletişime geçtiğini ancak kendisinin hiçbir zaman yurtdışından gönüllülerin savaştığı askeri birlikte yer almadığını söylediğini doğruladı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yabancılar Koordinasyon Dairesi görevlisi Oleksandr Şaguri, CNN'e telefonla yaptığı açıklamada, "Bu kişinin çevrimiçi olarak bize birden fazla kez ulaştığını doğrulayabiliriz." dedi.

Shaguri, "Onun mesajlarını en iyi şekilde tanımlamanın yolu, sanrısal fikirlerdir." dedi.

“Bize farklı ülkelerden çok sayıda asker teklif ediyordu ancak tekliflerinin gerçekçi olmadığı bizim için açıktı. Cevap bile vermedik, cevap verilecek hiçbir şey yoktu. O hiçbir zaman Lejyon'un bir parçası olmadı ve bizimle hiçbir şekilde işbirliği yapmadı.”

Routh, 2022'de onlarca X paylaşımında Ukrayna'ya destek vermiş , savaşta ölmeye hazır olduğunu ve "Kremlin'i yerle bir etmemiz gerektiğini" söylemişti.

CNN'in konumlandırdığı video ve fotoğraflar ile orada verdiği medya röportajlarına göre, 2022 yılında Ukrayna'yı da ziyaret etti. 

Routh daha sonra geçen yıl Facebook hesabını yabancıları savaşta savaşmaya teşvik etmek için kullandı. Ekim 2023'te başlayarak bir dizi göreve Afgan askerleri kaydetmeye çalıştı ve kendini Ukrayna hükümeti için kayıt dışı bir irtibat görevlisi olarak tanıttı.

Güncellenme Tarihi : 16.9.2024 11:19

İLGİLİ HABERLER