Gündem
  • 30.10.2023 10:40

Trump'tan Suriyeli Kürtlere sinkaflı küfür

ABD'li bir yetkili kitapta Trump'ın Suriyeli Kürtler hakkında kaba ifadeler (KÜFÜRLÜR) kullandığını söyledi

Eski Amerikalı politikacı, kitabında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD birliklerinin 2019'da Suriye'den çekilmesinin ardından Oval Ofis brifingini neden Kürtleri 'umursaması' gerektiğini sormak için yarıda kestiğini söyledi.

The Guardian, önümüzdeki hafta basılacak kitabın bir kopyasını ele geçirdi ve bu yıla kadar Illinois'de Cumhuriyetçi temsilci olarak görev yapan Adam Kinzinger'in Renegade: Defending Democracy and Liberty in Our Divided Country adlı kitabında Donald hakkında yazdığını bildirdi . Trump'ın Kürtlerle ilgili kaba sözleri.

Suriye'deki Kürtlere ilişkin brifing sırasında Trump'ın direnişini kısaca anlattı. “İki kalıcı izlenimle ayrıldım. Bunlardan biri, Trump odaklanmaya çalışırken [danışman John] Bolton'un yüzündeki umutsuz ifadeydi. Diğeri ise Trump'ın Suriye'deki Kürtler hakkında 'Neden umurumda olsun ki?' demesiydi” diye yazdı Kinzinger.

Bolton'un daha sonra Beyaz Saray'a davet edilen küçük bir grup yetkili aracılığıyla Trump'ın Suriye'deki Kürtlere odaklanmasını ve onları terk etmemesini sağlamaya çalıştığını yazdı.

Kinzinger, "Oval Ofis'e vardığımızda Trump'ın sabırsız olduğunu ve Bolton'un birisinin ona ulaşması konusunda çaresiz olduğunu görebiliyordum" diye yazdı.

“Sade konuşan bir entelektüel olan Bolton, Trump ilgisiz görünse bile kibar kalmaya çalıştı. Bolton, Kürtlerin Irak'ta bizim için savaştığını ve öldüğünü söyledi. Bölgedeki siyasete dair harika bilgiler sağlamaya devam ediyorlardı. Söylediğimiz hiçbir şey işe yaramadı” diye ekledi.

Girişimleri başarılı olmadı ve Trump, ABD güçlerinin Suriye'den çekilmesi emrini verdi. Kürtlerin "İkinci Dünya Savaşı'nda bize yardım etmediklerini, Normandiya konusunda bize yardım etmediklerini", dolayısıyla Türkiye'nin ve ona bağlı silahlı muhalif grupların, yani Suriye Ulusal Ordusu'nun, Türkiye'deki şehirleri işgal etmesine yol açtığını savundu. Haseke'nin kuzeyindeki Sere Kaniye (Ras el-Ain) ve Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad'da 9 Ekim 2019'da "Barış Pınarı" adı verilen askeri operasyon düzenlendi.

Operasyon 300.000'den fazla kişinin yerinden edilmesine, onlarca sivilin öldürülmesine ve yaralanmasına yol açtı. Artık Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin (AANES) kontrolündeki bölgelerdeki kamplara, okullara, köylere ve şehirlere dağılmış durumdalar.

Güncellenme Tarihi : 30.10.2023 10:45

İLGİLİ HABERLER