Gündem
  • 6.4.2007 00:43

TÜRK-İŞ BAŞKANI : BAŞBAKAN'IN ADAY OLUP OLMADIĞINI TAM MANASIYLA HİSSEDEMEDİM

DEVLET ARIK
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde başlattığı nabız yoklama turu kapsamında sivil toplum kuruluşlarının fikrini almaya başladı.

 
Erdoğan bugün ilk olarak Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile biraraya geldi. Kılıç, yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafsız ve Anayasa'nın temel ilkelerine sadık kalabilecek bir Cumhurbaşkanı istediklerini söyledi.

Sorunun parlamento zemininde çözülmesinden yana olduklarını belirten Kılıç, "Diyaloğun elden bırakılmaması, kriz ve istikrarı bozmayacak ölçülerde sürecin tamamlanması gerektiğini söyledim. Krize ve sertliğe dönüşmeyecek şekilde çözüm yolunun aranması gerekir" dedi. Kılıç, görüşmede Başbakan Erdoğan'ın aday olacağına dair bir kanaat edinmediğini de ifade ederek, Başbakan'ın 'Şahıslar üzerinde herhangi bir düşüncemiz yok' dediğini açıkladı.


Başbakan Erdoğan, Köşk seçimi öncesinde görüşme trafiğine bugün Başbakanlık Resmi Konut'ta başladı. İstişare listesini milletvekilleri, parti teşkilatı ve parti yönetimi ile sınırlı tutmayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini almaya başladı. Başbakan Erdoğan, bu çerçevede ilk olarak Türk-İş Genel Başkanı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

 Başbakanlık Resmi Konut'ta gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Kılıç, Türk-İş yönetimi olarak 15 gün önce Başbakan'dan istedikleri randevu sonucu bir toplantı yaptıklarını, toplantıda işçi hareketinin sorunları üzerinde durduklarını kaydetti.

Görüşmede 218 bin geçici işçinin kadroya geçirilmesi, işsizlik fonu, kıdem tazminatı, örgütlendirme sorunu, konut edindirme fonu, kamu toplu iş sözleşmeleri ve özelleştirme konularındaki rahatsızlıklarını Başbakan'a bir rapor halinde sunduklarını dile getiren Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın kendilerine 'İlgili bakan ve yetkililere sorunlarınızı iletip, neler yapılabileceği üzerinde duracağız' dediğini söyledi.


Kılıç, toplantıda Cumhurbaşkanlığı seçiminin de gündeme geldiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın diyaloğu devam ettirecek şekilde sivil toplum örgütleri, milletvekilleri, parti teşkilatı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeleriyle görüşmeler yapacağını söylediğini hatırlattı.

Başbakan'ın, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine katkıda bulunmak için eğilim yoklaması yaptığını, bu çerçevede Türk-İş'in de bu konudaki görüşünün ne olduğunu sorduğunu belirten Kılıç, Türkiye'de parlamenter demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi, parlamenter demokrasinin kural ve sınırları içinde, Anayasa'da belirlenen Cumhurbaşkanı'nın niteliklerine uygun vasıflarda seçim mekanizmasının geliştirilmesinden yana olduklarının altını çizdi. Diyaloğun elden bırakılmamasını, kriz ve istikrarı bozmayacak ölçülerde sürecin tamamlanmasını istediklerini vurgulayan Kılıç, Başbakan'a bu yöndeki genel temenni ve düşüncelerini ilettiklerini söyledi. Görüşmede şahıslar üzerinde herhangi bir şekilde yorum yapılmadığına işaret eden Kılıç, Başbakan'ın 'Şahıslar üzerinde herhangi bir düşüncemiz yok ancak kendi parti teşkilatım, milletvekillerim, 18 Nisan'da MKYK üyelerimle konuyu değerlendirerek, meseleleri bu şekilde çözme yolunu arıyoruz' dediğini açıkladı.

Kılıç, Anayasa'nın temel niteliklerine, Anayasa'nın yapısı itibariyle teamüllerin gereğinin yerine getirilmesi konusundaki düşüncelerini Başbakan'a ilettiklerini ifade etti.


Kılıç, bir gazetecinin 'Sayın Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olmasına nasıl bakarsınız?' sorusu üzerine, "Orada da söylüyoruz burada da söylüyoruz. Şahıslar üzerinde herhangi bir isim zikretmediler ve şahıslar üzerinde de herhangi bir düşünce ortaya çıkmadığı için bir düşüncemizi söylemedik" demekle yetindi.

Kılıç, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında "Türk-İş'in bu konudaki düşüncesi, Anayasa'nın temel niteliklerinde belirlenmiş olan 101. maddesindeki nitelikler ve tarafsızlık ilkesine uygun bir Cumhurbaşkanı'nın seçilmesidir. Parlamento zemininde çözüm yolunun bulunması, krize ve sertliğe dönüşmeyecek şekilde çözüm yolunun aranmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Gazetecilerin 'Başbakan sizce tarafsız mı?' sorusuna da, "Başbakan'ın aday olup olmadığını tam manasıyla ben hissedemedim. Ama yapmış olduğu yoklamalardan sonra, Başbakan aday olup olmayacağına karar verecektir" şeklinde karşılık veren Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, Anayasa'nın temel ilkelerine sadık kalabilecek bir Cumhurbaşkanı istediklerini kaydetti.

Anayasa'da belirlenmiş kurallara riayet edilmesinden yana olduklarına dikkati çeken Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın devletin ve cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olacağından dolayı bu hassasiyetlerin gözönünde bulundurmasını rica ettik. Onun dışında birşey söylemedik" diye konuştu.


'Başbakan adaylığını açıklasaydı görüşümüzü söylerdik' diyen Kılıç, Başbakan'ın eğilim yoklamalarının ardından kararını vereceğini vurguladı. Başbakan'ın Türk-İş'in sıraladığı kriterlere uyup uymadığının sorulması üzerine de Kılıç, "Kriter meselesi parlamentoda belirlenmiş olan kriterlerdir. Parlamentodaki şartlara göre değerlendirilir. Sivil toplum örgütlerinin baskı olma özelliği olma doğrultusunda biz seçici de değiliz seçilecek de değiliz ancak bazı eğilimleri ve düşünceleri Başbakan'a ve ilgililere intikal ettirmek sorumluluğumuzdur. Anayasal sorumluluğumuzu yerine getirdik" şeklinde konuştu.


Kılıç, gazedr yapacağını söyleditecilerin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uyarılarını hatırlatması üzerine de şunları söyledi: "YÖK'ün kendi kurumsal ve kişisel kararıdır. Ama ben Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın seçilme şartları ve kriterleri bellidir. Sokakta Cumhurbaşkanı seçilmez. Ama YÖK'ün kararına saygı duymak meselesine gelince özgür düşünceleridir. Herkesin düşüncesine saygılıyız ama kriz ve gerilimi hiç kimsenin ortaya çıkarmaması gerektiği kanaatini burada Türk-İş olarak hassasiyetle duruyoruz".

Kılıç, 'Görüşmenizde sayın Başbakan'ın aday olacağına kanaat getirdiniz mi?' sorusuna da şu karşılığı verdi: "O hissi vermedi ama şunu anladım tamamen kendisinin milletvekilleri ve sivil toplum örgütleriyle yapacağım görüşmelerde alacağım intibalara göre parlamento içerisinde isim üzerinde durmadan meseleyi kotarma yolunu arayacağını ifade etti".

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:26

İLGİLİ HABERLER