Gündem
  • 11.7.2024 23:11

Türkiye 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasında çekiliyor..

Türkiye 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasından çekiliyor. Anlaşmanın yenilenmesini istiyor..  Bazı parçaları milli şirketler üretecek.
Böylece 23 milyar dolarlık maliyet çok daha aşağı çekilmiş olacak..

Türkiye , NATO'nun ikinci büyük F-16 savaş uçağı filosunu modernize etmek için ABD ile imzalanması planlanan 23 milyar dolarlık savunma sözleşmesini küçültüyor ve bazı savaş uçağı parçalarını yerel olarak üretmek için bir dengeleme anlaşması arayışına girecek.

Ankara, 2021'den beri Lockheed Martin Corp.'un son nesil F-16'larından 40'ını, mevcut filosunu modernize etmek için 79 kiti ve yüzlerce bomba ve füzeyi satın almaya çalışıyor . ABD, Türkiye'nin İsveç'in ittifaka üyeliğini onaylamasının ardından bu yılın başlarında satışı onayladı.

Ancak Türkiye, planlamaya aşina olan ve isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kişilere göre, içerideki harcama kesintileri arasında milyarlarca dolar tasarruf etmek için daha az yükseltme kiti ve mühimmat satın almaya çalışıyor. Ülke, gelişen askeri havacılık endüstrisinin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamasını istiyor, dedi kişiler. Türkiye'nin savunma ve dışişleri bakanlıkları yorum yapmayı reddetti.

Lockheed Martin sözcüsü, Bloomberg News'in sorularına yanıt olarak, şirketin "F-16 Block 70 ve V yükseltme paketinin, gelişmiş 21. Yüzyıl Güvenlik kabiliyetleri, artırılmış NATO birlikte çalışabilirliği ve Türkiye için uygun işletme ve yaşam döngüsü maliyetlerinin en iyi karışımını temsil ettiğinden emin" olduğunu söyledi.

4. nesil F-16 jetleri için yapılan anlaşma, Ankara'nın hava kuvvetlerini güçlendirecek ve teslimatların 2030 yılı civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Anlaşmada radar, elektronik harp paketi, haberleşme sistemi ve görev bilgisayarı gibi çeşitli iyileştirmeler yer alacak.

Ankara'daki Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda stratejist olan Nihat Ali Özcan , "Türkiye'nin F-16 satın alma kararı, ABD ile ilişkileri canlandırma politik amacına hizmet etti" dedi. "Washington'ın onayıyla Türkiye, ihtiyaçlarını artık teknik, askeri ve ekonomik açıdan değerlendiriyor."

Anlaşma, Ankara'nın kendi savaş uçağını geliştirebilecek duruma gelene kadar geçici bir önlem olarak eski F-4 jetlerini emekliye ayırmasına ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesine olanak tanıyacak .

ABD, Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemini satın alma kararına yanıt olarak Lockheed'in en gelişmiş savaş uçağı olan F-35'i satın almasını engelledi. Ankara orijinal bir F-35 ortağıydı ve yaklaşık 100 jet satın alma planı onu gizli savaş uçağı için en iyi dört yabancı müşteriden biri yaptı.

Ankara şimdi ABD'nin savunma sanayisine yönelik yaptırımları kaldırmasını istiyor , ancak S-400'leri elden çıkarmayı reddetti, ancak Washington ile bir uzlaşma üzerinde çalışmaya hazır olduğunu belirtti. NATO üyeleri, S-400 sisteminin F-35 savaş uçakları için bir risk oluşturabileceğinden endişe ediyor.

Bloomberg Government'ın 2018 tarihli analizine göre, ABD, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen merkez gövde de dahil olmak üzere F-35 parçalarından yaklaşık 12 milyar dolar üretme yolunda olan 10 Türk şirketini askıya aldı.

Bloomberg

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-11/turkey-to-pair-back-23-billion-deal-for-f-16-jets-with-us?srnd=politics-vp

Güncellenme Tarihi : 11.7.2024 23:26

İLGİLİ HABERLER