KAYNAK : Haber Vitrini
Türkiye'nin iki resmi kurum arasında televizyon rekabeti yaşanıyor. Kürtçe yayın yapmayı da planlayan asker ve polis, bunun için ayrı ayrı tasarı hazırladı
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü, televizyon kurma rekabetine girdi. İki kurumun, bu televizyonlardan Kürtçe yayın yapacağı belirtiliyor. Televizyon kurmak için ilk harekete geçen TSK oldu. Milli Savunma Bakanlığı, TSK'nin radyo ve televizyonu ve bu kanallardan yapılacak yayınların içeriği konusunda bir taslak metin hazırladı. TSK, 'günümüz koşullarında kaçınılmaz' diye nitelendirdiği radyo ve televizyon kurma konusunda çalışmalarını resmi bir niteliğe kavuşturmak için adımlarını hızlandırırken; Emniyet'in TSK'nın hazırladığına benzer bir taslak üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Devlet devletle görüşüyor
TSK ve Emniyet arasında televizyon için 'şifahi' görüşmeler de sürüyor. TSK kanadının, frekans tahsisi konusunda önceliğin silahlı kuvvetlere tanınmasını istediği ve bu talebini de ilgili yasaya dayandırarak Emniyet yetkililerine ilettiğine dikkat çekiliyor. Ancak, Emniyet tarafının bu talebe sıcak bakmadığı belirtiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, televizyon yayını konusunda TSK'den bir adım önde olduğunu düşünüyor. 50 yıllık 'Polis Radyosu' yayınları Emniyet'in en büyük avantajı olarak değerlendirilirken, teknik altyapının da daha donanımlı olduğu kaydediliyor. TSK ise, yayın izni konusundaki haklılığını, ABD'deki AFRTS (Amerikan Forces Radio and Television Service) ve İngiltere deki BFBS (British Forces Broadcasting Service) isimli silahlı kuvvetler tarafından işletilen radyo ve televizyonların faaliyetlerine dayandırıyor. Her iki kurumun da girişimlerinin temel dayanağını iç ve dış güvenlik konusunda vatandaşı doğrudan ve ilk elden bilgilendirmek oluşturuyor. TSK, milli güvenlik sorunlarına ve krizlere uygun şekilde reaksiyon göstermek ve belirsizliklere karşı hazır olmak, olağanüstü dönemlerde her türlü tehdit ve tehlikeye karşı ulusu bilinçlendirmek istiyor. Emniyet ise, trafik öncelikli olmak üzere, acil durumlarda vatandaşın izleyeceği konularla ilgili yayın yapmak istiyor.
Bölgeye özel önem
TSK'nin yapmayı hedeflediği radyo ve televizyon yayınlarında 'bölgeye' özel bir önem vermesi dikkat çekiyor. TSK, yayın yapmaları durumunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yöre halkının sosyal ve kültürel kalkınmalarına yardımcı olacak yayınlar yapacağına dikkat çekiyor. Kürtçe yayın yönetmeliğinin beklendiği bu aşamada, TSK'nin bu söylemi ayrıca anlamlı bulunurken; iki kurumun televizyon girişimlerinden sonuç alabilmesi için Radyo Televizyon Üst Kurulu Yasası'nın değiştirilmesi gerekiyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:24