Ekonomi
  • 28.3.2013 15:58

Tüketicilerin dava açma masrafı kaldırılıyor

SEMA PINAR SAYAN
ANKARA  - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 16. Geleneksel Tüketici Ödülleri törenine katıldı. TOBB Konferans Salonu’nda yapılan programa Bakan Yazıcı’nın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ASO Başkanı Nurettin Özdebir katıldı. Ödül töreni öncesi konuşma yapan Yazıcı, tüketici hakları ve güvenliği konusunda önleyici tedbirler kapsamında önlemler aldıklarını belirterek, bunlar arasında önemli çalışmanın, mevzuat alanında yapılan düzenlemeler olduğunu kaydetti. Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu’nda değişiklikler yapıldığını bildiren Yazıcı, yeni yasa tasarısını geniş çerçeveyi dikkate alarak hazırladıklarını ifade ederek şöyle devam etti:
“Yeni kanun tasarısı taslağı ile getirilen yeni düzenlemeleri kısaca özetlemek istiyorum. Kanunun kapsamı, tüketiciler lehine genişletilmektedir. Tüketicinin taraf olduğu sözleşmelerde cayma hakkı süreleri uzatılmakta ve bazı sözleşmelerde yeni cayma hakları getirilmektedir. Tüketici sipariş vermediği bir ürünün kendisine gönderilmesi durumunda bundan sorumlu olmayacaktır. Güvenli imal edilmeyen bir ürünün sebep olacağı zararlardan, imalatçı sorumlu olacaktır. Ayıplı mal ve ayıplı hizmette, tüketiciye sağlanan haklar tüketici lehine genişletilmektedir. Maket üzerinden satışı yapılan ve binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan konut kampanyalarına yönelik sıkı tedbirler getirilmektedir. Kapıdan satışlara yeni tedbirler getirilmek suretiyle, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Devre tatil uygulamalarına yeni düzenlemeler getirilmektedir. Milyonlarca yerli ve yabancı turisti ilgilendiren paket turlar yeniden düzenlenmektedir. Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklere sıkı düzenlemeler getirilmektedir. Ürün üzerinde yer alan, kullanıma ilişkin bilgilerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmektedir. Haksız ticari uygulamalar ilk defa hukukumuza aktarılarak tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar yasaklanmaktadır. İdari para cezaları caydırıcı, orantılı, belirli ve ödenebilir ilkeleri göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmiştir. 2013 yılı sonuna kadar çıkarılması öngörülen yeni kanun taslağı çalışmalarında son aşamaya geldik.”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak tüketicilerin mağduriyetine sebebiyet verecek unsurları ortadan kaldırmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yazıcı, bu kapsamda piyasa gözetim ve denetimi faaliyetlerin önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “2012 yılında 655 firma ve 44 bin 540 ürün denetlendi. Bu denetimler sonucu güvensiz bulunan ürünlerin üretici veya ithalatçılarına 175 bin 419 lira idari para cezası uyguladık. 2013 yılı ile birlikte piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerimizin kapsamını hem denetim yapılan yer, hem de ürün çeşidi açısından genişletiyoruz” diye konuştu.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ
Bakanlık olarak alınan tüm bu önlemlere rağmen tüketiciler mağdur olmuşsa, bunların giderilmesi için de gerekli işlemlerin yapılacağını bildiren Yazıcı, 81 il merkezi ve 892 ilçede faaliyetlerine devam eden 975 Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine; 2011 yılında 165 bin 218 başvurunun yapıldığına dikkat çekti. 2012 yılında ise bu sayının yüzde 270 artış göstererek 443 bin 816 olduğunu vurgulayan Yazıcı, “2012’deki başvurulardan 351 bin 178’i, yani 86’sı tüketicinin lehine; 56 bin 129’u aleyhine sonuçlanmıştır. Söz konusu başvuruların yüzde 59,3’ü bankacılık sektörüyle ilgili kredi kartları tüketici kredileri ve faiz dışı ücret ve komisyon bedelleri hakkındadır” şeklinde konuştu.
Tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne ücretsiz başvurduklarını ve Tüketici Mahkemeleri’ne de yaptıkları başvurularda her türlü resim ve harçtan muaf tutulduklarını ifade eden Yazıcı, ancak 2011 yılında yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile tüketicilerin açtıkları davalarda mahkemeye tebligat, tanık, bilirkişi, keşif gibi dava masrafları ödenmesi gerektiğini söyleyerek bu konuda düzenleme yapılacağını bildirdi. Bakan Yazıcı, “Dava açma aşamasında söz konusu masrafların gider avansı olarak peşin alınmasına ilişkin düzenlemeyi, hazırlamış olduğumuz Kanun Tasarı Taslağı ile kaldırmayı planlıyoruz. Dava açma masrafı mevcut durumda bilirkişi incelemesi de dikkate alındığında, 400 Lira’ya kadar çıkmaktadır. Ülkemizde tüketicilerin hak arama konusundaki çekingenliği dikkate alındığında bu masraflar tüketicileri haklarını aramaktan vazgeçirebilecektir. Bu durum Bakanlığımızın tüketicilerin hakları konusunda bilinç düzeylerini artırmaya ve hak arama yollarının daha da geliştirmeye yönelik politikalarını olumsuz etkileyecektir” dedi.
Yazıcı, tüketicilerin uyuşmazlıklarını tüketici mahkemeleri ve tüketici sorunları hakem heyetlerinde masrafsız bir şekilde çözüme kavuşturmaya yönelik düzenlemelere, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağında yer verdiklerini söyledi.

TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Bakan Yazıcı’nın konuşmasının ardından tüketici ödülleri 7 dalda sahiplerini buldu. Radyo - TV Programı Ödülü Dalında ödüller, “Bugün TV” isimli televizyon kanalında yayınlanan “Hukukun Dili” programına, TRT Çukurova Bölge Radyosu'nda Akdenizden Toroslara kuşağında yayınlanan “Tüketici Köşesi” isimli radyo programına verildi.
Yazılı Basın Tüketici Köşesi Dalında ödül, Güncel Posta Gazetesi'nden Mehmet İmrek’e verildi. Bilinçli Tüketici Ödülü Dalında ödüller, Nihal Özdemir, Mehmet Demir ve Ahmet Tatoğlu’na verildi. Başarılı Kuruluş Ödülü Dalında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü Dalında, Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri San. ve Tic. A.Ş. ARTEMA’ya ve İstanbul Gaz Dağıtım San. Ve Tic. A.Ş.’ye ödülleri verildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:48

İLGİLİ HABERLER