Gündem
  • 13.3.2024 21:28

Trump'la görüşen Macaristan Başbakan'ı Orban'a saldıran Biden'e sert karşılık

Budapeşte dışişleri bakanı, "ABD başkanının bile yalan söylemesine tahammül etmek zorunda olmadığını" söyleyerek öfkelendi..

Cuma günü Pensilvanya'daki başkanlık kampanyası ziyareti sırasında Biden, Macar liderin geçen hafta Florida'da Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a olan aşkının ardından Orbán'ın "demokrasinin işe yaramadığını düşündüğünü ve diktatörlük arayışında olduğunu" söyledi .

Macaristan Salı günü sert tepki gösterdi ve Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Budapeşte'nin "Amerika Birleşik Devletleri başkanının bile yalanlarına tahammül etmek zorunda olmadığını" ifade etti .

Macaristan'dan ABD'ye çok sert tepki! ABD Büyükelçisi Dışişlerine çağırıldı!

Macaristan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı hedef alan açıklamalarını "Yalan ve çok ciddi bir hakaret" olarak nitelendirerek, ABD Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın diktatörlük peşinde olduğunu dair açıklamalarının ardından ABD-Macaristan ilişkilerinde tansiyon yükseldi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRILDI

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, yaptığı açıklamada, Biden’ın açıklamalarını protesto etmek amacıyla ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman’ın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını aktardı.

'BİDEN'IN AÇIKLAMASI YALAN VE ÇOK CİDDİ BİR HAKARET'

Biden'ın açıklamasını yalan ve çok ciddi bir hakaret olarak nitelendiren Szijjarto, "Başkan ve Demokrat yönetimin bu düşünce tarzı ikili ilişkilerimiz üzerinde ağır bir yük oluşturuyor" dedi.

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN, TRUMP İLE BİR ARAYA GELMİŞTİ

Orban geçtiğimiz hafta Florida'da ABD’nin eski Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmiş ve Trump’ı Ukrayna'daki savaşı sona erdirebilecek tek başkan adayı olarak nitelendirmişti. Görüşmenin ardından Biden, seçim kampanyası sırasında yaptığı açıklamada, Orban'ın "demokrasinin işe yaramadığını düşündüğünü ve diktatörlük arayışında olduğunu açıkça ifade ettiğini" söylemişti.

Orbán, geçen hafta Florida'da sağcı arkadaşı Trump ile yaptığı görüşme sonrasında Beyaz Saray'da öfkeye yol açtı; bu toplantıda Orbán, Trump'ı Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirebilecek tek başkan adayı olarak övdü .

Hayranlık karşılıklıydı . “Viktor Orbán'dan daha iyi, daha akıllı ve daha iyi bir lider yok. O muhteşem," dedi Trump bir  video gönderisinde.

Biden yönetimi , Macaristan'ın Rusya ile yakın bağları da dahil olmak üzere Orbán hükümetiyle sık sık anlaşmazlığa düşüyor.

Budapeşte'deki ABD Büyükelçiliği, Büyükelçi David Pressman'ın Salı günü dışişleri bakanlığı tarafından "acil" bir toplantıya çağrıldığını doğruladı.

ABD Büyükelçiliği sözcüsü AFP'ye verdiği demeçte, "Büyükelçi Pressman, Macaristan'ın demokrasisinin durumunu müttefikimizle tartışma fırsatını her zaman memnuniyetle karşılar" dedi .

Güncellenme Tarihi : 13.3.2024 22:14

İLGİLİ HABERLER