TÜRBANLI HEKİM VE HEMŞİRELERİN YOLU AÇILIYOR
"Henüz kimsenin kafasında kimseyi memnun edebilecek yüzde yüz bir formül yok. Bizim kafamızda da yok" diyen Türk Tabibler Birliği Başkanı(TTB) Prof. Dr. Gençay Gürsoy, bir gazetecinin asistan doktorların durumu ne olacak sorusuna, AKP-MHP ittifakıyla getirilen formül, sorunları kökten çözmeye müsait değil. Türban üniversitelerde serbest olsa bile kamu hizmeti alan veren ilişkisi, bazı ara kadrolarda sorun yaratmaya devam edecektir. Bizde uzmanlık öğrencisi tabir edilir. Mesela asistan öğrenci sayılır, dolayısıyla hizmet alan sayılabilir ama aynı zamanda bu hizmet veren bir işlevin de sahibidir" yanıtını verdi.
TÜRBANLI SAĞLIK ÇALIŞANI ÖĞRENCİ DE OLSA AMELİYATHANEYE GİREMEZ Tıp fakültelerinde yaşanabilecek karmaşalara somut bir örnek veren Gürsoy, "Kesin olarak eğitim süresi içinde olsun, hizmet verirken olsun bir türbanlı hekim ya da hemşire, ameliyathaneye girdiği zaman oranın koşullarına giysi koşullarına uymak zurundadır. Tıp öğrencisi olduğu zaman bazı koşullarda türban takma olanağı bulamayacaktır" diye konuştu.
TÜRBAN FİİLEN KAMU HİZMETİNDE SERBEST OLACAK UYARISI
Türk Tabibler Birliği'nin İstanbul'daki merkezinde düzenlenen basın toplantısında söz alan Dr. Ali Çerkezoğlu bir noktaya özellikle dikkat çekti. Çerkezoğlu, "İntörnlerin hizmet sunumunda yeri vardır, öğrencidirler. Bu durum fiilen kamu hizmet alanında da türbanın serbest bırakılması anlamına gelecektir. İlk yansıma hastanelerde olacaktır" uyarısında bulundu.
TÜRBANLA OKUDUKTAN SONRA HEKİM OLAN BİRİNDEN TÜRBANINI ÇIKARMASINI İSTEMEK AKLA YAKIN DEĞİL
"6 yıllık tıp eğitiminin ardından bir kadın hekimden türbanını çıkararak hizmet etmesini istemek pek akla yatkın gelmiyor" diyen TTB Başkanı Prof.Dr. Gençay Gürsoy, "Kamu hastanelerinde halen hekim ya da sağlık personeli olarak türban takan hanımların olduğu gözleniyor. Eğitim dönemini böyle geçirdikten sonra bir hekime hizmet verme aşamasına geldiği zaman türbanını çıkarmasını istemek,çok akla yatkın gelmiyor. Zaten AKP içinde bazı vekillerin Türbanın kamuda hizmet verenler için de serbest bırakılması için talepte bulunuyorlar" diye sözlerini tamamladı.
İNTÖRN NEDİR?
Tıp fakültesinde öğrenciler 4 ve 5 sınıftan itibaren hastanelerde staj yapmaya başlar. 6 sınıf yani son sınıf öğrencileriyse İntörn olarak hastanelerde görev yapar. Bu öğrenciler uzman hekimlerin yardımcılığının yanında, gerekli durumlarda hastalara müdahale edebilir. Uygulamalı Tıp Eğitiminin bir parçası olan İntörn hekimlik eğitimi bütün Tıp Fakültelerinde uygulanıyor.