Dünya
  • 13.4.2018 00:11

Trump'ın Dışişleri Bakanı Adayı Pompeo Senato'da konuştu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı adayı Mike Pompeo, Suriye'de hedefin "bir gün (Beşşar) Esed sonrası dönemin oluşması"  olduğunu kaydetti.

Eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alınması sonrası  yerine aday olarak gösterilen eski Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı  Pompeo, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde soruları cevapladı.

Senatörler, Rusya, İran, Suriye, Kuzey Kore ve ABD'deki Müslümanlar  hakkında Pompeo'ya sorular yönelterek bu konulardaki görüşlerini kayıtlara aldı.  Pompeo konuşmasına başlamadan önce ise oturumun yapıldığı oda içerisinde küçük  bir grup Pompeo'yu protesto etti. Protestocular güvenlik görevlileri tarafından  dışarı çıkartıldı.

Suriye konusunda son gelişmelere ilişkin yorum yapmaktan kaçınan  Pompeo, Suriye'de hedefin "Esed sonrası dönemin oluşması" olduğunu belirtti.

Pompeo, "Diğer amaç ise daha istikrarlı, şiddeti sona  erdirebileceğimiz bir diplomatik sonuca ulaşmak gerekiyor. Bu sayede Suriye'de  halk kendi kendini yönetebilir." dedi.

Suriye'yi "başarısız devlet" ifadesiyle tanımlayan Pompeo, Suriye'nin  insan hakları, bölgesel istikrar ve ABD'nin ulusal güvenliği anlamında tehdit  olduğuna dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'yi vurma kararı alması durumunda  Kongre'nin onayını alıp almaması gerektiği yönündeki bir soru üzerine ise Pompeo,  başkanın Suriye'yi vurma kararını kendisinin alma hakkı olduğunu söyledi.

Pompeo, Senato'daki açılış konuşmasında ise Rusya hakkında  değerlendirmeler yaptı. Rusya'nın agresif tavırlarının sebebinin bugüne kadar  Rusya'ya karşı izlenen "yumuşak politikalar" olduğunu belirten Pompeo, "Artık bu  bitti. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in verdiği hasara dair yönetimimizin  uzun bir listesi var. Hali hazırda zaten güçlü olan ordumuzu yeniden  yapılandırıp, nükleer caydırıcılığımızı arttıracağız." ifadesini kullandı.

Pompeo ayrıca bir soru üzerine Rusya'ya karşı ABD'nin "sert  politikalarına" örnek olarak terör örgütü DEAŞ'a karşı koalisyon güçlerinin Şubat  ayında Suriye'nin Deyrizor kentinde düzenlediği hava saldırısı hakkında konuştu.

Pompeo, "Bir avuç hafta önce Ruslar kendi ölçekleriyle karşılaştı.  Birkaç yüz Rus öldü." dedi.

"Kuzey Kore konusunda Başkan'ı destekliyorum"

Kuzey Kore konusunda ise Pompeo, eski Bakan Rex Tillerson'a göre  Başkan Trump'a daha yakın olduğunu gösterdi.

Başkan Trump'ın Kuzey Kore hakkında yaptığı açıklamaları  desteklediğini kaydeden Pompeo, şunları kaydetti:

"Başkan tavrını çok açık bir şekilde belirtti, ve ben onu  destekliyorum. Nükleer silah güçleri kapasitelerinin bir gün Amerika Birleşik  Devletleri'ni vuracağı günü göreceğimiz günler gelebilir. Başkan bunun önüne  geçmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ve bunun önüne geçmek için  diplomatik araçların ve Amerika'nın dış politika gücünün yetersiz olduğunu açık  bir şekilde söyledi."

Pompeo ayrıca, Kuzey Kore'ye karşı diplomasinin ötesinde tavır alması  gerekebileceğini söyledi.

"İran'la yapılan anlaşmayı düzeltmek istiyorum"

Pompeo İran'ın "tehlikeli tavırlarına" karşılık ise çok az bir bedel  ödediğini söyledi. İran'a karşı "uzun vade" planlar yapılması gerektiğini  belirten Pompeo, Tahran'la yapılan nükleer anlaşmanın ise "düzeltilmesi"  gerektiğini söyledi.

Pompeo, "İran'la yapılan nükleer anlaşmayı düzeltmek istiyorum. Eğer  düzeltemezsek, Başkan'a yeni bir anlaşma yapmayı önereceğim." ifadesini kullandı.

İran'la yapılan anlaşmanın İran'a karşı farklı konularda alınacak  tavırların önüne geçtiğini belirten Pompeo, "İran'la olan nükleer dosyamız  İran'nın siber saldırılarına, ya da Suudi Arabistan'a saldırması için Husilere  füzevermesi gibi konulara müdahale etmemize neden olmamalı." diye konuştu.

Pompeo konuşmasına şöyle devam etti:

"İran'ın Suriye, Irak ve Lübnan'daki aktiviteleri İsrail'in varlığını  ve Hizbullahın küresel tehlikesi bizim kendi ülkemizi tehdit ediyor. İran elinde  bulundurduğu Amerikalı rehineleri anlaşmanın hatırına serbest bıraktı ve daha  sonra yenilerini tuttu. Bunların serbest bırakılması için her gün çalışacağım."

Müslümanlar hakkındaki yorumları

Pompeo'nın Senato'da en fazla muhatap olduğu sorulardan birisi ise  Müslümanlara karşı daha önce yaptığı açıklamalar oldu.

Pompeo, kendisinin daha önceki görevlerinde de çok sayıda farklı inanç  ve görüşten insanlarla çalıştığını, kimseye ayrımcılık yapmadığını ileri sürdü.

ABD Kongresindeki Müslüman temsilciler  Keith Ellison ve Andre Carson  ise yazılı bir açıklama yaparak Pompeo'nun çok sayıda "İslam karşıtı" ve  "ayrımcılık" içeren açıklamaları olduğunu" ve Senato Dış İlişkiler Komitesinin  Pompeo'nun Dışişleri Bakanlığına engel olması gerektiğini belirtti.

Müslüman temsilciler, yayınladıkları yazılı açıklamada, "Pompeo  Müslüman ülkelerle ve liderleriyle özellikle çekişmeli bölgelerde görüşmeler  yapacak. Bizim daha güvenilir bir dışişleri bakanına ihtiyacımız var, geçmişinde  Müslüman karşıtlığı ve ayrımcılık olan birine değil." ifadelerine yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 13.4.2018 02:18

İLGİLİ HABERLER