Ekonomi
  • 3.8.2024 15:56

Türkiye Avrupa'ya 2 milyar metreküp doğalgaz satacak

Recep Tayyip Erdoğan, Türkmen doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılmasının artık sadece zaman meselesi olduğunu söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Bakü'de açılan 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarının katılımcılarına hitaben gönderdiği mesajda bu ifadeler yer aldı.

TRT Haber kanalının aktardığına göre Erdoğan, “Türkmenistan'da üretilecek gazın ortak çabalarımızla Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktarılması artık sadece zaman meselesidir.” dedi.

Erdoğan, “Uzun yıllara dayanan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları ve TANAP gibi altyapı yatırımlarıyla taçlandırdığımız iş birliğimiz sadece Türkiye ve Azerbaycan'a fayda sağlamamış, bölgenin ve Avrupa'nın enerji güvenliğine de önemli katkılar yapmıştır.” ifadelerinde bulundu. Erdoğan, projenin hayata geçirilmesiyle TANAP doğal gaz boru hattının kapasitesinin artacağını da sözlerine ekledi. Türkmen gazının Trans-Anadolu Boru Hattı'na bağlanmasına yönelik ilk adım 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesinde atılmıştı. Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınması için üç ülke arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı.
Erdoğan'ın iki ay önce müjdelediği bu haber şimdi hayata geçiyor..

Doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya satacaklar

Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye ardından Avrupa'ya ulaştırılması konusunda çalışmalar neredeyse tamamlandı. İlk aşamada 2 milyar metreküp gazın Türkiye'ye getirilmesi öngörülüyor.

Türkiye, enerji merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Jeopolitik konumunun da gücünü kullanan Türkiye, Türkmenistan gazının Avrupa'ya geçişine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa'da enerji sorunu yaşanırken alternatif rotalara yönelindi.

TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN ENERJİ İŞ BİRLİĞİ

Türkmenistan da bu alternatiflerden biri ancak Türkmen gazının Avrupa'ya taşınması için denkleme Türkiye'nin dahil olması şart.

Türkiye ile Türkmenistan arasında ilk etapta mutabakat zaptı hazırlandı. Anlaşmada doğal gaz ve hidrokarbon alanında önemli iş birliklerine yer verildi. Ardından Türkiye ve Azerbaycan Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması imzalandı.

2 MİLYAR METREKÜPLÜK TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE'YE ULAŞMASI PLANLANIYOR

Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmenistan'a iki günlük önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmedeki en önemli gündem maddesi doğal gaz ve petrol oldu.

İlk etapta yıllık 2 milyar metreküplük Türkmen gazının Türkiye'ye ulaşması planlanıyor.

Ardından hedef bu kapasitenin artması.

Türkmen Gazı'nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılması Türkiye'nin enerjide ticaret merkezi olma hedefine de katkı sağlayacak.

TÜRKMENİSTAN'DA PETROL VE DOĞALGAZ REZERVİ

Petrol ve doğal gaz rezervlerinin nicelikleri

The Oil and Gas Journal'a göre ocak 2016 itibarıyla Türkmanistan 600 milyon varillik bir petrol rezervine sahiptir, 2015 yılı verilerine göre 261.000 varillik bir günlük petrol üretimi seviyesine ulaşılmıştır ki, bu veri 2014 yılında günlük 249.000 varil seviyesindeydi. 

Türkmenistan 2 petrol rafinerisine sahipti ve günlük olarak toplam 237.000 varil ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Ülke ufak bir ülke içi petrol boru hattına sahipti, tek yurt dışı boru hattı Seydi rafinerisi ile Kazakistan Çimkent rafinerisi arasındaki petrol hattıdır. 

Petrol varlığının aksine, Türkmenistan'ın devasa bir doğal gaz rezervine sahiptir ve bu rezerv ocak 2016 tarihi itibarıyla 265 trilyon küp feet doğal gaz kaynağına denk gelmektedir. Türkmenistan'ı en büyük 6. doğal gaz ihracatçısıdır. Hazar denizi ülkeleri ve Orta Asya cumhuriyetleri arasında Türkmenistan öncü doğal gaz ihracatçısı konumundadır, yerel olarak önemli oyuncu olsa da hala uluslararası piyasada çok önemli bir konumda değildir. Rusya ve İran dahil olmak üzere pek çok ülke Türkmenistan'dan gaz ithal etmektedir, ancak bu gazın en büyük alıcısı toplam satışın yüzde 70'ten fazlasının yapıldığı Çin'dir. 2015 verilerine göre Türkmenistan 1.3 tcf (trilyon feet küp) gaz ihracatında bulunmuştur.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 16:11

İLGİLİ HABERLER